Οι κορυφαίοι στην εργασιακή υγεία & ασφάλεια βραβεύτηκαν στα Health and Safety Awards 2023, αναδεικνύοντας μεγάλους νικητές τις Αttica Group, GEP, ΟΤΕ και HelleniQ Energy Holdings A.E.

Στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8 Ιουνίου στις 20.30, η τελετή βράβευσης των νικητών των Health & Safety Awards 2023, των μοναδικών βραβείων στην Ελλάδα αναφορικά με τα θέματα της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία.
Σε μια ζωντανή και γεμάτη αισιοδοξία εκδήλωση, τα στελέχη των επιχειρήσεων παρέλαβαν τα βραβεία τους, φωτογραφήθηκαν με συνεργάτες και μέλη της επιτροπής αξιολόγησης των βραβείων, έκαναν δηλώσεις on camera και χαλαρή συζήτηση.
Στόχος των Health & Safety Awards 23 που διοργανώθηκαν για 9η χρονιά από την BOUSSIAS Events με την Αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας είναι να προβληθούν οι εταιρείες που δημιουργούν και διατηρούν ασφαλείς χώρους εργασίας, αναπτύσσουν κουλτούρα προληπτικής υγείας και ασφάλειας σε εργοδότες και εργαζομένους και μπορεί να αποτελέσουν παραδείγματα προς μίμηση στους κλάδους που ανήκουν.

Ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Αντώνης Χριστοδούλου, έστειλε συγχαρητήριο μήνυμα στους νικητές, ενθαρρύνοντάς τους να συνεχίσουν με την ίδια ορμή και δημιουργικότητα τη δουλειά τους, τονίζοντας μεταξύ των άλλων ότι: «Η μη πρόληψη βαρύνει τις εθνικές οικονομίες με τεράστια κόστη και μόνο λαμβάνοντας υπόψη τη συγκεκριμένη παράμετρο, πέραν της ανθρώπινης διάστασης και των νομικών επιπτώσεων, η πρόληψη συμφέρει! Η ΥΑΕ αφορά όλους τους εμπλεκόμενους στο χώρο εργασίας. Από τα πολλά χρόνια ενασχόλησής μου με τα θέματα ΥΑΕ το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει για την ουσιαστική εφαρμογή με στόχο την πρόληψη και την προστασία των εργαζομένων είναι ότι όλοι μαζί μπορούμε και το ουσιαστικό βήμα επαφίεται στις ίδιες τις επιχειρήσεις. Σήμερα, στα Health & Safety Awards 2023, επιβραβεύονται οι επιχειρήσεις που δεν τιμωρούν αλλά εκπαιδεύουν, δεν επιβάλλουν αλλά εμπνέουν, στέκονται δίπλα και κατανοούν τις ανάγκες και προσδοκίες των εργαζομένων τους, βαδίζοντας σταθερά το δρόμο για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.hsawards.gr  για να δείτε όλους τους νικητές και να εμπνευσθείτε από τις καινοτόμες πρακτικές τους, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από την τελετή βράβευσης.

Τα Βραβεία της Χρονιάς
Οι κορυφαίες διακρίσεις των Health And Safety Awards 2023, τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν συνολικά τα περισσότερα βραβεία, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους.

Occupational Health & Safety Team of the Year: ATTICA GROUP
Ο Όμιλος δραστηριοποιείται στον κλάδο της επιβατηγού ναυτιλίας, μέσω θυγατρικών εταιρειών και των εμπορικών σημάτων Blue Star Ferries και Hellenic Seaways με δρομολόγια στις γραμμές εσωτερικού (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νησιά Βορειοανατολικού Αιγαίου, Σαρωνικός, Σποράδες και Κρήτη) και Superfast Ferries με δρομολόγια στις γραμμές εξωτερικού (Ελλάδας – Ιταλίας). Επιπλέον, συμμετέχει με ποσοστό 49% στην εταιρεία ‘AFRICA MOROCCO LINKS’ (AML), με δρομολόγια μεταξύ Μαρόκου και ηπειρωτικής Ευρώπης.
Ο Όμιλος διαθέτει 35 πλοία στόλο, 5 εγκαταστάσεις και απασχολούμε 1711 εργαζόμενους σε Θάλασσα & Ξηρά. Η εταιρεία και τα πλοία είναι πιστοποιημένα κατά ISM (Διεθνές Σύστημα Aσφαλούς Διαχείρισης) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας και τηρούν όλους τους εφαρμοστέους εθνικούς και διεθνείς κανονισμούς και νομοθεσίες. Επιπλέον, όλα τα πλοία, κατ΄απαίτηση σχετικής νομοθεσίας, είναι πιστοποιημένα κατά ISPS (Διεθνής Kώδικας Aντιμετώπισης Έκνομων Eνεργειών). Στην Attica Group θεωρείται ως πρόκληση και βέλτιστο αγαθό η ασφάλεια των εργαζόμενων, επιβατών και επισκεπτών και για αυτό το λόγο έχει επενδύσει στην εκπαίδευση για την εμπέδωση της κουλτούρας ασφαλείας, η οποία πηγάζει μέσα από μια συμπεριφορά βασιζόμενη στην ασφάλεια (behavior based safety – BBS), που καλλιεργείται διαρκώς σε Θάλασσα και Ξηρά ως μια ομάδα «one Group one Crew» Κύριος συντονιστής και σημείο αναφοράς για την εκπαίδευση και την εφαρμογή κανονισμών, πρακτικών και εκπαίδευσης ασφαλείας σε Θάλασσα & Ξηρά είναι το HSE Department που έχει δημιουργήσει η εταιρεία, το οποίο συνεργάζεται και είναι συμβατό με όλους τους διοικητικούς πυλώνες του Ομίλου και στα δύο πεδία με άμεση συνεργασία με τους Αξιωματικούς των πλοίων. Το τμήμα διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά και μέσα που πρέπει να έχει ένα “in house” HSE Dept έτσι ώστε να επιτύχει το υψηλό επίπεδο ασφάλειας για μια επιχείρηση/οργανισμό. Όλα τα μέλη του τμήματος είναι εκπαιδευμένα και διαθέτουν άδεια παροχής υπηρεσιών ασφαλείας.

Distinguished Service of the Year: GEP
Η GEP τιμήθηκε με τη διάκριση Distinguished Service of the Year και επιπλέον με άλλα 10 βραβεία στα φετινά Health & Safety Awards, που την ανέδειξαν ως τον κορυφαίο πάροχο υπηρεσιών Υγείας και Ασφάλειας στην Ελλάδα. «Αυτή η αναγνώριση αποτελεί απόδειξη του πρωτοποριακού ρόλου που διαδραματίζει η GEP και των προηγμένων πρακτικών της στην ΥΑΕ. Η ομάδα της GEP είναι υπερήφανη για αυτή την επιβράβευση, καθώς επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα των συνεχών προσπαθειών της και το τεράστιο αντίκτυπο που έχει στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις και στους εργαζομένους», ανέφερε σχετικά ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου GEP, Γιώργος Λαμπρινός. Η διάκριση «Distinguished Service of the Year» αναδεικνύει την αφοσίωση, την εξειδίκευση και τη σταθερή προσήλωση της GEP στην προώθηση της Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων, καθώς και στην ανάπτυξη βέλτιστων πρακτικών στον εν λόγω τομέα. Επιπλέον, το βραβείο Winner, καθώς και τα 3 Χρυσά, τα 4 Ασημένια και τα 2 Χάλκινα βραβεία που απέσπασε η GEP ως επιμέρους βραβεύσεις, ανέδειξαν το εύρος και το βάθος της τεχνογνωσίας της εταιρείας σε κάθε εξειδικευμένο τομέα ή ανάγκη της αγοράς ΥΑΕ. Η GEP παρέχει υπηρεσίες στον τομέα της Υγείας και Ασφάλειας στην εργασία, ισχυρή παρουσία στον τομέα της προώθησης των σύγχρονων εννοιών του συγκεκριμένου τομέα. Η εταιρεία έχει ένα όραμα: Να κάνει την κουλτούρα της Υγείας και Ασφάλειας πυλώνα ευημερίας και βιώσιμης ανάπτυξης για όλους τους οργανισμούς, εργαζομένους και ατομικά. Η αποστολή της είναι η ευαισθητοποίηση των εργοδοτών, των εργαζομένων και της κοινωνίας για θέματα προστασίας και πρόληψης κινδύνων στην εργασία. Οι άνθρωποι GEP τοποθετούν την υγεία, την ασφάλεια και την ευημερία στο χώρο εργασίας ως υπέρτατο ανθρώπινο δικαίωμα και κοινωνική υποχρέωση, με απώτερο στόχο την επίτευξη ευημερίας για ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο.

Wellbeing Champion of the Year: Όμιλος ΟΤΕ
Η διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των ανθρώπων του, παραμένει διαχρονικά, αδιαπραγμάτευτη αξία για τον Όμιλο ΟΤΕ. Στο πλαίσιο αυτό, κάθε χρόνο σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις ζωτικής σημασίας για το επιτυχημένο και βιώσιμο μέλλον του Ομίλου, με άμεση επίδραση στην ευημερία των ανθρώπων του, στην ικανοποίηση από το εργασιακό περιβάλλον και την ποιότητα στην εργασία και στην ενδυνάμωση της εταιρικής κουλτούρας. Η προσέγγιση υιοθέτησης ενιαίας κουλτούρας Health & Safety, εντός και εκτός εργασιακού χώρου, για τους εργαζόμενους και τα μέλη των οικογενειών τους, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη με την εταιρική αποστολή του Ομίλου, για τη δημιουργία ενός κόσμου καλύτερου για όλους.
Λαμβάνοντας υπόψη τη νομοθεσία, εφαρμόζοντας πρότυπα συστήματα διαχείρισης (ISO 45001:2018) και υιοθετώντας βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, η εταιρεία διαμορφώνει το ετήσιο πρόγραμμα δράσεων health & safety, με τίτλο «Ζούμε καλύτερα…», που περιλαμβάνει εξειδικευμένες δράσεις και εκπαιδεύσεις με υγιείς προσανατολισμούς. Το πρόγραμμα με τις δράσεις του, στοχεύουν στην ενδυνάμωση των εργαζομένων, στην προαγωγή της σωματικής και ψυχικής τους υγείας και ευεξίας, και στην πρόληψη, σε όλους τους τομείς της καθημερινότητά τους, μέσα από συμβουλευτική υποστήριξη και καθοδήγηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες στην επικοινωνία και τη φύση της εργασίας (τηλεργασία), την περίοδο της κρίσης λόγω της πανδημίας, τα τελευταία χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων health & safety αναπτύχθηκε και ψηφιακά, αξιοποιώντας τα οφέλη από τις εφαρμογές της τεχνολογίας. Η διαδικασία αυτή λειτούργησε ως πλεονέκτημα, καθώς εκτός από του εργαζόμενους, σε πανελλαδικό πλέον επίπεδο, είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις δράσεις επιπλέον και τα μέλη των οικογενειών τους.

Health & Safety Initiative of the Year: HELLENiQ ENERGY Holdings A.E.
Η Υγεία, Ασφάλεια & Ευεξία των εργαζομένων αποτελεί τη σημαντικότερη προτεραιότητα και βασική επιχειρηματική αξία του Ομίλου για όλες τις δραστηριότητές του διότι είναι αλληλένδετη με την επιχειρηματική επιτυχία.
Μέσα από την υλοποίηση του Συστήματος Ολιστικής Ασφάλειας, που ξεκίνησε το 2015, ο Όμιλος εστιάζει στη βελτίωση της κουλτούρας ασφάλειας, για την ενίσχυση των επιδόσεων υγείας και ασφάλειας σε όλες μας τις δραστηριότητες. Ο πυρήνας του Συστήματος Διαχείρισης της Ασφάλειας είναι η «Εκτίμηση Επικινδυνότητας», η οποία υποστηρίζεται και ανατροφοδοτείται μέσω διαδικασιών, Επιθεωρήσεων και εκπαιδεύσεων ασφάλειας.
Στα φετινά βραβεία, ο όμιλος HELLENiQ ENERGY Holdings A.E. απέσπασε το κορυφαίο βραβείο “Health & Safety Initiative of the Year”. Επιπλέον, ήταν νικητής στην κατηγορία Πετρέλαιο & Πετροχημικά, με την υποψηφιότητα της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΑ ΑΒΕΕ (μέλος του Ομίλου). Επιπλέον, με τις υποψηφιότητες της Ελληνικά Πετρέλαια ΔΕΠΠΠ, ο Όμιλος απέσπασε 2 χρυσά και 1 silver βραβείο.
Συγκεκριμένα, η ΕΛΠΕ ΔΕΠΠΠ στο πλαίσιο της Στρατηγικής της σε θέματα ΥΑΠ όπως αυτή αναλύεται στο Σύστημα ΟΔΑ&Π που διαθέτει, αλλά και στο πλαίσιο του πολυετούς προγράμματος Ψηφιακού Μετασχηματισμού επαύξησε την οργανική ένταξη των UAVs σε δραστηριότητες που σχετίζονται με την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, την ακεραιότητα και την ομαλή λειτουργία του εξοπλισμού και των εγκαταστάσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, η Ολιστική προσέγγιση, που έχει υιοθετήσει η ΕΚΟ ΑΒΕΕ στα θέματα Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος (ΥΑΠ), μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση των αντίστοιχων επιδόσεων. Η βελτίωση επιτυγχάνεται με την ενεργή συμμετοχή των Διοικητικών Στελεχών στην εφαρμογή και τη συνεχή βελτίωση του Συστήματος Ολιστικής Διαχείρισης Ασφάλειας (η ηγετική συμπεριφορά, η δέσμευση και η προσωπική ευθύνη της Διοίκησης είναι εμφανείς σε ολόκληρο τον Οργανισμό και διαχέονται σε όλα τα επίπεδά του), με την επαλήθευση της αποτελεσματικότητας του Συστήματος στο πεδίο, αλλά και με την εμπλοκή του συνόλου του προσωπικού στην υλοποίηση των προγραμμάτων του Συστήματος.

Ο Όμιλος ΟΤΕ απέσπασε το κορυφαίο βραβείο “Well – being Champion of the Year”
… ΚΑΙ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΑΠΕΣΠΑΣΕ ΑΛΛΑ 10 ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ & ΥΓΕΙΑ ΣΤΗ ΦΕΤΙΝΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ.

Ο Όμιλος ΟΤΕ στη φετινή διοργάνωση των Health & Safety Awards απέσπασε το κορυφαίο βραβείο του Well-being Champion of the Year (!) για την ανάπτυξη εξειδικευμένων/στοχευμένων ενεργειών υιοθέτησης κουλτούρας Health & Safety στο εργασιακό περιβάλλον και ειδικότερα για την εφαρμογή εξατομικευμένων δράσεων ενίσχυσης της σωματικής, και ψυχικής υγείας και ευεξίας των ανθρώπων του.
Επίσης βραβεύτηκε με τη Χρυσή διάκριση στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών για 4η συνεχή χρονιά. Συνολικά διακρίθηκε επιπλέον με 9 ακόμη βραβεία:
• (1) Gold βραβείο στην κατηγορία COVID-19: OHS Service
• (5) Silver βραβεία στις κατηγορίες:
– Behavioral Risk Initiative,
– Health & Safety Project,
– People Driven Solutions,
– Preventing the Spread of Covid-19
– COVID-19: Resources for the Workplace
• (3) Bronze βραβεία στις κατηγορίες:
– Crisis Response,
– Corporate Response to Covid-19 case
– Healthy & Wellbeing Space

Οι διακρίσεις αφορούν στην ανάπτυξη και υιοθέτηση ενιαίας κουλτούρας Ασφάλειας & Υγείας σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας των εργαζομένων, έτσι ώστε να νιώθουν υγιείς και ασφαλείς. Στόχος του διαχρονικού προγράμματος δράσεων του Ομίλου ΟΤΕ «Ζούμε Καλύτερα…», είναι η διασφάλιση ενός εργασιακού περιβάλλοντος στο οποίο προάγεται η ασφάλεια και η υιοθέτηση μιας στάσης ζωής και συμπεριφοράς, που εξισορροπεί τους έντονους ρυθμούς της καθημερινότητας και της φροντίδας του πιο σημαντικού κεφαλαίου που διαθέτουν οι εργαζόμενοι: του ίδιου τους του εαυτού!