Ο όμιλος Eunice που ειδικεύεται σε τεχνολογίες περιβαλλοντικού σκοπού για την παραγωγή και διάθεση πράσινης ενέργειας, πραγματοποίησε παρουσίαση σχετικά με το νέο έργο Gap. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρθηκε η Διασύνδεση Ηλεκτρικής Ενέργειας Ελλάδας-Αφρικής (GAP) είναι ένα έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης που θα μεταφέρει ανανεώσιμες πηγές ενέργειας από την Αίγυπτο στην Κρήτη και στη συνέχεια στο ηλεκτρικό δίκτυο της Αθήνας. Δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW), θα μεταφέρουν την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια υποβρύχια μεταξύ των σταθμών μετατροπέων στο Matruh της Αιγύπτου και στον Αθερινόλακκο της Κρήτης, σε απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων. Το βάθος της καλωδίωσης είναι περίπου 3500 μέτρα στη λεκάνη του Ηροδότου της Αιγύπτου και 4445 μέτρα στην κορυφογραμμή της Ρόδου της Κρήτης. Το κόστος για το GAP υπολογίζεται κατά προσέγγιση στα 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Από το Κογκρέσο στο τιμόνι της Eunice
Ο κ. Andreas Borgeas, ο Ελληνοαμερικανός πρώην γερουσιαστής της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ ανέλαβε πρόσφατα διευθύνων σύμβουλος του φορέα υλοποίησης GAP. Ο κ. Borgeas αναφέρθηκε στη γεωγραφική σημασία της Κρήτης καθώς: «Η Κρήτη είναι το 5ο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου και ένα από τα πλησιέστερα ευρωπαϊκά σημεία στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Φιλοξενεί σημαντικές ενεργειακές υποδομές όπως συμβατικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής (περίπου 1,12 GW που θα παροπλιστεί μερικώς), Ανανεώσιμες Πηγές (13 GW προγραμματίζεται να αυξηθούν σε 28 GW το 2030) και υποδομές δικτύου HV & MV. Το τελευταίο διάστημα το νησί της Κρήτης έχει διασυνδεθεί επιτυχώς με την ηπειρQωτική Ελλάδα μέσω δύο (2) έργων διασύνδεσης (ARIADNE DC & Κρήτη – Πελοπόννησος AC) που αναπτύχθηκε από τον Ελληνικό ΔΣΜ (ΑΔΜΗΕ) με αντίστοιχη δυναμικότητα μεταφοράς 1000MW & 400MVA αντίστοιχα».

Πλεονεκτήματα του έργου
Σχετικά με τα πλεονκτήματα της διαδρομής Gap ο κ. Borgeas τόνισε ότι πρόκειται για την πλησιέστερη δυνατή διαδρομή (450 χλμ ευθεία) με το χαμηλότερο δυνατό τέλος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή η υψηλότερη δυνατή αγοραία αξία. Επίσης, η δρομολόγηση έχει πραγματοποιηθεί εντός της επίσημα οριοθετημένης ΑΟΖ ενώ η βέλτιστη δρομολόγηση καθώς η υποθαλάσσια τοπογραφία ΝΑ της Κρήτης είναι λιγότερο απότομη. Επιπλέον, το έργο διασυνδέει δύο σημαντικούς κόμβους παραγωγής (περιοχές παραγωγής) Ελλάδας και Αιγύπτου (Αθερινόλακος & Mesra Matruh) ενώ έτσι γίνεται και η σύνδεση της αγοράς ενέργειας της ΕΕ με την Αίγυπτο και την Αφρική. Τέλος, η Ελλάδα μέσω των ηλεκτρικών διασυνδέσεων αναδεικνύεται και επίσημα σε έναν ενεργειακό κόμβο, που αποτελεί ένα σημαντικό γεωπολιτικό παράγοντα στην ΝΑ Μεσόγειο και την Ευρώπη.