Στο XinHua, το επίσημο κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων της Κίνας παραχώρησε συνέντευξη η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ και Αντιπρόεδρος της Ικτίνος Ελλάς Α.Ε κ. Ιουλία Χαϊδά, παρουσιάζοντας στοιχεία για τις εξαγωγές του ελληνικού μαρμάρου και αναδεικνύοντας τις προοπτικές της ελληνοκινεζικής συνεργασίας.

Ανέφερε ότι η συνεργασία της ελληνικής βιομηχανίας μαρμάρου με την Κίνα έχει ανθίσει τα τελευταία χρόνια και οι προοπτικές για το μέλλον είναι λαμπρές. «Θα μπορούσα να πω ότι η Ελλάδα και η Κίνα συνδέονται με μια μαρμάρινη γέφυρα» υπογράμμισε η Πρόεδρος του ΣΕΜΜΘ. Η κ. Χαϊδά σημείωσε πως περίπου το 50% του εξαγώγιμου μαρμάρου της Ελλάδας πωλείται στην Κίνα. Το ποσοστό φτάνει το 80% όταν πρόκειται για ακατέργαστο και μη επεξεργασμένο μάρμαρο. Οι δύο χώρες έχουν ιστορικά άριστες σχέσεις και τα τελευταία χρόνια η διμερής συνεργασία έχει ισχυρή δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης. Ο κλάδος του μαρμάρου αντανακλά αυτή την τάση.

Τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, οι εξαγωγές στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 35% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020, ενώ συνέχισε αναφέροντας πως «τους πρώτους έντεκα μήνες του 2021, η ελληνική βιομηχανία μαρμάρου κατέγραψε αύξηση 25% στις εξαγωγές σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020, φτάνοντας τα 332 εκατ. ευρώ». Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, η κ. Χαϊδά υπογράμμισε πως «για τις ελληνικές εταιρείες μαρμάρου, η εξωστρέφεια είναι ο μόνος τρόπος για τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. Τη δεκαετία της κρίσης, 2008-2018, καταφέραμε ως κλάδος όχι μόνο να μην έχουμε ζημιές, αλλά να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Το 2008 η συνολική αξία των εξαγωγών ήταν 130 εκατ. ευρώ και το 2018 είχε φτάσει τα 437 εκατ. ευρώ».