Σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο όπως αυτός της βιομηχανίας, υπάρχουν και οι γυναίκες που έχουν καταφέρει να εδραιωθούν σε θέσεις ευθύνης, υπερπηδώντας τα εμπόδια και εμπνέοντας με το έργο τους. Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σήμερα 8 Μαρτίου, το INDUSTRY αφιερώνει μερικές γραμμές σε πέντε ισχυρές γυναίκες της Βιομηχανίας.

Θέμις Ευτυχίδου, Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας

Η νέα Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας, Θέμις Ευτυχίδου, ορκίστηκε τον περασμένο Ιούλιο, σε μια «ευχάριστη έκπληξη για τη δημόσια διοίκηση», όπως χαρακτηριστικά δήλωνε τότε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης. Πρόσφατα, στο πλαίσιο των υπογραφών για την ένταξη του εμβληματικού έργου «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα» στο Σχέδιο Ανάκαμψης, η κα Ευτυχίδου δήλωσε: «Στόχο μας αποτελεί η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής μεταποίησης και επιχειρηματικότητας, η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση οριζόντιων θεμάτων της βιομηχανίας. Και είναι βέβαιο ότι θα τον πετύχουμε».

Μαρίνα Οφλούδη – Γιαβρόγλου, CEO Μύλοι Σόγιας Α.Ε.

Στα χέρια της Διευθύνουσας Συμβούλου Μαρίνας Οφλούδη – Γιαβρόγλου, η βιομηχανία «Μύλοι Σόγιας», εξελίχθηκε σε έναν δυναμικό όμιλο με έντονη διεθνή παρουσία και κύκλο εργασιών που τα τελευταία χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 280 και 300 εκατ. ευρώ. Η CEO είναι παράλληλα πρόεδρος στο νεοσυσταθέν γυναικείο τμήμα του ICC Hellas, το οποίο δικτυώνει γυναίκες του επιχειρείν.

Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του ΟΦΕΤ

Η Ιουλία Τσέτη, πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, πρόεδρος του Global Compact Network Hellas και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ, έχει ηγηθεί του εκσυγχρονισμού του Ομίλου, και της εξέλιξής του σε μια από τις πιο πρωτοπόρες ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. «Δεν υπάρχουν μη θηλυκοί χώροι εργασίας και στερεότυπα, υπάρχουν μόνο άνθρωποι. Για μένα ο διαχωρισμός υπάρχει από την ώρα που αποδέχεσαι το φύλο σου, ως κριτήριο για ορισμένη εργασία», έχει δηλώσει η κα Τσέτη.

Από τη λίστα δε θα μπορούσε να λείπει η «πρώτη κυρία» της γαλακτοβιομηχανίας, η πρόεδρος του ΔΣ της ΜΕΒΓΑΛ, Μαίρη Χατζάκου. Η κα Χατζάκου βρίσκεται πίσω από την ολική επαναφορά της ιστορικής γαλακτοβιομηχανίας, με την αναδιάρθρωση των δανείων της επιχείρησης, την δρομολόγηση επενδύσεων της τάξεως των €20 εκατ. και το deal με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο για την εξαγορά του ποσοστού της Vivartia στην εταιρεία.

Τέλος, για πρώτη φορά μια γυναίκα βρίσκεται στο πηδάλιο του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ). Η Ιταλίδα Μαρία Ρίτα Γκάλι, διαθέτοντας ισχυρό διεθνές υπόβαθρο στον κλάδο της ενέργειας, έχει «βάλει μπρος» την επιτάχυνση της πορείας ανάπτυξης της εταιρείας προς έναν ηγετικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.

Κλείνοντας, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενίσχυση του γυναικείου στοιχείου στις ελληνικές εισηγμένες καταγράφεται σε νέα έρευνα της RSM Ελλάδος. Σύμφωνα με την RSM, τα ΔΣ εκπροσωπούνται πλέον από 926 άνδρες και 298 γυναίκες, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 75,7% και 24,3% στο σύνολο των μελών, ήτοι αναλογία γυναικών: ανδρών 1:3. Πάντως, μόλις το 1% των εταιριών εμπιστεύονται γυναίκα ως πρόεδρο.