Η παραγωγή εξακολούθησε να αυξάνεται σταθερά στο ξεκίνημα του 2022, καθώς οι εταιρείες ανέφεραν ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης από την πλευρά των πελατών υποστήριξε την παραγωγή. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε στον ηπιότερο που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννέα μηνών με ορισμένους πελάτες να δηλώνουν απροθυμία να δώσουν παραγγελίες λόγω των περαιτέρω αυξήσεων στις τιμές πώλησης. Τα παραπάνω καταδεικνύει ο κύριος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI), ο οποίος έκλεισε τον Ιανουάριο στις 57,9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 59 μονάδες του Δεκεμβρίου.

Στα παραπάνω συνέβαλε η ηπιότερη αύξηση των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου. Η αύξηση των νέων παραγγελιών ήταν η ασθενέστερη από τον περασμένο Απρίλιο, μολονότι παρέμεινε έντονη σε γενικές γραμμές. Αντίστοιχα, η αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών εξασθένησε και ήταν η βραδύτερη που έχει καταγραφεί από τον περασμένο Ιούλιο.
Παρ’ όλα αυτά, η συνεχής αύξηση της ζήτησης στήριξε την απασχόληση.

Οι κατασκευαστές ανέφεραν νέα αύξηση των απαιτήσεων παραγωγής, καθώς ενισχύθηκαν οι προσπάθειές τους να μειώσουν τον όγκο αδιεκπεραίωτων εργασιών. Ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε στον ταχύτερο που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Παρότι ο βαθμός στον οποίο επιδεινώθηκε η απόδοση των προμηθευτών ήταν ο λιγότερο σημαντικός σε διάστημα τεσσάρων μηνών, η πίεση στις τιμές ενισχύθηκε. Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εντάθηκε και παρέμεινε σημαντικός λόγω της υψηλότερης τιμής των υλικών και της ενέργειας, καθώς επίσης και της εκτίναξης του κόστους μεταφοράς. Ταυτόχρονα, οι Έλληνες κατασκευαστές αύξησαν τις τιμές πώλησης με σφοδρότερο ρυθμό.