Η Matrix Pack, βιομηχανία με διεθνή παρουσία στον κλάδο των πλαστικών καλαμακιών, δέχθηκε 8,5 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα για τη μετάβαση προς βιοδιασπώμενα και βιώσιμα υλικά. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική εταιρεία η οποία δέχεται πιστωτική διευκόλυνση για την μείωση της χρήσης πλαστικού σε εκατομμύρια καταναλωτές.
Στόχος του δανείου -με πενταετή ορίζοντα- είναι η επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης για την αντικατάσταση του πλαστικού, καθώς και η πραγματοποίηση επενδύσεων και η διεθνής επέκταση της δραστηριότητας της Matrix στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, με τέσσερις μονάδες παραγωγής, τρεις στην Ελλάδα και μία στη Βουλγαρία, καθώς και ένα δίκτυο πωλήσεων στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ, την Αφρική, την Ωκεανία και τη Μέση Ανατολή, η Matrix Pack παράγει χάρτινα καλαμάκια και βιοαποδομήσιμα καπάκια μίας χρήσης, δίνοντας έμφαση στην ευθυγράμμιση με την Οδηγία για τα Πλαστικά Προϊόντα Μίας Χρήσης της ΕΕ η οποία απαγορεύει τη χρήση πλαστικών από το 2021. Η εταιρεία διαθέτει ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο Έρευνας, Ανάπτυξης και Καινοτομίας για τη σταδιακή κατάργηση της παραγωγής προϊόντων με βάση το πλαστικό και την προσαρμογή ολόκληρου του χαρτοφυλακίου προϊόντων της σε ανανεώσιμα και βιοαποδομήσιμα υλικά.

Ο πρόεδρος της Matrix Pack, Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος δήλωσε σχετικά: «Πρόκειται για μία σπουδαία ευκαιρία για να αποδείξουμε ότι η μεταμόρφωση και η συμμόρφωση με τις περιβαλλοντικές πολιτικές αποτελούν επιχειρηματική στρατηγική και ταυτόχρονα μία δοκιμασία, μέσω της οποίας θα συνεισφέρουμε στην ασφάλεια και ανεξαρτησία της ευρωπαϊκής εφοδιαστικής αλυσίδας, σε αντίθεση με την εξάρτηση από τα πλαστικά μίας χρήσης που έρχονται από την Άπω Ανατολή».