Η συστηματική και ολοκληρωμένη πρωτοβουλία διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων υποδομών αποτελεί στη σημερινή εποχή μια σημαντική παράμετρο για τη δημιουργία αξίας στον κύκλο ζωής ενός έργου. Τις πρωτοβουλίες αυτές ανέδειξε η 4η διοργάνωση των Facilities and Management Awards, με μεγάλες νικήτριες τις Παπαστράτος ΑΒΕΣ, Manifest Services και Atria Property Services S.A.

Στην τέταρτη διοργάνωση των Facilities Management Awards της BOUSSIAS αναδείχθηκαν και βραβεύτηκαν οι επιχειρήσεις, οργανισμοί, φορείς, καθώς και οι πάροχοι υπηρεσιών που ξεχώρισαν για την καινοτομία τους στη διαχείριση των εγκαταστάσεων, σε έναν στρατηγικό και πολυδιάστατο κλάδο που αναπτύσσεται ταχύτατα πλέον και στη χώρα μας. Προσαρμοζόμενη στις συνθήκες, η φετινή διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα στους νικητές να παραλάβουν τα βραβεία τους και να φωτογραφηθούν σε προκαθορισμένη ώρα, την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2020, στο χώρο του House 124 στο Χαλάνδρι.

Ο πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Δρ Παναγιώτης Χατζηπάνος, δήλωσε: «Τα Facilities Management Awards συνιστούν βαρόμετρο της συμπεριφοράς των επιχειρήσεων για τη διαχείριση κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεων υποδομών και μέσων, σε ένα εξαιρετικά απαιτητικό περιβάλλον. Επιβραβεύουν την καινοτομία, την ιδέα, την περιβαλλοντική ευαισθησία και την ανάληψη εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, συνεισφέροντας στην αύξηση της επιχειρηματικής φήμης».

Παράλληλα, έδωσε έμφαση στον όρο Facility Management τονίζοντας ότι «όταν υλοποιείται σωστά, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, εξασφαλίζει την βέλτιστη λειτουργικότητα του δομημένου περιβάλλοντος. Είναι, λοιπόν, ένα πολύπλοκο σύστημα ανθρώπων, διεργασιών, τεχνικών διαδικασιών και ενεργειών, τεχνολογίας, περιβαλλοντικών συνθηκών και των υφιστάμενων υποδομών της κάθε εγκατάστασης. Είναι τιμή μας ως επιτροπή που αναδείξαμε τους νικητές στις κατηγορίες των βραβείων, δίνοντας στις επιχειρήσεις ένα ακόμη εφόδιο στην επιχειρηματική τους φήμη και ανταγωνιστικότητα, που είναι το logo των Facilities Management Awards 2020».

Τα Βραβεία της Χρονιάς

Οι τρεις κορυφαίες διακρίσεις των Facilities and Management Awards 20020,
τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν συνολικά τα περισσότερα βραβεία, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους.

FM TEAM OF THE YEAR
Παπαστράτος ΑΒΕΣ
Το βραβείο FM Team of the year αποτελεί μια συλλογική αναγνώριση για όλη τη Διεύθυνση Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης. Η συγκεκριμένη βράβευση ήρθε ως επιστέγασμα της ολοκλήρωσης της επένδυσης 300 εκατ. ευρώ για τον μετασχηματισμό των εγκαταστάσεών μας στον Ασπρόπυργο σε μονάδα παραγωγής αποκλειστικής παραγωγής θερµαινόµενων ράβδων καπνού για το IQOS. Μια μεταμόρφωση από βιομηχανία καπνικών σε εταιρεία τεχνολογίας που, συγκεκριμένα στο πεδίο του facility management, σηματοδότησε μια καινούργια εποχή με την εισαγωγή νέων εργαλείων, νέων συστημάτων και νέων μεθόδων Operational Excellence σε όλο το φάσμα δραστηριότητάς μας. Στα μελλοντικά μας σχέδια είναι η συνεχιζόμενη επένδυση σε ακόμη πιο καινοτόμα ψηφιακά συστήματα, στην αιχμή της τεχνολογίας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το υπολογιστικό νέφος, προκειμένου να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε τη λειτουργία του εργοστασίου και -κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς- το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Κωνσταντίνος Οικονόμου, Διευθυντής Έργων και Τεχνικής Υποστήριξης

FM SERVICE PROVIDER OF THE YEAR
Manifest Services
Το βραβείο αυτό μας ανήκει, καθώς διαρκώς αποσκοπούμε να βελτιωνόμαστε σε κάθε πτυχή της δραστηριότητας μας. Ακόμη, λειτουργούμε με τον πιο δίκαιο και ευγενικό τρόπο απέναντι στους πελάτες, εργαζόμενους, προμηθευτές και συνεργάτες μας και τους αντιμετωπίζουμε όλους με την ίδια άριστη και άμεση εξυπηρέτηση. Τέλος, ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας της επιτυχίας μας και ανάδειξης μας ως πάροχο υπηρεσιών FM της χρονιάς, είναι η χρηματοοικονομική θωράκιση που έχουμε επιτύχει με reporting πολυεθνικών προδιαγραφών. Μέσα από αυτή την κρίση αναδείχθηκε σαφώς η σημαντικότητα των υπηρεσιών μας και αυτό μας ώθησε ώστε να θέσουμε ακόμη υψηλότερους στόχους. Αυτό που επιδιώκουμε είναι να χτίσουμε νέα γερά και σωστά θεμέλια στον κλάδο μας εντός της χώρας μας, καθώς και να επεκταθούμε σε αγορές του εξωτερικού – κινήσεις οι οποίες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Διονύσιος Αμμολοχίτης, Founder and CEO

Excellence in FM
Atria Property Servises S.A
Το βραβείο αυτό αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς, καθώς σημαίνει αναγνώριση της πολιτικής, της στρατηγικής και των προσπαθειών μας από τους πλέον ειδικούς του χώρου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες μου για την πολύτιμη συνεισφορά τους αλλά και τους πελάτες μας για την εμπιστοσύνη τους στις υπηρεσίες μας. Η στρατηγική μας περιλαμβάνει την υλοποίηση των υπηρεσιών μας, βασισμένη στα διεθνή πρότυπα του κλάδου και τo best practice, την προσφορά υπηρεσιών από συνεργάτες με πολύχρονη εμπειρία, εξειδίκευση και συνεχή εκπαίδευση και την καλλιέργεια και ενδυνάμωση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων στον τομέα μας. Τα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνουν τη συνέχιση της προσφοράς υπηρεσιών υψηλών προδιαγραφών, τη διαρκή αναζήτηση βελτίωσης, τη στήριξη των πελατών μας στις δύσκολες συνθήκες και την περαιτέρω διεύρυνση του portfolio μας.
Γιάννης Σταματέλος, General Manager of Property Management

 

Facilities and Management Gold Awards: Τα έργα ανά εταιρεία που κέρδισαν χρυσά βραβεία

Redex A.E – Fraport Greece A.E
Διαχείριση Εγκαταστάσεων 14 Περιφερειακών Αεροδρομίων της Ελλάδας (2 GOLD)
H Fraport Greece A.E, λειτουργός και διαχειριστής των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας, ανέθεσε στην εταιρεία Redex A.E τις εργασίες προληπτικής και διορθωτικής συντήρησης, καθώς και νέων έργων στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Το συγκεκριμένο έργο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «έργο πρόκληση» για τα τεχνικά δεδομένα της Ελλάδας στο τομέα της συντήρησης και αναβάθμισης εγκαταστάσεων, αφού για πρώτη φορά οι πιο εξειδικευμένοι σε όλα τα επίπεδα και ειδικότητες επαγγελματίες της αγοράς, ενώθηκαν έχοντας ένα κοινό στόχο: Την ταυτόχρονη υποστήριξη και αναβάθμιση σε 14 διαφορετικά σημεία, πολύπλοκων και απαιτητικών εγκαταστάσεων, εναρμονισμένων με τις ισχύουσες προδιαγραφές, προς όφελος του επιβατικού αλλά και την ανάδειξη της Ελλάδας στο εξωτερικό.

GEP GROUP – HFMA
Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Facility Management»
Οι ομάδες Facility Management αποτελούνται από επαγγελματίες που καθημερινά υποστηρίζουν τους εργαζομένους της επιχείρησης άμεσα και έμμεσα, καθιερώνουν διαδικασίες για τάξη και οργάνωση και είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση και τη βελτίωση των ίδιων των εγκαταστάσεων. Επίσης, συμμετέχουν ενεργά σε δραστηριότητες στρατηγικού σχεδιασμού που βοηθούν στη μείωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Στην έκθεση αυτή περιγράφεται το πώς γεννήθηκε και εν συνεχεία υλοποιήθηκε η ιδέα της GEP και του HFMA, για τη δημιουργία του πρώτου καινοτόμου εκπαιδευτικού προγράμματος στην Ελλάδα. Στον πρώτο κύκλο του προγράμματος δόθηκαν στους Facility Managers οι βασικές κατευθύνσεις και στον δεύτερο κύκλο πρόκειται να επιμορφωθούν σε πιο εξειδικευμένα θέματα πάνω στην διαχείριση εγκαταστάσεων.

UNI-PHARMA ΚΛΕΩΝ ΤΣΕΤΗΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ Α.Β.Ε.Ε
Συντήρηση εγκαταστάσεων / BMS / EMS / HVAC
H Uni-Pharma Α.Β.Ε.Ε., μέλος του ομίλου ΟΦΕΤ, για πάνω από 50 χρόνια, επενδύει σε σύγχρονες εγκαταστάσεις και τεχνολογίες αιχμής, αποδεικνύοντας έμπρακτα τη συμβολή της στην αειφόρο ανάπτυξη. Η Διοίκηση με επικεφαλής τις κυρίες Ιουλία και Ειρήνη Τσέτη, για την εκπλήρωση όλων των παραπάνω και στο πλαίσιο του Συστήματος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης που εφαρμόζει, έχει σε εφαρμογή ένα Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας, σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001:2018. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν εγκατασταθεί τρία συστήματα αυτόματου ελέγχου στο νέο βιοκλιματικό κτίριο στην Κηφισιά τα κατωτέρω Συστήματα Απομακρυσμένου Ελέγχου: 1) BMS (Building Management System), 2) EMS (Envirnomental Management System) και 3) PMS (Power Monitoring System).

Διεύθυνση Υπηρεσιών-Στέγασης (ΔΥΣ) της ΔΕΗ Α.Ε.
Βελτίωση της Ενεργειακής Επίδοσης των κτιρίων της ΔΕΗ Α.Ε.
Αποστολή της Διεύθυνσης Υπηρεσιών-Στέγασης (ΔΥΣ) της ΔΕΗ είναι η συμβολή στη λειτουργία της επιχείρησης με την κατάλληλη κτιριακή υποδομή, λειτουργία και εξοπλισμό και την αύξηση των περιουσιακών της στοιχείων και εσόδων μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας και παροχής υπηρεσιών σε τρίτους. Στo πλαίσιο της αποστολής της και των ευρύτερων προσπαθειών για προστασία του περιβάλλοντος, αειφόρο ανάπτυξη και συνεχή βελτίωση της ενεργειακής επίδοσης της ΔΕΗ, η ΔΥΣ έχει εθελοντικά πιστοποιηθεί και εφαρμόζει ένα τεκμηριωμένο Σύστημα Ενεργειακής Διαχείρισης, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου ISO 50001:2011. Με την επίτευξη του στόχου, διαπιστώθηκε πως ωφελήθηκε πολλαπλά όχι μόνο η ίδια η Διεύθυνση αλλά δυναμικά το σύνολο της επιχείρησης και ο περιβαλλοντικός της ρόλος.

Ολυμπία Οδός Α.Ε
Smart Tunnel project
Το πρόγραμμα “Smart Tunnel” είναι μια καινοτόμος προσέγγιση παγκόσμιας κλίμακας που ανέπτυξε η Ολυμπία Οδός για να βελτιώσει τις στρατηγικές συντήρησης στις σήραγγες του αυτοκινητόδρομου Ελευσίνα-Κόρινθος-Πάτρα. Το “Smart Tunnel” είναι ένα μέρος του Συστήματος Διαχείρισης Υποδομής (Asset Management) της Ολυμπίας Οδού, το οποίο στηρίζεται στις πιο πρόσφατες τεχνολογίες Internet of Things Big Data, Τεχνητής Νοημοσύνης και Μηχανικής μάθησης (Machine Learning), το οποίο παρέχει real-time δεδομένα παρακολούθησης και προγνωστικής συντήρησης (predictive maintenance) της υποδομής. Με το “Smart Tunnel” εξοικονομούνται πόροι από τη βαριά συντήρηση της υποδομής, καθώς ο εξοπλισμός των σηράγγων συντηρείται σωστότερα και ο κύκλος ζωής του θα αυξηθεί σημαντικά.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Ψηφιακές καινοτομίες για την αντιμετώπιση των αναγκών του FM
Για την ΑΒ Βασιλόπουλος, η διασφάλιση της άμεσης επικοινωνίας μεταξύ του δικτύου της σε όλη τη χώρα, αποτελεί βασική και καθημερινή προτεραιότητα. Το εξειδικευμένο Τμήμα Συντήρησης της εταιρείας, αναζητά διαρκώς καινοτόμες λύσεις επικοινωνίας, ώστε να απαντά σε κάθε ανάγκη που προκύπτει για την ομαλή λειτουργία της εταιρείας. Η αναβάθμιση του συστήματος επικοινωνίας, η ενσωμάτωσή του στις εφαρμογές και στα μηχανήματα που ήδη χρησιμοποιούσε το προσωπικό των καταστημάτων και η πλήρης απογραφή του τεχνικού εξοπλισμού, έκανε το σύστημα πιο εύχρηστο εξασφαλίζοντας παράλληλα και καλύτερα στατιστικά στοιχεία. Τα αιτήματα μέσω του συστήματος αυξήθηκαν συμβάλλοντας τόσο στη βελτίωση της λειτουργίας των καταστημάτων όσο και του τμήματος συντήρησης.

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) / Alter Ego S.A.
Εφαρμογή Ολοκληρωμένου Προγράμματος Αποφυγής και Πρόληψης Εξάπλωσης Covid-19 στο ΚΠΙΣΝ
H Alter Ego σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο πρόγραμμα πρόληψης, αποφυγής και αντιμετώπισης της εξάπλωσης του COVID-19. Βασικός στόχος ήταν, η ασφάλεια των εργαζομένων και των επισκεπτών του ΚΠΙΣΝ. Δράττοντας με γνώμονα την συνεχή προστασία του συνόλου των χρηστών του ΚΠΙΣΝ, εφαρμόσαμε ένα άρτιο και τεκμηριωμένο σχεδιασμό, αξιοποιώντας όλους τους διαθέσιμους τεχνολογικούς πόρους. Ανταποκρινόμενοι πλήρως σε κάθε κίνδυνο, απέδειξαν την άρτια προετοιμασία φέρνοντας το βέλτιστο αποτέλεσμα επίτευξης του κοινού στόχου.