Οι περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές προεκτάσεις της σπατάλης τροφίμων αλλά και λύσεις για την αντιμετώπιση αυτού του μείζονος προβλήματος παρουσιάστηκαν τη Δευτέρα 25 Οκτωβρίου κατά τη διάρκεια του 2ου Food Waste Conference που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά σε live streaming.

Aπειλή για τον πλανήτη
Στην πρώτη ενότητα αυτού του ενδιαφέρoντος συνεδρίου, η Βάσω Γιατσίδου, Γεωπόνος MSc., Ιδρύτρια της Mindful Eating Hellas μας κάλεσε να αναζητήσουμε τα βαθύτερα αίτια που έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων. Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων, του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλης Γραφάκος, είπε πως η χώρα εδώ και έναν χρόνο έχει ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο το οποίο βάζει κανόνες στη διαχείριση αποβλήτων και διαθέτει σχέδιο πρόληψης δημιουργία αποβλήτων. Η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, του Υπουργείου Τουρισμού Βίκυ Λοΐζου, είπε πως η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει και τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης. Από την πλευρά του ο Jean Moreau, Co-Founder & CEO της PHENIX μίλησε για το πως η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει να σταματήσει η σπατάλη τροφίμων, ενώ ο Νεοκλής Στάμκος, Project Manager,  Chief Financial Officer, στο ΚΕΠΑ Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης, αναφερόμενος στο blockchain, είπε πως είναι μια τεχνολογία που θα πρέπει να το δούμε σοβαρά και στη διαχείριση αποβλήτων.

Χαρτογραφώντας το Πρόβλημα στην Ελλάδα
Τη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου άνοιξε ο Παναγιώτης Αδαμαντιάδης, Retail Commercial Director, στην Alfa Pastry ο οποίος ανέφερε πως η σπατάλη τροφίμων κοστίζει στη βιομηχανία, σε εργατωόρες, ενέργεια, πρώτες ύλες. Η Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια του ΣΕΒΤ σημείωσε πως στρατηγική επιλογή του ΣΕΒΤ και της βιομηχανίας τροφίμων, είναι η εφαρμογή ενεργειακά αποδοτικών τεχνολογιών, η πρόληψη της σπατάλης των τροφίμων και η βελτιστοποίηση των συσκευασιών, που χρησιμοποιούνται στα προϊόντα διατροφής. Ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Αν. Καθηγητής Μάρκετινγκ, στο Πανεπιστήμιο Πατρών, παρουσίασε τα ευρήματα σχετικής έρευνας, ενώ ο Δημήτρης Νέντας, Διευθυντής της Τράπεζας Τροφίμων αναφέρθηκε στον ρόλο της Τράπεζας στη λύση του προβλήματος και ο Στέφανος Κομνηνός, Ιδρυτικός Εταίρος, Αναλυτής Αγοράς, Επιχειρηματικός Μέντορας, της Netrino είπε πως η κυκλική οικονομία είναι μια αλλαγή κοινωνικού παραδείγματος.

To New Deal για τη Μείωσητης Σπατάλης Τροφίμων
Στην τρίτη ενότητα η Αλεξία Μαχαίρα, υπεύθυνη εταιρικής επικοινωνίας και υπευθυνότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος, ανέφερε ότι η εταιρεία παρακολουθεί τις εσωτερικές της διαδικασίες προκειμένου να μπορέσει να μειώσει περαιτέρω τη σπατάλη τροφίμων. H Κάτια Λαζαρίδη, καθηγήτρια στο τμήμα Γεωγραφίας του πανεπιστημίου, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ ΑΒ Βασιλόπουλος. Ο πρόεδρος της FDL Group κ. Βασίλης Καρακουλάκης, είπε πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος θανάτου παγκοσμίως είναι ο υποσιτισμός και μας κάλεσε να σκεφτούμε “out of the box”. Ο Χρήστος Μουρτζιόπουλος, Quality Assurance & RnD Manager, Μπαρμπά Στάθης, ανέφερε πως πρέπει όλοι να γίνουμε από μέρος, η λύση του προβλήματος. Η Αγγελική Ιωσηφίδου, Marketing & Communication Director, Eurocatering, σημείωσε πως εξ ορισμού οι έτοιμες σαλάτες μειώνουν τη σπατάλη τροφίμων, και ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, συνιδρυτής και διαχειριστής της πρωτοβουλίας “Μπορούμε” αναφέρθηκε στην ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στη μείωση της σπατάλης τροφίμων.

Η «Βιομηχανία» του HORECA ως μέρος της λύσης
Στην τελευταία ενότητα ο πρόεδρος, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος αναφέρθηκε στην αξιοποίηση των καλών διεθνών πρακτικών. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς μίλησε για τον ρόλο των επιχειρήσεων εστίασης στην αντιμετώπισή του. Τοποθετήθηκαν επί του θέματος, επίσης, η Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη προγραμμάτων βιώσιμης διατροφής, WWF Ελλάς η Μαργαρίτα Λεβαντή, Διευθύντρια Ολικής Ποιότητας, του ομίλου Γρηγόρης, η Βούλα Μιλλόση, Quality, Environment, Health & Safety Manager, ΓΕΥΣΗΝΟΥΣ και ο Ίων Προκόπης, ιδρυτής της NO WASTE TECHNOLOGIES.
Αλεξάνδρα Γκίτση