Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα με θέμα: «Εθνικός Κλιματικός Νόμος – Μετάβαση στην Κλιματική Ουδετερότητα – Απαιτήσεις για Φορείς & Επιχειρήσεις», που διοργάνωσε η «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ» την Τρίτη 27/9/22, στην Αθήνα. Η ημερίδα -στην οποία χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Εκπρόσωπος του Υπ. Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Κυριάκος Ψύχας (αν. προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κλιματικής Αλλαγής και Ποιότητας της Ατμόσφαιρας), ενώ επί του θεσμικού πλαισίου τοποθετήθηκε ο Διευθυντής επί τιμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Σύμβουλος του Πρωθυπουργού, για θέματα, Κλίματος, Περιβάλλοντος και Κυκλικής Οικονομίας, Γιώργος Κρεμλής- εστίασε στην «πράσινη επανάσταση», που θα αλλάξει σταδιακά τον τρόπο ζωής μας, την καθημερινότητα μας και αναμφίβολα θα επηρεάσει καθοριστικά το «επιχειρείν». Δεδομένου ότι το ανθρακικό αποτύπωμα -που θα είναι τα νέο επιχειρηματικό προαπαιτούμενο- τείνει να αποτελέσει το βασικό χαρακτηριστικό κάθε προϊόντος ή υπηρεσίας και κάθε επιχείρησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Βιώσιμες πρακτικές & αναζήτηση χρηματοδότησης
Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», κ. Δημήτρης Σαμαράς κατά τον χαιρετισμό του υπογράμμισε: «Με τον κλιματικό νόμο, η χώρα μας αποκτά, την κατεύθυνση, τους θεσμούς, αλλά και τους κανόνες, που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες κλιματικές προκλήσεις της σύγχρονης εποχής». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι: «μπροστά στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας, όπως αυτές διαμορφώνονται από τον Εθνικό Κλιματικό Νόμο, οι επιχειρήσεις και οι δημόσιοι φορείς καλούνται να χαράξουν μια πορεία βιώσιμης ανάπτυξης και μετάβασης σε ένα καλύτερο μέλλον.

Ο Όμιλος “Σαμαράς & Συνεργάτες” θέτει στη διάθεση των επιχειρήσεων και των δημόσιων φορέων, ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών, στους τομείς της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Κυκλικής Οικονομίας & της Εξοικονόμησης Ενέργειας, που συνδυάζουν, σύγχρονες μεθοδολογίες και ψηφιακές λύσεις, προκειμένου να βοηθήσουν τις εταιρείες και γενικότερα τους πελάτες μας, να αποτυπώσουν το νέο περιβάλλον, να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της νομοθεσίας, να εφαρμόσουν βιώσιμες πρακτικές και να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους για την αναζήτηση χρηματοδότησης».

Στο Α’ μέρος της ημερίδας παρουσιάστηκε το θεσμικό πλαίσιο, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και σε εθνικό. Στο Β΄ μέρος της ημερίδας, υπήρξαν αναφορές σε «Επιτυχημένες πράσινες εφαρμογές» από εταιρείες και ΟΤΑ που ήδη εφαρμόζουν ανάλογες πρακτικές. Η εκδήλωση -χορηγός της οποίας ήταν η EUROCERT και χορηγοί επικοινωνίας τα «energypress.gr», το «GRTIMES», το «ypodomes.com» και το «INDUSTRY»- ολοκληρώθηκε με ανοιχτή συζήτηση.

Στη διάρκεια της συζήτησης, ο γενικός διευθυντής της «Σαμαράς & Συνεργάτες ΕΠΕ», κ. Γιώργος Χριστοφορίδης ερωτηθείς σχετικά με το «πώς θα βρεθούν τα χρήματα και εν μέσω μάλιστα ενεργειακής κρίσης, καθώς οι δράσεις συμμόρφωσης με τις απαιτήσεις του Εθνικού Κλιματικού Νόμου θα δημιουργήσουν σημαντικά κόστη» απάντησε: «Οι δαπάνες αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από προγράμματα ενίσχυσης. Ο Αναπτυξιακός Νόμος 4887/22 που είναι ήδη σε ισχύ, χαρακτηρίζει ως επιλέξιμες και ενισχύει δαπάνες φιλο-περιβαλλοντικού χαρακτήρα, είτε στο πλαίσιο των περιφερειακών είτε των εκτός περιφερειακών ενισχύσεων». Ο ίδιος υπογράμμισε και τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης.