Η εταιρεία Megara Resins που παράγει μαλεϊκές, φαινολικές και συνθετικές ρητίνες, κολοφώνιο και τερεβινθέλαιο, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης των προϊόντων που αφορούν τους σάκους των 25 κιλών, αναζήτησε στην Gizelis Robotics μια λύση παλετοποίησης.
Η λύση που προτάθηκε από την Gizelis Robotics αφορά το έτοιμο κελί Bag Palletizing Standard, ένα ολοκληρωμένο ρομποτικό σύστημα παλετοποίησης εξοπλισμένο με έναν ρομποτικό βραχίονα της εταιρείας Yaskawa. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα νέας γενιάς, ειδικός για εφαρμογές παλετοποίησης.

Η λύση παλετοποίησης Bag Palletizing Standard
Αφορά συγκεκριμένα τον βραχίονα MPL 80II. Πρόκειται για έναν βιομηχανικό ρομποτικό βραχίονα νέας γενιάς, πέντε βαθμών ελευθέριας ειδικός για εφαρμογές παλετοποίησης. Ο σχεδιασμός του έχει βασισθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης παραγωγής, καθώς η φιλοσοφία της τοποθέτησης του κινητήρα – μειωτήρα κατευθείαν στο σημείο κίνησης, επιτρέπει τη σημαντική μείωση του κόστους συντήρησης. Ως εκ τούτου οι μειωτήρες δεν απαιτούν συντήρηση, ενώ παραλείπονται και ατέρμονες κοχλίες, ιμάντες κίνησης και τερματικοί διακόπτες στους άξονες, στοιχεία που απαιτούν αυξημένο κόστος αντικατάστασης – ρύθμισης.

Στον συγκεκριμένο βραχίονα προστέθηκε μια ρομποτική αρπάγη, η οποία έχει την δυνατότητα να μεταφέρει σάκους από το σημείο παραλαβής στο σημείο εναπόθεσης στην παλέτα χωρίς αλλοίωση της γεωμετρίας η τραυματισμό του προϊόντος. Η λύση του Bag Palletizing Standard της Gizelis Robotics περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης, με:
• Ειδικά ράουλα επιπεδοποίησης για την βέλτιστη κατανομή προϊόντος
• Διάταξη ασφαλείας με φράχτη ασφαλείας, φωτοκουρτίνες και safery controller
• Ειδικό SCADA χειρισμού με χρήση HMI υψηλής ευκρίνειας για την διεπαφή του χειριστή με το σύστημα

Τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής λύσης
Μετά την ολοκλήρωση της επιτυχημένης εγκατάστασης του ρομποτικού συστήματος, τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η συγκεκριμένη ρομποτική λύση είναι τα ακόλουθα:
1. Αύξηση της παραγωγικότητας 42%.
2. Μείωση σφαλμάτων 40%.
3. Εξάλειψη τραυματισμών ανθρώπινου δυναμικού από βαριά εργασία.
4. Αύξηση της απόδοσης των εργαζομένων καθώς εργάζονται σε μια σύγχρονη εταιρεία που ενδιαφέρεται για εκείνους και εξαλείφει τους παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια τους.
5. Μέγιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.
6. Εξοικονόμηση χώρου από το μειωμένο αποτύπωμα της ρομποτικής λύσης.
7. Μετρήσιμοι παραγωγικοί χρόνοι χωρίς απρόβλεπτες διακοπές ή διακυμάνσεις της ροής της παραγωγής.

Όπως επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος CEO της Megara Resins, «αναζητήσαμε στην Gizelis Robotics μια σύγχρονη εφαρμογή παλετοποίησης που θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τις ανάγκες της παραγωγής μας και που ταυτόχρονα θα δημιουργούσε ένα ασφαλές περιβάλλον, απελευθερώνοντας τους ανθρώπους μας από την βαριά εργασία. Οι άνθρωποί μας αποτελούν τον σημαντικότερο συντελεστή ανάπτυξης της εταιρείας. Η εφαρμογή έως σήμερα δουλεύει χωρίς πρόβλημα και το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της συγκεκριμένης λύσης είναι ο εύκολος χειρισμός του συστήματος».

Από τη μεριά της Gizelis, ο κ. Γιωργος Κουτσουδάκης σημείωσε πως «η εφαρμογή Bag Palletizing Standard στις εγκαταστάσεις της Megara Resins είναι ένα πραγματικό παράδειγμα πετυχημένης υιοθέτησης της ρομποτικής τεχνολογίας που αποσκοπεί στην βελτίωση των συνθηκών εργασίας, την αύξηση της παραγωγικότητας, την σταθερή χωρίς διακοπές παραγωγική διαδικασία, την ασφάλεια και υγεία των εργαζόμενων».