Το εργοστάσιο της Paliria στα Πολιτικά Ευβοίας κάνει σταθερά βήματα υιοθέτησης τεχνολογιών Industry 4.0, ενώ η διεθνοποίηση της ελληνικής κουζίνας δίνει ώθηση στις ξένες επενδύσεις.

Από την πρόσφατη ξενάγηση που διοργάνωσε για δημοσιογράφους η εταιρεία Paliria και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική της βάση στα Πολιτικά Ευβοίας, δύο πράγματα έμειναν ανεξίτηλα στη μνήμη: Η συνύπαρξη της χειρωνακτικής εργασίας με τα νέα ρομποτικά συστήματα, αλλά και το πώς μία οικογενειακή επιχείρηση μετεξελίχθηκε σε leader στην παραγωγή έτοιμων γευμάτων. Η βιομηχανία που ξεκίνησε το 1957 από τον Αντώνη Σουλιώτη, με στόχο την παραγωγή και διανομή ελληνικών, παραδοσιακών έτοιμων γευμάτων, στην ελληνική αγορά έχει μετεξελιχθεί πλέον σε μια πολυεθνική εταιρεία με παρουσία σε 60 χώρες. «Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι λόγω νέων επενδύσεων και εν μέσω και της πρόσφατης εξαγοράς. Άνθρωποι-πελάτες-υποδομές είναι η μήτρα των προτεραιοτήτων μας» δήλωσε ο CΕΟ της εταιρείας Γιώργος Κωστιάνης.

Επενδύσεις για την επίτευξη ενός έξυπνου βιώσιμου εργοστασίου
Το εργοστάσιο Πολιτικών αποτελεί το «στρατηγείο», καθώς και το κέντρο λειτουργείας της εταιρείας. Σήμερα, διαθέτει 4 γραμμές παραγωγής και η διαδικασία παραγωγής είναι σχεδόν πλήρως αυτοματοποιημένη, καθώς παράγονται πάνω από 12.000 κονσέρβες την ημέρα. Στο εσωτερικό του εργοστασίου, το μάτι πέφτει στα ρομποτικά συστήματα, καθώς γεμίζουν τις κονσέρβες με τα φασόλια φούρνου, έναν αρκετά πετυχημένο κωδικό. Άλλωστε παράγονται 35 τόνοι όσπρια ετησίως, καθώς αποτελεί και το 80% της παραγωγής, σύμφωνα με τον Χρήστο Μαρουσόπουλο, Διευθυντή εργοστασίου. Ακριβώς από δίπλα, βρίσκονται οι περίφημες «τυλίχτριες» του ντολμά – με τα ντολμαδάκια να αποτελούν το 10% της παραγωγής. Πιο πέρα έχει εγκατασταθεί ο χώρος παραγωγής έτοιμων γευμάτων, 10% της παραγωγής επίσης. Όπως αναφέρει ο Βασίλης Κουτρουμπίνας, Chief Operations Officer της Paliria: «Πρόκειται για 2 γραμμές παραγωγής οσπρίων, μία γραμμή παραγωγής φαγητών ψυγείου και μία γραμμή παραγωγής ντολμά».

Το τελευταίο στάδιο περιλαμβάνει το στάδιο της συσκευασίας που είναι και το πιο αυτοματοποιημένο τμήμα, ενώ σύντομα θα ολοκληρωθούν και οι νέες σχετικές επενδύσεις. «Τα ρομποτικά συστήματα έχουμε σκοπό να τα εφαρμόσουμε πρωτίστως στα πρωτογενή στάδια συσκευασίας και σε επόμενο στάδιο στη δευτερογενή συσκευασία και παλετοποίηση. Στόχος των εφαρμογών αυτών είναι η αύξηση της απόδοσης των γραμμών μέσω της μείωσης της ποσότητας και συχνότητας σταματημάτων παραγωγής» επισημαίνει ο κ. Κουτρουμπίνας. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του 2024, λέει ο ίδιος να προχωρήσει η εταιρεία με τουλάχιστον 6 εφαρμογές ρομποτικών συστημάτων. Σχετικά με τις συσκευασίες, συμπληρώνει ότι η Paliria χρησιμοποιεί ως επι το πλείστον μεταλλικούς περιέκτες πλήρως ανακυκλώσιμους, που συμβάλλουν σε χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα των προϊόντων της. «Στο μελλοντικό μας πλάνο, το σύνολο των συσκευασιών στοχεύουμε να είναι ανακυκλώσιμες» επισήμανε ο ίδιος. Η εταιρεία άλλωστε έχει ένα επενδυτικό πλάνο 17 εκατ. ευρώ για την επόμενη 3ετία.

«Η Paliria είναι ένας οργανισμός, με τις λέξεις ποιότητα και καινοτομία συνυφασμένες στο DNA της. Βέβαια οι λέξεις αυτές δεν αφορούν μόνο τα προϊόντα, αλλά και πολλές άλλες εκφάνσεις μέσα στον οργανισμό, όπως οι λειτουργίες και οι μέθοδοι» επισημαίνει ο ίδιος. Από τη μία πλευρά δίνεται μεγάλη έμφαση στην Έρευνα και Ανάπτυξη για τη δημιουργία νέων καινοτόμων προϊόντων και συνταγών, αλλά και για την ενίσχυση του food safety. Κάθε νέα συνταγή χρειάζεται 8-9 μήνες ανάπτυξης μέχρι να φτάσει να γίνει τελικό προϊόν. «Η ομάδα ήδη δούλευε σε αυτές τις κατευθύνσεις και με τη δική μου συμβολή μπορέσαμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός απαιτητικού και φιλόδοξου πλάνου που ταιριάζει με την ανάπτυξη μας» υπογραμμίζει ο κ. Κουτρουμπίνας, θέλοντας να αναδείξει τη γενικότερη στροφή της εταιρείας προς την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών.
Στο κομμάτι της ενέργειας που αποτελεί και βασικό πονοκέφαλο για τις βιομηχανίες αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμπίνα είναι στρατηγικός στόχος της εταιρείας να αυξήσει όσο περισσότερο γίνεται τη χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. «Στο πλαίσιο αυτό τη χρονιά που μας πέρασε έγινε μια σημαντική επέκταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων που χρησιμοποιούμε στα εργοστάσιά μας. Συγκεκριμένα, τα συστήματα φωτοβολταϊκών στο εργοστάσιο της Βουλγαρίας έχουν δυναμικότητα 650kW, ενώ στο Άργος -όπου το έργο είναι σε εξέλιξη- θα έχουν δυναμικότητα 307kW» .

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεγαλύτερη αυτοματοποίηση συναντάται στα εργοστάσια της Ελλάδας (center of excellence για προϊόντα καινοτομίας, ψυγείου, κατάψυξης καθώς και όσπρια) και της Βουλγαρίας. Ο λόγος -σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμπίνα-, αφορά κυρίως τις αυξημένες απαιτήσεις από πλευράς όγκου παραγωγής, καθώς και το είδος των προϊόντων που παράγουν.

Τυλίχτριες οι «αφανείς ηρωίδες» πίσω από τα διάσημα ντολμαδάκια
Το εργοστάσιο βαδίζει με σταθερά αποτελεσματικά βήματα προς την πλήρη αυτοματοποίησή του. Όμως, για ένα πράγμα δεν έχει βρεθεί ακόμη μηχανή: Το τύλιγμα του ντολμά. Κι αν η συγκεκριμένη διαδικασία μπει σε ποσοτικό όρους, τότε είναι εντυπωσιακό, αφού τυλίγονται καθημερινά στο χέρι 2 εκατομμύρια ντολμαδάκια.
Από τα 150 άτομα που έχει προσωπικό η εταιρεία, τα 130 είναι γυναίκες γεγονός αξιοπερίεργο, ειδικά για μια βιομηχανική μονάδα στην Ελλάδα. Η εξήγηση είναι απλή σύμφωνα με τον κ. Μαρουσόπουλο: «Αρχικά η μία βάρδια βοηθάει την είσοδο των γυναικών στο χώρο εργασίας, ενώ το γεγονός ότι η περιοχή είναι αγροτική, η λύση της βιομηχανίας παρέχει μια σταθερή εργασία σε σχέση με τα χωράφια». Από εκεί και πέρα, η διαδικασία γίνεται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο εδώ και χρόνια, ενώ παράγονται 3.000-4.000 ντολμάδες ανά βάρδια. Η κυρία Νίκη εργάζεται 35 χρόνια σαν τυλίχτρια στο εργοστάσιο και ακόμη και σήμερα δυσκολεύεται να υπολογίσει πόσα ντολμαδάκια παράγει κάθε μέρα. Η ίδια επισημαίνει, επίσης, ότι απαιτείται περίπου ένα 2μήνο στο νέο εργατικό δυναμικό για να εκπαιδευτεί και να προσαρμοστεί στη διαδικασία παραγωγής του ντολμά.

Έμφαση στους πελάτες με διεύρυνση των εξαγωγών
Από πολύ νωρίς, η επιχείρηση έδειξε εξωστρέφεια, ξεκινώντας το άνοιγμα στο εξωτερικό – με την πρώτη εξαγωγή να πραγματοποιείται το 1974 στις Η.Π.Α. Έκτοτε, η Paliria σημείωσε σημαντική επέκταση και τα εργοστάσιά της έγιναν επτά -Πολιτικά, Βουλγαρία (2 μονάδες), Ιορδανία, Κίνα (2 μονάδες), και Άργος- με στόχο πάντα την είσοδο και την ισχυροποίηση σε αγορές του εξωτερικού. Η επιλογή των περιοχών είναι στρατηγική, καθώς απώτερος σκοπός είναι να μειωθούν τα παραγωγικά κόστη και να διεθνοποιηθούν τα προϊόντα όσο το δυνατόν περισσότερο. Το πρώτο εργοστάσιο στην Κίνα δημιουργήθηκε με στόχο όπως εξηγεί και ο Κωνσταντίνος Σουλιώτης, βασικός μέτοχος και πρόεδρος Paliria, να παραχθεί μαζικά η πρώτη ύλη των αμπελόφυλλων. Το εργοστάσιο στην Ιορδανία λειτουργεί ως εξαγωγικός κόμβος στις γειτονικές αγορές, όπως συμπλήρωσε. Βέβαια, το γεγονός ότι οι άνθρωποι στην Ιορδανία και στις γύρω περιοχές είναι εξοικειωμένοι με το ντολμά, διευκολύνει τόσο στην παραγωγή με την εξεύρεση προσωπικού όσο και στην προτίμηση του προϊόντος. Ποτέ δεν αμφισβητήθηκε τόσο η τοπικιστική κατοχύρωση ενός πιάτου όσο του ντολμά. Το όνομα μπορεί να προέρχεται από την Τουρκία, αλλά υπάρχει στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου με κάθε χώρα να το διεκδικεί ως δικό της. Όποια και αν είναι η τοποθεσία, ο ντολμάς είναι ένα πιάτο, που παρασκευάζεται με κόπο και προορίζεται για ειδικές περιστάσεις.

Μέσα από αυτές τις σταθερές ενέργειες, οι εξαγωγές αποτελούν πλέον το 87% των πωλήσεων. Βέβαια, η εταιρεία δεν έμεινε μόνο σε αυτό καθώς πρόσφατα επεκτάθηκε και στις έτοιμες καταψυγμένες ζύμες με την πρόσφατη εξαγορά της βιομηχανίας Τσαμπάσης ΑΕ στο Άργος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στην παραγωγή έτοιμων ελληνικών γευμάτων ψυγείου που αποτελούν και τη νέα καταναλωτική τάση.

Είναι σαφές ότι το αναπτυξιακό πλάνο της Paliria απαιτεί άριστα οργανωμένη παραγωγική διαδικασία και υψηλή απόδοση των εργοστασίων. Ο κ. Κουτρουμπίνας τοποθετείται σχετικά: «Το όραμά μου είναι να ενταχθούν τα εργοστάσιά μας στo Industry 4.0, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών σε όλα τα στάδια του process». Άλλωστε σύμφωνα με τον ίδιο, η υψηλή απόδοση προερχόμενη από νέες τεχνολογίες θα δώσει τη δυνατότητα για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΙΝΑΣ
Chief Operations Officer της Paliria

«Το όραμά μου είναι να ενταχθούν τα εργοστάσιά μας στo Industry 4.0, μέσω της χρήσης νέων τεχνολογιών σε όλα τα στάδια του process.

Η υψηλή απόδοση, προερχόμενη από νέες τεχνολογίες θα δώσει τη δυνατότητα για την παραγωγή ποιοτικών αποτελεσμάτων, ενώ παράλληλα θα διασφαλίσει την ανταγωνιστι-κότητα της εταιρείας»