Οι αίθουσες ελέγχου έχουν τις ρίζες τους στο χώρο των εργοστασίων στις αρχές του 20ού αιώνα. Η μαζική παραγωγή σήμαινε ότι αναζητούνταν πιο αποτελεσματικές μέθοδοι παρακολούθησης της παραγωγής. Η εισαγωγή των αιθουσών ελέγχου επέτρεψε την κεντρική παρακολούθηση των γραμμών συναρμολόγησης. Βρισκόμενος στην αίθουσα ελέγχου στο Καμάρι, στον «εγκέφαλο» του εργοστασίου του Τιτάνα, το μάτι πέφτει στη ρετρό ταπετσαρία που απεικονίζει τρεις χειριστές εν ώρα εργασίας, πίσω στα 70ς.

Άλλωστε, το εργοστάσιο Καμαρίου ξεκίνησε τη λειτουργία του στα μέσα εκείνης δεκαετίας για να καλύψει τις αυξανόμενες ανάγκες των κατασκευών στην Αττική, ως συνέχεια του -ιστορικά- πρώτου εργοστασίου της εταιρείας στην Ελευσίνα. Η σημερινή αίθουσα φυσικά, περνώντας διάφορες φάσεις μετασχηματισμού, δεν μοιάζει σε τίποτα με τότε. Διακόπτες, λυχνίες και φωτιζόμενα διαγραμματικά σχέδια έχουν αντικατασταθεί με σύγχρονα ψηφιακά συστήματα ελέγχου.

«Το ψηφιακό εργαλείο Real Time Optimizer (RTO) ενσωματώνεται στα λειτουργικά συστήματα του εργοστασίου, δέχεται σήματα από τους αισθητήρες της παραγωγικής μονάδας και αναλαμβάνει αυτόματα τον έλεγχο μέσω εξελιγμένων προβλεπτικών αλγορίθμων μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης. Έτσι, εξασφαλίζει τη διατήρηση της παραγωγής στα επίπεδα όπου επιτυγχάνεται η μέγιστη παραγωγικότητα, μειώνοντας κατά περίπου 10% τις ανάγκες σε ενέργεια», λεει ο Παναγιώτης Μάργαρης, Supply Chain Digitization Director & PMO. Με στόχο το RTO να εφαρμόζεται σε όλες τις μονάδες του Ομίλου έως το 2025, εκτιμάται ότι θα αποφέρει €20 – €25 εκατ. cash flow ανά έτος.

Calciner is on fire
Το αναμφισβήτητο κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος της εν λόγω επίσκεψης αφορά τον προασβεστοποιητή (calciner). Η έναρξη της λειτουργίας του σηματοδοτεί σημαντική αύξηση της δυναμικότητας του εργοστασίου Καμαρίου για απορρόφηση εναλλακτικών καυσίμων, αντικαθιστώντας μεγάλο μέρος των ορυκτών που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των κλιβάνων του. Με τη συγκεκριμένη πράσινη πράσινη επένδυση ύψους 26 εκατ ευρώ, το εργοστάσιο Καμαρίου μπορεί να πετύχει περιορισμό χρήσης ορυκτών καυσίμων στο 30%, μειώνοντας τις εισαγωγές συμβατικών καυσίμων στην χώρα, την απορρόφηση ετησίως 200.000 τόνων επεξεργασμένων υπολειμμάτων της ανακύκλωσης και τη μείωση κατά 150.000 τόνους ετησίως του ανθρακικού αποτυπώματος του εργοστασίου. Στόχος, σε βάθος χρόνου, είναι η παραγωγή 3 εκατ. τόνων τσιμέντου μηδενικού άνθρακα, καλύπτοντας τις ανάγκες, όχι μόνο της Αττικής, αλλά και άλλων αγορών.

Ήφαιστος
Το κορυφαίο εγχείρημα του Τιτάνα εστιάζει σε μια εμβληματική επένδυση 500 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία περιλαμβάνεται στο φιλόδοξο πρόγραμμα «IFESTOS». Μια επένδυση που σχεδιάζεται τώρα, με πάνω από €230 εκατ. στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, η οποία θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής, 1,9 εκατομμύρια τόνους CO₂ ετησίως. Όπως τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου, Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, πρόκειται για τη μεγαλύτερη επένδυση στον τομέα παγκοσμίως, επισημαίνοντας την ανάγκη για περισσότερες διεθνώς ανταγωνιστικές ελληνικές βιομηχανίες που στρέφονται στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. «Είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε αλλά είναι στο χέρι μας να αυξηθούν. Η επιτυχία προϋποθέτει όλο και περισσότερες συνεργασίες» κατέληξε ο κ. Παπαλεξόπουλος.