Με την ακλόνητη πίστη στην ανατρεπτική δύναμη της ρομποτικής και των εφαρμογών της, η Gizelis Robotics είναι σήμερα ο μεγαλύτερος integrator συστημάτων ρομποτικής και εφαρμογών αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, που απευθύνεται στη βιομηχανία παγκοσμίως. Οι Ευάγγελος Γκιζελής, CEO και Παναγιώτης Λάγιος, Cofounder & CTO αναλύουν όλες εκείνες τις αξίες, που οδήγησαν την εταιρεία στο να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο μετασχηματισμό και την τεχνολογική εξέλιξη της ελληνικής, αλλά και παγκόσμιας βιομηχανίας.

Ποια είναι η φιλοσοφία της GIZELIS ROBOTICS και ποιο το όραμά της;
Η GIZELIS ROBOTICS είναι σήμερα ο μεγαλύτερος integrator συστημάτων ρομποτικής και εφαρμογών αυτοματισμού υψηλής τεχνολογίας στη χώρα μας, που απευθύνεται στη βιομηχανία παγκοσμίως. Αποτελεί τη νεότερη εταιρεία του βιομηχανικού ομίλου εταιρειών της ΓΚΙΖΕΛΗΣ ΑΕ, που είναι από τους παλαιότερους, εδραιωμένους κατασκευαστές μηχανημάτων επεξεργασίας λαμαρίνας, με εξαγωγές που ξεπερνούν πλέον το 80% της παραγωγής της. Πιστεύουμε στην ανατρεπτική δύναμη της ρομποτικής και των εφαρμογών της. Για το σκοπό αυτό, αναπτύσσουμε ρομποτικά συστήματα που εμπλουτίζονται διαρκώς με νέες λύσεις που επιστρέφουν υψηλή προστιθέμενη αξία στους πελάτες μας. Ενισχύουμε την οργάνωσή μας με νέα στελέχη και με συνεχείς επενδύσεις, αναβαθμίζουμε την κλίμακα των εφαρμοσμένων λύσεων για οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματοποίησης. Στη GIZELIS ROBOTICS, θέλουμε να είμαστε σημείο αναφοράς και να αποτελούμε αναπόστατο κομμάτι της επιτυχίας των συνεργατών μας, που είναι σημαντικοί παίκτες στην ελληνική αγορά και όχι μόνο. Για αυτό και συνεχίζουμε να παράγουμε πρωτοποριακή -made in Greece- τεχνολογία αιχμής και για την εποχή “beyond the Industry 4.0”.

Πώς η GIZELIS ROBOTICS πέτυχε να βρίσκεται στις Top 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες του κόσμου για βιομηχανικές εφαρμογές;
H GIZELIS ROBOTICS πέτυχε πράγματι το 2020 μια κορυφαία διάκριση: Ανήκει στις Top 5 νεοσύστατες ρομποτικές εταιρείες του κόσμου για βιομηχανικές εφαρμογές, ανάμεσα σε περίπου 600 επιχειρήσεις. Αυτή η διάκριση -που είναι μια διάκριση και για την νέα τεχνολογική επιχειρηματική σκηνή της χώρας μας – δεν προέκυψε τυχαία. Γιατί η GIZELIS ROBOTICS πέτυχε να παρέχει τόσο μοναδικές και κατ’ απαίτηση ρομποτικές λύσεις όσο και συνδυαστικές λύσεις ρομποτικής και Τεχνητής Νοημοσύνης στην ελληνική βιομηχανία και στις αγορές του εξωτερικού. Η εταιρεία διαθέτει μια έμπειρη ομάδα μηχανικών και εξειδικευμένων αυτοματιστών, αναπτύσσει διαρκώς νέα τεχνολογία αιχμής, παρέχει λύσεις που ταιριάζουν απόλυτα στον πελάτη που απευθύνεται σε εμάς, όσο σύνθετη και εάν είναι η ανάγκη, στην οποία που καλούμαστε να ανταποκριθούμε.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες που απαντώνται κατά τον σχεδιασμό τεχνικών λύσεων με χρήση ρομποτικών συστημάτων; Ποιες είναι οι προκλήσεις που αντιμετωπίζετε κατά τον σχεδιασμό custom solutions;
Κάθε ρομποτική εφαρμογή είναι ξεχωριστή ανεξαρτήτως του είδους της, καθώς επηρεάζεται από το διαθέσιμο χώρο που έχει ο πελάτης, τις υπάρχουσες μηχανές με τις οποίες πρέπει να συνεργαστεί το ρομπότ, τις ιδιαιτερότητες κάθε προϊόντος, όπως επίσης και από τους χρόνους, οι οποίοι πρέπει να επιτευχθούν. Είναι κατανοητό λοιπόν, πως για να υπάρξει επιτυχία σε οποιαδήποτε εφαρμογή, πρέπει να προβλεφθούν όλοι οι παράγοντες που επηρεάζουν το τελικό της αποτέλεσμα. Για την υλοποίηση κάθε έργου που αναλαμβάνει η GIZELIS ROBOTICS διεξάγεται έρευνα για τη σωστή λειτουργία και τον βέλτιστο αυτοματισμό του συστήματος. Όλα τα κομμάτια που περιλαμβάνουν την εφαρμογή σχεδιάζονται τρισδιάστατα σε ειδικά προγράμματα μηχανολογικού σχεδίου. Στη συνέχεια εισάγονται σε προγράμματα προσομοίωσης (simulation), από όπου προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα, όπως είναι η καταλληλότερη διάταξη των επιμέρους μηχανημάτων, καθώς και οι χρόνοι λειτουργίας (κύκλοι). Με αυτήν την μεθοδολογία η GIZELIS ROBOTICS εξασφαλίζει στους πελάτες της, την επιτυχημένη εφαρμογή και λειτουργία των συστημάτων που εγκαθιστά και προσφέρει λύσεις για οποιαδήποτε ανάγκη αυτοματοποίησης. Η εμπιστοσύνη της αγοράς είναι για εμάς η καλύτερη ανταμοιβή.

Πως οραματίζεστε το μέλλον των ρομποτικών συστημάτων και ποιες είναι οι στρατηγικές που θα χαράξετε σε Ελλάδα και εξωτερικό;
Συνεχίζουμε δυναμικά, επεκτείνουμε μεθοδικά το δίκτυο συνεργατών μας και ανοίγουμε νέα κεφάλαια στην εξωστρέφειά μας, όπως την ενίσχυση της παρουσίας μας στη Γερμανία. Καλύπτοντας ανάγκες στην ευρωπαϊκή αγορά, αναπτύσσουμε και προσαρμόζουμε τα προϊόντα μας σε νέους κλάδους, τομείς και ανάγκες. Για εμάς, η τεχνολογία δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά το μέσο για να κάνουμε σωστά αυτό που γνωρίζουμε καλά στην Γκιζελής, για περισσότερα από 50 χρόνια. Να δημιουργούμε αξία και όφελος στους πελάτες, που επενδύουν στις λύσεις μας. Θέλουμε να είμαστε ο συνεργάτης, που μπορεί να εμπιστευθεί η σύγχρονη παραγωγική επιχείρηση, που θέλει να επενδύσει στη σύγχρονη ρομποτική τεχνολογία και στις λύσεις αυτοματισμού.

Ποιες είναι οι ρομποτικές τεχνικές λύσεις που προσφέρετε;
Παρακολουθούμε στενά τις τελευταίες εξελίξεις της τεχνολογίας, στους τομείς της μηχατρονικής, της μηχανικής οράσεως και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Με τον τρόπο αυτό είμαστε σε θέση να παρέχουμε κάθε φορά ολοκληρωμένες και καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις, που είναι όμως, παράλληλα ευέλικτες και εύχρηστες, ακόμα και από μη εξειδικευμένο προσωπικό. Εφαρμόζοντας τις παγκόσμιες εξελίξεις της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης (Industry 4.0), συνδυάζουμε τεχνολογίες IoT, 4G/LTE, smartphone apps, που επιτρέπουν τη συνεχή και απρόσκοπτη διακίνηση κρίσιμων πληροφοριών μεταξύ ανθρώπων και μηχανημάτων. Λύσεις που παρέχουμε είναι συστήματα παλετοποίησης, συγκόλλησης, pick & place, διακίνησης εμπορευμάτων, εγκιβωτισμός κ.λπ. σε διαφορετικούς κλάδους. Πληροφορίες που αφορούν στη λειτουργία γραμμών διακίνησης, έξυπνων αυτοματοποιημένων αποθηκών και ρομποτικών βραχιόνων, όπως η κατάσταση λειτουργίας, παραγωγικότητες γραμμών, διαθέσιμα στοκ πρώτων υλών, πληρότητα αποθηκών κ.λπ., είναι εύκολα προσβάσιμες σε όσους απαιτείται, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων από τα τμήματα συντήρησης, παραγωγής, πωλήσεων ή γενικής διοίκησης.

Η τεχνολογία των βιομηχανικών ρομπότ εξελίσσεται ραγδαία. Οι βιομηχανικοί ηγέτες, σήμερα, βασίζονται σε ρομπότ που αναλαμβάνουν εργασίες που είναι δύσκολες, βαριές, επικίνδυνες, κουραστικές ή απαιτούν ειδικές απαιτήσεις ακρίβειας και επαναληψιμότητας. Οι τεχνολογίες αυτές είναι πλέον διαθέσιμες και στη χώρα μας. Στη GIZELIS ROBOTICS φροντίζουμε να κάνουμε αυτές τις τεχνολογίες προσιτές και λειτουργικές. Επιδίωξή μας είναι να αποτελέσουμε συγχρόνως τον έμπειρο και έμπιστο συνεργάτη, που θα μπορεί να καθοδηγήσει στη βέλτιστη εισαγωγή και χρήση της, αλλά και να παρέχει διαρκή και αξιόπιστη υποστήριξη σε βάθος χρόνου.

Ποιοι βιομηχανικοί κλάδοι επενδύουν περισσότερο στις ρομποτικές εφαρμογές;
Τα σύγχρονα ρομπότ είναι η επιτομή της νέας τεχνολογίας, της συνεχούς τεχνολογικής εξέλιξης στα συστήματα αυτοματισμού και της Τεχνητής Νοημοσύνης. Τα τελευταία χρόνια, η αλματώδης ψηφιακή και τεχνολογική εξέλιξη και οι νέες δυνατότητες που έχουν ενσωματωθεί στις λειτουργίες τους, έχουν οδηγήσει σε διαρκώς αυξανόμενη χρήση τους στο παραγωγικό περιβάλλον, σε διεθνές επίπεδο. Τα βιομηχανικά ρομπότ μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος προϊόντων και σε όλους τους τύπους βιομηχανικών μονάδων. Ήδη, χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων και λαμαρίνας, σε βιομηχανίες τροφίμων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στις φαρμακοβιομηχανίες, στην κατασκευή φωτοβολταϊκών προϊόντων, στις βιομηχανίες πλαστικού, σε χυτήρια, όπως επίσης και στην υαλοβιομηχανία. Η εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων σε όλες τις βιομηχανίες απέδωσε σημαντικά κέρδη, καθώς μειώθηκε το κόστος παραγωγής και προσέφερε ένα τεράστιο άλμα για την ανάπτυξή τους. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση της ζήτησης για βιομηχανικά ρομπότ. Ιδιαίτερα έντονη χρήση ρομποτικών συστημάτων υπάρχει στη βιομηχανία τροφίμων, κυρίως στα τελικά στάδια της παραγωγής (εγκιβωτισμός και παλετοποίηση προϊόντων). Αρκετά ρομποτικά συστήματα χρησιμοποιούνται, επίσης, στον κλάδο των μεταλλικών κατασκευών για διαδικασίες συγκόλλησης, μεταφορά και διαχείριση υλικών και συναρμολόγηση.

Ποιες είναι οι νέες τεχνολογίες στα διάφορα στάδια της διαμόρφωσης της παλέτας;
Οι ρομποτικοί βραχίονες έχουν βοηθήσει στην προετοιμασία ολοκληρωμένης παλέτας. Ο λόγος είναι ότι πραγματοποιούν τη διαδικασία με απόλυτη ακρίβεια, ευελιξία και ασφάλεια σε πολύ υψηλές ταχύτητες, όπου το ανθρώπινο εργατικό δυναμικό δεν μπορεί να ανταποκριθεί, είτε λόγω φυσικών περιορισμών είτε λόγω ανάγκης μεταφοράς μεγάλου βάρους προϊόντος από γραμμή παραγωγής σε παλέτα. Επιπλέον, υπάρχει σημαντική μείωση των scrap υλικών όπου παρατηρείται στις χειροκίνητες διαδικασίες. Μακροπρόθεσμα, η παραγωγός εταιρεία βελτιώνει το επίπεδο δεξιοτήτων του παραγωγικού δυναμικού της, διότι οι ίδιοι οι χειριστές έρχονται σε επαφή με εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας και αποκτούν γνώσεις σύγχρονων μεθόδων παραγωγής.

Με ποιον τρόπο οι ρομποτικές λύσεις που προσφέρετε βοηθούν στην αυτοματοποίηση του εγκιβωτισμού των προϊόντων;
Οι τεχνικές μας λύσεις προσφέρονται τόσο σε απλές εφαρμογές όσο και σε πιο απαιτητικές, όπου απαιτούνται κινήσεις ανθρώπινου χαρακτήρα. Τα ρομποτικά μας συστήματα μιμούνται το ανθρώπινο κινηματικό μοντέλο όταν εφαρμόζουμε τη συγκεκριμένη διαδικασία. Με αυτό τον τρόπο πετυχαίνουμε την ευελιξία του ανθρώπινου χειρισμού σε συνδυασμό με την υψηλή ταχύτητα και ακρίβεια ενός υπερσύγχρονου ρομποτικού βραχίονα. Παραδείγματα εφαρμογών έχουμε στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας και τροφίμων. Αυτή τη στιγμή υλοποιούμε στο χώρο μας για λογαριασμό πελάτη μας, μεγάλο έργο εγκιβωτισμού και παλετοποίησης σε ένα πλήρης αυτόματο σύστημα συσκευασίας, αποτελούμενο από τρεις ρομποτικούς βραχίονες και περιφερειακό εξοπλισμό.

Σε ποιους τομείς της βιομηχανικής παραγωγής μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ΑΜR;
Οι επιχειρήσεις σχεδόν οποιουδήποτε μεγέθους και σχεδόν σε κάθε κλάδο αναζητούν σύγχρονη αυτοματοποίηση για να συμβάλλουν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της ασφάλειας των εργαζομένων. Σήμερα, γίνεται πραγματικότητα η αυτοματοποίηση και εξέλιξη με οικονομικά, αποδοτικά, ασφαλή και εύχρηστα συνεργατικά ρομπότ. Ο πρωταρχικός στόχος είναι βέβαια η μεταφορά υλικών. Στην κατασκευή, ακόμη και στα αυτοματοποιημένα εργοστάσια εξακολουθούν ακόμη να χρησιμοποιούν ειδικευμένους εργαζόμενους για να μετακινήσουν χειροκίνητα καροτσάκια ή παλέτες μεταφοράς με περονοφόρα ανυψωτικά μηχανήματα ή να χρησιμοποιήσουν στιβαρά, άκαμπτα συστήματα, όπως AGV ή μεταφορικές ταινίες με κατεύθυνση γραμμής. Σήμερα, οι προηγούμενοι τρόποι διακίνησης μπορούν να υλοποιηθούν από την πιο εξελιγμένη, ευέλικτη και οικονομικά αποδοτική τεχνολογία των αυτόνομων συνεργατικών ρομπότ (AMRs), όπως αυτά που προσφέρουμε, Τα οφέλη ειναι σημαντικά δεδομένου ότι αυξάνουν την ευελιξία του εσωτερικού εφοδιασμού, συντομεύουν το lead time, απελευθερώνουν τους εργαζόμενους από επίπονες εργασίες ρουτίνας και βελτιώνουν συνολικά το περιβάλλον εργασίας, ενώ τελικά προσφέρουν γρήγορη απόδοση της επένδυσης (ROI).

Πώς προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας του RobotSafe και ποιες είναι οι δυνατότητες του;
Απόδειξη της τεχνογνωσίας που έχει αναπτύξει η εταιρεία μας είναι το καινοτόμο προϊόν Robotsafe™, που είναι η ελληνική τεχνολογική απάντηση στην πανδημία αλλά και στις αυξημένες προκλήσεις μολύνσεων του σήμερα. Το Robotsafe™ έχει κατασκευαστεί για εταιρικούς χώρους, εγκαταστάσεις, βιομηχανίες, αποθήκες, εργοστάσια, κέντρα διανομής, αεροδρόμια και υγειονομικούς χώρους. Είναι ένα αυτοκινούμενο συνεργατικό robot που αποφεύγει εμπόδια και επανασχεδιάζει δυναμικά (μέσω αλγορίθμου τεχνητής νοημοσύνης) τη διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει, με σκοπό να κινείται αυτόνομα σε όλους τους χώρους, με ευελιξία και προσαρμοστικότητα. Πρόσφατα ο παγκόσμιος ηγέτης στα αυτόνομα ρομποτικά συστήματα, η δανέζικη εταιρεία MiR – Mobile Industrial Robots, περιέλαβε στην υψηλής τεχνολογίας γκάμα των προτάσεων της προς τους πελάτες της, που καλύπτουν ευρύ φάσμα επιχειρηματικών τομέων, διεθνώς, το Robotsafe™.

Τι αποφέρει η συνεργασία σας με την MiR;
Η διακίνηση προϊόντων και εμπορευμάτων αλλάζει ριζικά. Τα αυτοκινούμενα ρομπότ είναι μια νέα γενιά προηγμένων αυτοκινούμενων ρομπότ που αποσβένουν σύντομα την επένδυση των πελατών μας, συχνά σε περίοδο μικρότερη του ενός έτους. Αυτά τα μοναδικά, συνεργατικά ρομπότ χρησιμοποιούνται πλέον από εμάς σε ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών και τομέων υγειονομικής περίθαλψης για την αυτοματοποίηση της εσωτερικής μεταφοράς προϊόντων τους. Σήμερα, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τα καινοτόμα αυτά συνεργατικά ρομπότ σε πληθώρα βιομηχανιών και logistics centers. Σημειώνεται ότι η GIZELIS ROBOTICS είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της MiR, ενώ κατασκευάζουμε και αναπτύσσουμε δικά μας εύχρηστα, ευέλικτα και ασφαλή ρομπότ για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να αυξήσουν την αποδοτικότητα των λειτουργιών τους. Το πιο σημαντικό για τους πελάτες μας στην Ελλάδα είναι η άρτια εκπαίδευση, ενημέρωση και πιλοτικά προγράμματα που παρέχουμε, ώστε να προβούν στην έγκαιρη αναβάθμιση και αυτοματοποίηση των υφιστάμενων υποδομών τους.

Ποια είναι τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι ελληνικές βιομηχανίες, επενδύοντας σε ρομποτικά συστήματα;
Τα ρομποτικά συστήματα που παρέχουμε, είναι ικανά να δώσουν στις βιομηχανικές μονάδες την απαραίτητη ώθηση για να είναι ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό, καθώς έχουν τεράστια πλεονεκτήματα:
• Συνεχόμενη λειτουργία
• Ταχύτητα
• Επαναληπτικότητα
• Ασφάλεια
• Λειτουργικά έξοδα
• Ευελιξία
Τα βιομηχανικά ρομπότ μας μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πλήθος προϊόντων και σε όλους τους τύπους βιομηχανικών μονάδων. Χρησιμοποιούνται σε εργοστάσια επεξεργασίας μεταλλικών προϊόντων και λαμαρίνας, σε βιομηχανίες τροφίμων, στην αυτοκινητοβιομηχανία, στην αεροναυπηγική, στις φαρμακοβιομηχανίες, στην κατασκευή φωτοβολταϊκών προϊόντων, στις βιομηχανίες πλαστικού, όπως επίσης και στην υαλοβιομηχανία. Η εισαγωγή των ρομποτικών συστημάτων σε όλες τις βιομηχανίες απέδωσε σημαντικά κέρδη, καθώς μειώθηκε το κόστος παραγωγής και προσέφερε ένα τεράστιο άλμα για την ανάπτυξή τους.•

Σημαντικά έργα της GIZELIS ROBOTICS
Στη GIZELIS ROBOTICS είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για όλες τις συνεργασίες μας και τα έργα που έχουμε αναπτύξει για τους πελάτες μας. Αν και είναι δύσκολο θα ξεχώριζα, ως ενδιαφέροντα έργα, τα εξής:
1. Η συμβολή μας για τη δημιουργία του πρώτου «έξυπνου» εργοστασίου της Calpak στην Ελλάδα, όπου με τη χρήση robots και cobots οι κατασκευαστές θα αξιοποιούν και ταυτόχρονα θα επωφελούνται από το συνδυασμό του machine learning, του εξειδικευμένου λογισμικού, των big data και τη ρομποτική για σταδιακή μετάβαση σε νέα, πρωτοφανή επίπεδα αποτελεσματικότητας και ανταγωνιστικότητας.
Η GIZELIS ROBOTICS είναι ο βασικός συνεργάτης της εταιρείας στην υλοποίηση του οράματος της να αναβαθμίσει την παραγωγική της μονάδα. Τα ολοκληρωμένα συστήματα robots και cobots που εγκατέστησαμε, χρησιμοποιώντας προηγμένους ρομποτικούς βραχίονες, μεταμόρφωσαν τις παραγωγικές γραμμές του εργοστασίου.
Πιο συγκεκριμένα, η GIZELIS ROBOTICS πέτυχε στην πρώτη φάση του έργου την αυτοματοποίηση της γραμμής κατασκευής boilers με την τμηματική εισαγωγής ρομποτικών βραχιόνων. Στη συνέχεια, αυτοματοποιήθηκαν οι εργασίες διαμόρφωσης συγκόλλησης, διακίνησης και συναρμολόγησης. Ακολούθησε, η πλήρης αυτοματοποίηση της δεύτερης γραμμής παραγωγής ηλιακών συλλεκτών με εισαγωγή νέων ρομποτικών βραχιόνων.

Το αποτέλεσμα της αυτοματοποίησης ήταν η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων (συγκολλήσεις, ποιότητα συναρμολόγησης), η κάθετη αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση της έντασης εργασίας στις χειρωνακτικές εργασίες, η βελτίωση των συνθηκών ασφαλείας και η ευελιξία στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μέλλον των campus networks είναι το 5G. Η GIZELIS ROBOTICS συνέβαλε ουσιαστικά στο πρώτο 4G/LTE campus network (ιδιωτικό δίκτυο) στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα της προαναφερθείσας συνεργασίας στο εργοστάσιο της Calpak με την COSMOTE και την Ericsson. Η COSMOTE ανέλαβε την ενσωμάτωση (integration) στο δίκτυο των συνδεδεμένων ρομποτικών μηχανημάτων της GIZELIS ROBOTICS και των augmented reality (AR) εφαρμογών της εταιρείας PTC για τη συλλογή και αξιοποίηση δεδομένων, που παράγονται από τους ρομποτικούς μηχανισμούς, διαμορφώνοντας ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα αυτοματοποίησης της παραγωγής. Έτσι το εργοστάσιο αυξάνει και βελτιστοποιεί την παραγωγή, επιτυγχάνοντας παράλληλα λιγότερες διακοπές στη λειτουργία της και χαμηλότερο κόστος.

2. Η καινοτόμα εφαρμογή συγκόλλησης για την προετοιμασία πετρελαιαγωγών και αγωγών φυσικού αερίου, η οποία κατέκτησε και το ασημένιο βραβείο στα Manufacturing Excellence Awards 2020.

3. Η σύγχρονη γραμμή εγκιβωτισμού (packaging placement) για βιομηχανία τροφίμων και η σύγχρονη γραμμή παλετοποίησης για μονάδα γιαούρτης.

4. Η γραμμή εγκιβωτισμού (case packing) για βιομηχανία προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.

5. Ρομποτικά συστήματα συναρμολόγησης για βιομηχανία ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι πιστεύουμε ότι η ελληνική βιομηχανία διαθέτει ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό και δυνάμεις, που μπορούν να την ωθήσουν στην ανάπτυξη μέσα από την καινοτομία και την εξωστρέφεια.