«Οι επενδύσεις της Green Be­verages είναι συνεχείς, καθώς ο κλάδος των FMCG και ιδιαίτερα των beverages αναπτύσσεται διαρκώς» σημειώνει στο INDUSTRY ο κ. Χρήστος Πρέντζας, Plants Di­rector του Green Beverages Group.

Από την επέκταση δυναμικότητας στο re-engineering συσκευασιών
«Στις αρχές του 2022 εγκαταστήσαμε στα εργοστάσια παραγωγής στα Ιωάννινα, σε ειδικά διαμορφωμένο νέο κτίριο εμβαδού 1.700 τ.μ., νέα γραμμή εμφιάλωσης ΦΜΝ ΖΑΓΟΡΙ σε φιάλες ΡΕΤ 0,5lt., που παράγει 81.000 φιάλες ανά ώρα. Ταυτόχρονα στο ίδιο χρονικό διάστημα εγκαταστήσαμε νέα γραμμή παραγωγής εμφιάλωσης προϊόντων ανθρακούχου νερού σε περιέκτες αλουμινίου (can). Δύο σημαντικές επενδύσεις ύψους 16 εκατ. ευρώ», διευκρινίζει ο κ. Πρέντζας. Όσον αφορά στα άμεσα επενδυτικά πλάνα της εταιρείας, σύμφωνα με τον κ. Πρέντζα αυτά περιλαμβάνουν την ανέγερση κτιρίου εμβαδού 2.500 τ.μ., στο οποίο θα εγκατασταθεί κατόπιν προμήθειας, η νέα γραμμή εμφιάλωσης ΦΜΝ ΖΑΓΟΡΙ σε γυάλινες φιάλες, με στόχο την αύξηση της δυναμικότητας κατά 250% και την κάλυψη των αναγκών της αγοράς.

Περαιτέρω, δρομολογείται και η αύξηση της παραγωγικής και αποθηκευτικής δυνατότητας του 3ου εμφιαλωτηρίου ΦΜΝ, που διαθέτει η εταιρεία στη Στυμφαλία Κορινθίας, με την επωνυμία ΖΗΡΕΙΑ. Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί επένδυση στο εργοστάσιο παραγωγής υλικών συσκευασίας στη ΒΙ.ΠΕ. Ιωαννίνων, με στόχο την πλήρη κάλυψη των εμφιαλωτηρίων σε προπλάσματα PET και μη αποσπώμενα πώματα (σε πλήρη συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία 904/2019) και ταυτόχρονη μείωση χρήσης πλαστικού κατά μ.ο. 5%. «Σε ό,τι αφορά το κτήριο αναψυκτικών της Green Cola στην Ορεστιάδα, πραγματοποιούμε νέα επένδυση re-engineering για την πολυσυσκευασία των κουτιών αλουμινίου, αντικαθιστώντας την πλαστική μεμβράνη συσκευασίας με 100% ανακυκλώσιμο χαρτί. Στον ίδιο χώρο δρομολογείται και η επένδυση ενός πλήρως αυτοματοποιημένου συστήματος μίξης των συστατικών των αναψυκτικών», καταλήγει ο Plants Director.

Χέρι-χέρι Industry 4.0 και αειφορία
Ερωτηθείς σχετικά με την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στα εργοστάσια της Green Beverages, ο κ. Πρέντζας τονίζει ότι το σύνολο γραμμών παραγωγής βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους αυτοματοποίησης, καθώς η λειτουργία του συνόλου των μηχανών εντάσσεται σε ψηφιοποιημένο δίκτυο παρακολούθησης. «Όλοι οι σχεδιασμοί των επενδύσεων των νέων γραμμών παραγωγής, υλοποιήθηκαν με γνώμονα τις τάσεις του Industry 4.0 και τα οφέλη που μέχρι στιγμής έχουμε αποκομίσει, όπως η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 14% το 2022. Παράλληλα, με τη νέα επένδυση εγκατάστασης γραμμής παραγωγής γυάλινων φιαλών υπολογίζεται ότι θα μειώσουμε τη χρήση ορυκτών καυσίμων κατά 60%», τονίζει ο ίδιος. Στα παραπάνω αποτελέσματα συνέβαλαν η ανάκτηση πεπιεσμένου αέρα και η μείωση της πίεσής του, η χρήση ειδικού μηχανολογικού εξοπλισμού, η χρήση λαμπτήρων LED, αλλά και η συνεχής αυτοματοποιημένη και απομακρυσμένη παρακολούθησή τους.

«Ακόμη, έχουμε μελετήσει και αιτηθεί προς υλοποίηση 3 φωτοβολταϊκά συστήματα για τις στέγες των εργοστασίων μας στα Ιωάννινα, με στόχο τη μείωση χρήσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 20%, ενώ ήδη όλη η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνεται στα Ιωάννινα προέρχεται από ΑΠΕ», τονίζει ο κ. Πρέντζας, προσθέτοντας ότι τα τελευταία 10 χρόνια, εφαρμόζοντας τεχνολογίες lightweighting, η εταιρεία πέτυχε τη μείωση της χρήσης πλαστικού στις συσκευασίες κατά 21%, ενώ το 2020 λάνσαρε τη σειρά προϊόντων ΖΑΓΟΡΙ Go Green, στην οποία οι συσκευασίες περιέχουν 30% ανακυκλωμένο πλαστικό (r-PET).