Επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της και ενδυνάμωση του εξαγωγικού της χαρακτήρα θέτει στο επίκεντρο της στρατηγικής της για την τρέχουσα χρονιά η βιομηχανία ζαχαροπλαστικής ΦΑΙΔΩΝ.
Η εταιρεία, που διαθέτει αυτή τη στιγμή πάνω από 300 κωδικούς προϊόντων, ξεκίνησε ως ένα μικρό εργαστήριο το 1968 στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης και το 1997 «μετακόμισε» σε νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις, οι οποίες καταλαμβάνουν επιφάνεια 17.000 τμ.

Ακολουθώντας ένα σταθερό ρυθμό ανάπτυξης, η ΦΑΙΔΩΝ ετοιμάζεται, όπως αποκαλύπτει στο INDUSTRY, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Στάθης Γιαχανατζής για ακόμη μια παραγωγική επέκταση. Πιο συγκεκριμένα, σχεδιάζει την ανάπτυξη γλυκών σνακ.n «Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε την επένδυση με στόχο να υλοποιηθεί μέχρι τέλος του έτους, αρχές το επομένου. Σε αυτό ίσως χρειαστεί και διεύρυνση του κατασκευαστικού, δηλαδή νέους χώρους, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει η νέα γραμμή παραγωγής» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαχανατζής, διευκρινίζοντας πως το ύψος της επένδυσης δεν μπορεί να αποτυπωθεί ακόμη καθώς βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού, αλλά αναμένεται να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα μέσα στο επόμενο διάστημα.

Ενίσχυση των εξαγωγών
Ξεδιπλώνοντας τους εξαγωγικούς στόχους της εταιρείας, ο κ. Γιαχανατζής επισημαίνει πως η ΦΑΙΔΩΝ προσβλέπει σε μεγαλύτερη διεύρυνση της παρουσίας των προϊόντων της στην Αμερική
«Εξαγωγικά παρ’ ότι εξάγουμε σε 13 χώρες (Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά και Αυστραλία κ.α.), στόχος για φέτος είναι η περαιτέρω διεύρυνση της αγοράς της Αμερικής, προσπαθώντας να έχουμε τις κατάλληλες επαφές έτσι ώστε να αναπτύξουμε τα προϊόντα μας και σε αυτή την αγορά περαιτέρω» τονίζει.

Οι παραπάνω στρατηγικές κινήσεις, εξάλλου, έρχονται ως φυσικό επόμενο και της επιτυχημένης πορείας της ΦΑΙΔΩΝ και σε οικονομικά μεγέθη. Σύμφωνα με τον CEO της εταιρείας, το 2023 η ανάπτυξη του κύκλου εργασιών θα κινηθεί στο 17% περίπου, ενώ αναμένεται και βελτίωση της κερδοφορίας, σε σχέση με το 2022, ένας οικονομικός δείκτης που είχε μειωθεί ελάχιστα λόγω της απορρόφησης ενός μεγάλου μέρους της αύξησης του κόστους παραγωγής. «Είναι γνωστό πως οι αυξήσεις που είχαν επέλθει σε πρώτες ύλες αλλά και σε ενέργεια και εργατικό, ήταν οι παράγοντες κόστους που αυξήθηκαν. Ένα πολύ μικρό μέρος μεταφέρθηκε σε ανατιμήσεις κι ένα μεγάλο μέρος απορροφήθηκε. Πιστεύω το 2023 με την ομαλοποίηση αυτών των παραγόντων κόστους θα είναι καλύτερο και από άποψη κερδοφορίας» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα για το ζήτημα της ενέργειας, που αποτέλεσε ένα σημαντικό πρόβλημα του κλάδου ως επίπτωση της σύρραξης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο κ. Γιαχανατζής, τονίζει πως από την πλευρά της εταιρείας υπάρχει η πρόθεση για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, ωστόσο το κορεσμένο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ δεν επιτρέπει ακόμα την υλοποίηση ενός τέτοιου έργου.
Τέλος, ειδική μνεία κάνει και στο ζήτημα εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού. «Αναπτύσσουμε το εργατικό δυναμικό συνεχώς, παρ΄ όλα τα προβλήματα που υπάρχουν σε ανεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, όπως έχουν όλες οι εταιρείες. Βέβαια έχουμε και μια προτίμηση στην τοπική κοινωνία. Γενικά υπάρχει μια έλλειψη μεσαίας εξειδίκευσης εργατικού δυναμικού» καταλήγει.