Το μέλλον των τροφίμων διαμορφώνεται από την τεχνολογία, και είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι χρησιμοποιείται με τρόπο που να ωφελεί τόσο τους ανθρώπους όσο και τον πλανήτη». Στα λόγια της αμερικανίδας συγγραφέα, Danielle Nierenberg, συμπυκνώνεται ο ρόλος των τεχνολογιών αιχμής στη βιομηχανία Τροφίμων, αλλά και η σημασία της βιωσιμότητας και της κοινωνικής ευθύνης για τη δημιουργία ενός υγιέστερου και πιο δίκαιου συστήματος τροφίμων.
Στο μεγάλο αφιέρωμα του τεύχους “Food Tech”, διαφαίνεται ότι η τεχνολογία τροφίμων δεν έχει να κάνει μόνο με την ανακάλυψη νέων προϊόντων, αλλά και με τη βελτίωση των διαδικασιών και των συστημάτων που χρησιμοποιούμε για την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων. Το παρόν και το μέλλον της επεξεργασίας τροφίμων περιλαμβάνει μια σειρά νέων τεχνολογιών. Η χρήση ανοικτών δεδομένων, τεχνητής νοημοσύνης ή του Internet of Things (IoT) και της «ρομποτοποίησης» των διαδικασιών παραγωγής είναι ήδη εδώ. Αναμένεται να τροφοδοτήσει τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά τεχνολογίας τροφίμων, καθώς η υιοθέτηση των πολλά υποσχόμενων τεχνολογιών θα έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερο όγκο παραγωγής και βελτιωμένη ασφάλεια τροφίμων.
Επιπλέον, η ψηφιοποίηση αυξάνει την προβλεψιμότητα και συμβάλλει στη βελτιωμένη χρήση των γραμμών παραγωγής.
Συγκεκριμένα, ο αυτοματισμός παίζει ήδη σημαντικό ρόλο στην επεξεργασία τροφίμων, αλλά στο μέλλον θα δούμε ακόμη πιο προηγμένα συστήματα που θα χρησιμοποιούν τη μηχανική μάθηση και την τεχνητή νοημοσύνη για τη βελτιστοποίηση της επεξεργασίας, τη μείωση των αποβλήτων και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.
Η τρισδιάστατη εκτύπωση χρησιμοποιείται ήδη για τη δημιουργία εξατομικευμένων προϊόντων διατροφής. Στο μέλλον, η τρισδιάστατη εκτύπωση μπορεί να γίνει πιο διαδεδομένη, επιτρέποντας πιο σύνθετες δομές τροφίμων και εξατομικευμένη διατροφή.
Last but not least, οι εταιρείες επεξεργασίας τροφίμων επενδύουν επίσης σε νέες τεχνολογίες για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, όπως η χρήση αισθητήρων για την παρακολούθηση της ποιότητας των τροφίμων και την ανίχνευση μολυσματικών παραγόντων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό θα συμβάλει στην πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών και στη βελτίωση της ασφάλειας και της διαφάνειας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων.
Στον τομέα αυτό, αξίζει να αναφερθεί το έργο της Dr. Temple Grandin. Εκτός από το έργο της στον τομέα της ευζωίας των ζώων, η Dr Grandin έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στη βιομηχανία Τροφίμων μέσω της έρευνάς της για την ασφάλεια των τροφίμων. Έχει συνεργαστεί με εταιρείες επεξεργασίας κρέατος για την ανάπτυξη αποτελεσματικότερων μεθόδων για την ανίχνευση και την πρόληψη του E. coli και άλλων τροφιμογενών παθογόνων μικροοργανισμών στα προϊόντα κρέατος. Έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς πολλών βιβλίων και ντοκιμαντέρ, ενώ η ζωή και το έργο της αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς και πολλές στη βιομηχανία.
Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος στο αφιέρωμα Γυναίκες στη Βιομηχανία: η έμπνευση. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, το περιοδικό αναδεικνύει τα σημαντικότερα ζητήματα που προκύπτουν από το γεγονός ότι η βιομηχανία και η μεταποίηση παραμένουν ανδροκρατούμενα μοντέλα εργασίας. Παράλληλα, συνομιλεί με στελέχη ελληνικών βιομηχανιών, οι οποίες προωθούν ενα συμπεριληπτικό περιβάλλον.
Σε ένα τεύχος που χαρακτηρίζεται από την τεχνολογία, δεν θα μπορούσε να λείπει το αφιέρωμα για το Εργοστάσιο του Μέλλοντος, ενόψει μάλιστα του πολυαναμενόμενου Smart Factory Conference (Τρίτη, 25 Απριλίου 2023, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων), στο οποίο και θα διανεμηθεί αυτό το τεύχος.