Καθώς συνεχίζεται το πληθωριστικό σοκ, αναλύονται οι επιπτώσεις στη λειτουργία των ελληνικών βιομηχανιών στον κλάδο των τροφίμων, που έχει προκαλέσει η αύξηση των τιμών των πρώτων υλών.

Οι τιμές των τροφίμων και της ενέργειας εκτινάχθηκαν σχεδόν σε ιστορικά υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια εν μέσω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, που προκάλεσαν μεγάλες διακοπές του εφοδιασμού. Αυτό συνοδεύτηκε από μια απότομη άνοδο της μεταβλητότητας και των τιμών των εμπορευμάτων.
Αυτές οι ανοδικές διακυμάνσεις πιθανότατα θα δημιουργήσουν οικονομικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια. Τέτοιες διακυμάνσεις στις τιμές των εμπορευμάτων μπορούν να επηρεάσουν τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, ειδικά για τους εξαγωγείς εμπορευμάτων.

Για παράδειγμα, η υψηλότερη αστάθεια στις τιμές των εμπορευμάτων μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερη αστάθεια στα κρατικά οικονομικά στις χώρες εξαγωγής εμπορευμάτων και, ως εκ τούτου, να οδηγήσει σε διακοπή των δημόσιων επενδύσεων. Με τη σειρά του, αυτό θα επιβάρυνε τόσο τις επενδύσεις φυσικού όσο και ανθρώπινου κεφαλαίου. Ενώ οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας έχουν μετριαστεί από την πρόσφατη κορύφωσή τους, ωστόσο παραμένουν υψηλές. Επιπλέον, το κύμα συνέβαλε σε υψηλότερες τιμές για τον καταναλωτή και οδήγησε σε οικονομικές δυσκολίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Εκατομμύρια άνθρωποι, ειδικά σε φτωχότερες χώρες, ωθούνται στην επισιτιστική ανασφάλεια.
Για να ελαχιστοποιηθούν οι πιο μακροχρόνιες δυσμενείς επιπτώσεις της αστάθειας στις τιμές των εμπορευμάτων, είναι επίσης σημαντικό να διασφαλιστούν ισχυροί μακροοικονομικοί θεσμοί που μπορούν να ρυθμίσουν την αστάθεια των τιμών των εμπορευμάτων, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.
Όμως τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά. Η μάχη της Ευρώπης με τη χειρότερη κρίση κόστους ζωής αυτής της γενιάς απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει και τα τρόφιμα είναι τώρα στο επίκεντρο.

Παρότι ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται, η ανοδική πίεση στις τιμές των τροφίμων παραμένει σταθερή. Αυτό σημαίνει ότι ένα σημαντικό κομμάτι των δαπανών του νοικοκυριού, η εβδομαδιαία επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ, γίνεται ολοένα και πιο ακριβό. Για να πάρουμε μόνο ένα παράδειγμα, η ζάχαρη, που χρησιμοποιείται σε μυριάδες προϊόντα, εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο σε πάνω από μια δεκαετία στις αρχές Απριλίου.

Σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί στη μεταπολεμική ιστορία, σύμφωνα με την ανώτερη οικονομολόγο του Ομίλου Rabobank, Maartje Wijffelaars. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ υποχώρησε στο 6,9% τον Μάρτιο. Όμως η άνοδος στις τιμές των τροφίμων επιταχύνθηκε σε περίπου 16%.
Η αντιμετώπιση του πληθωρισμού των τροφίμων είναι πιο περίπλοκη από τις παρεμβάσεις σε πιο ρυθμιζόμενες αγορές, όπως της ενέργειας. Πολλοί παράγοντες οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα, από ξηρασίες και διαταραχές του εμπορίου μέχρι το κόστος των λιπασμάτων και ασθένειες όπως η γρίπη των πτηνών. Επιπλέον, το υψηλότερο κόστος ενέργειας και εργασίας πιέζει τους παραγωγούς και τους καλλιεργητές τροφίμων.

Τι προβλέπει ο FAO
Ο παγκόσμιος δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών υποχώρησε τον Μάρτιο για 12ο συνεχόμενο μήνα και τώρα είναι μειωμένος κατά 20,5% από το υψηλό ρεκόρ πριν από ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Ο δείκτης τιμών του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO), ο οποίος παρακολουθεί τα προϊόντα διατροφής με τις περισσότερες διαπραγματεύσεις παγκοσμίως, ήταν κατά μέσο όρο 126,9 μονάδες τον περασμένο μήνα έναντι 129,7 τον Φεβρουάριο. Ήταν η χαμηλότερη ένδειξη από τον Ιούλιο του 2021.
Τους τελευταίους δώδεκα μήνες από τον Μάρτιο του 2022, ο δείκτης έχει υποχωρήσει έως και 32,8 μονάδες (20,5%). Στην πτώση του δείκτη τον Μάρτιο οδήγησαν οι πτώσεις στους δείκτες των τιμών των δημητριακών, των φυτικών ελαίων και των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ αυξήθηκαν εκείνοι της ζάχαρης και του κρέατος.

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 138,6 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση 8,2 μονάδων (5,6%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 31,6 μονάδες (18,6%) χαμηλότερα από ένα χρόνο πριν. Η μείωση αυτού του μήνα αντανακλά την πτώση των διεθνών τιμών όλων των μεγάλων σιτηρών. Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν περισσότερο, κατά 7,1%, λόγω των άφθονων παγκόσμιων προμηθειών και του ισχυρού ανταγωνισμού μεταξύ των εξαγωγέων. Η επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά στη Μαύρη Θάλασσα, που επέτρεψε στην Ουκρανία να συνεχίσει να εξάγει από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, συνέβαλε επίσης στην πτώση. Οι υψηλότερες εκτιμήσεις για την παραγωγή της Αυστραλίας, μαζί με τις βελτιωμένες συνθήκες καλλιέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτόν τον μήνα, ενίσχυσαν περαιτέρω τις προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς.

Ο ισχυρός ανταγωνισμός από τη Ρωσική Ομοσπονδία, όπου οι υψηλές προμήθειες συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις ανταγωνιστικές τιμές, διατήρησε επίσης την πτωτική πίεση στις αγορές. Οι παγκόσμιες τιμές καλαμποκιού μειώθηκαν επίσης, κατά 4,6 τοις εκατό, τον Μάρτιο, πιεσμένοι από την εποχική διαθεσιμότητα από τις σοδειές στη Νότια Αμερική, τις προσδοκίες για ρεκόρ παραγωγής στη Βραζιλία και την επέκταση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι παγκόσμιες τιμές του κριθαριού και του σόργου μειώθηκαν κατά 6,7 τοις εκατό και 5,7 τοις εκατό, αντίστοιχα, επηρεαζόμενες από τη διάχυση από την αδυναμία στις διεθνείς αγορές καλαμποκιού και σιταριού. Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 3,2% τον Μάρτιο, λόγω των συνεχιζόμενων ή επικείμενων συγκομιδών σε μεγάλες εξαγωγικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ινδίας, του Βιετνάμ και της Ταϊλάνδης που επηρεάζεται από τη διάχυση λόγω αδυναμίας στις διεθνείς αγορές καλαμποκιού και σίτου.

Αύξηση τιμών
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 131,8 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση 4,1 μονάδων (3%) από τον Φεβρουάριο και 47,7% χαμηλότερα από το επίπεδό του πριν από ένα χρόνο. Η μείωση του δείκτη ήταν το καθαρό αποτέλεσμα των χαμηλότερων τιμών σόγιας, κραμβέλαιου και ηλιέλαιου παρά αντιστάθμιση υψηλότερων παγκόσμιων τιμών φοινικέλαιου. Μετά από πτώση για τρεις διαδοχικούς μήνες, οι διεθνείς τιμές φοινικέλαιου ανέκαμψαν τον Μάρτιο. Εκτός από τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής στη Νοτιοανατολική Ασία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και των πλημμυρών σε ορισμένες αναπτυσσόμενες περιοχές, οι τιμές του φοινικέλαιου έλαβαν περαιτέρω υποστήριξη από περιορισμένες παγκόσμιες εξαγώγιμες προμήθειες εν μέσω προσωρινών περιορισμών στις εξαγωγές που επέβαλε η Ινδονησία. Αντίθετα, οι παγκόσμιες τιμές σόγιας συνέχισαν να πέφτουν, ακολουθώντας την τάση χαμηλότερων διεθνών τιμών σόγιας. Στο μεταξύ, οι τιμές του κραμβέλαιου, και του ηλιέλαιου υποχώρησαν και μόνο εκείνη του σογιέλαιου αυξήθηκε κάπως, λόγω των ανησυχιών για τον αντίκτυπο των δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών στην παραγωγή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 130,3 μονάδες τον Μάρτιο, σημειώνοντας πτώση 1,1 μονάδων (0,8%) σε σχέση με τον Φεβρουάριο και 15,6 μονάδες (10,7%) κάτω από το επίπεδό του τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Η πτώση τον Μάρτιο οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές για το τυρί και το γάλα σε σκόνη, ενώ οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν. Η μείωση των διεθνών τιμών για το τυρί υποστηρίχθηκε από τις βραδύτερες αγορές από τους περισσότερους κορυφαίους εισαγωγείς στην Ασία εν μέσω αυξημένων διαθεσιμοτήτων εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των αποθεμάτων, σε κορυφαίους εξαγωγείς. Οι τιμές του γάλακτος σε σκόνη μειώθηκαν για ένατο συνεχόμενο μήνα, αντανακλώντας κυρίως την υποτονική ζήτηση εισαγωγών, ειδικά για βραχυπρόθεσμες παραδόσεις, και την εποχική αύξηση της παραγωγής γάλακτος στη Δυτική Ευρώπη. Αντίθετα, οι τιμές του βουτύρου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής ζήτησης εισαγωγών, ιδίως από χώρες της Βόρειας και Νοτιοανατολικής Ασίας, για προμήθειες από την Ωκεανία,

Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO σημείωσε κατά μέσο όρο 113 μονάδες τον Μάρτιο, ελαφρώς αυξημένος (0,9 μονάδες και 0,8%) από τον Φεβρουάριο, αλλά μειωμένος κατά 6,3 μονάδες (5,3%) από ένα χρόνο πριν. Τον Μάρτιο, οι τιμές για το βόειο κρέας αυξήθηκαν, επηρεαζόμενες από την άνοδο των εσωτερικών τιμών στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η προσφορά βοοειδών αναμένεται να είναι χαμηλότερη τους επόμενους μήνες. Οι τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν ελαφρά, κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών στην Ευρώπη λόγω των συνεχιζόμενων περιορισμών προσφοράς και της αυξημένης ζήτησης πριν από το Πάσχα. Αντίθετα, οι τιμές του κρέατος πουλερικών μειώθηκαν για ένατο διαδοχικό μήνα λόγω της συγκρατημένης παγκόσμιας ζήτησης εισαγωγών, παρά τις προκλήσεις της προσφοράς εν μέσω εκτεταμένων εστιών γρίπης των πτηνών σε πολλές μεγάλες χώρες εξαγωγής. Οι τιμές του αιγοπρόβειου κρέατος ήταν επίσης χαμηλότερες κατά μέσο όρο, αντανακλώντας μια καθοδική προσαρμογή από τις υψηλές τιμές που καταγράφηκαν τον Φεβρουάριο,

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127 μονάδες τον Μάρτιο, αυξημένος κατά 1,8 μονάδες (1,5%) από τον Φεβρουάριο, σημειώνοντας τη δεύτερη συνεχόμενη μηνιαία άνοδο και φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2016.
Η αύξηση των τιμών προήλθε κυρίως από ανησυχίες για χαμηλότερη παγκόσμια διαθεσιμότητα ζάχαρη τη σεζόν 2022/23, μετά τις φθίνουσες προοπτικές παραγωγής στην Ινδία, την Ταϊλάνδη και την Κίνα. Ωστόσο, οι θετικές προοπτικές για τις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία, που πρόκειται να συγκομιστούν, περιόρισε την ανοδική πίεση στις παγκόσμιες τιμές ζάχαρης.

Η πτώση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου, η ενθάρρυνση της μεγαλύτερης χρήσης ζαχαροκάλαμου για την παραγωγή ζάχαρης στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, συνέβαλαν στον περιορισμό της μηνιαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών ζάχαρης.