Για τις επιπτώσεις των γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ερυθρά Θάλασσα αλλά και το πρόσφατο MoU με την Enterprise Greece μιλά στο INDUSTRY o Δρ. Βασίλης Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL).

Πώς διαμορφώνεται η διεθνής εφοδιαστική αλυσίδα με φόντο τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και πώς επηρεάζεται η Ελλάδα;

Από τα μέσα Νοεμβρίου 2023, η ομάδα ανταρτών Χούθι, έχει επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρίες μεταφορών εμπορευματοκιβωτίων, καθώς και πολλά πετρελαιοφόρα, αποφεύγουν πλέον τη διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας και τη Διώρυγα του Σουέζ, επιλέγοντας αντί αυτού ένα μεγαλύτερο και πιο δαπανηρό ταξίδι, γύρω από την Αφρική και το Ακρωτήρι Καλής Ελπίδας. Απόρροια της ως άνω κατάστασης σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία είναι άνω των 300 εμπορικών πλοίων να έχουν επιλέξει τον περίπλου της Αφρικής με 3.300 ναυτικά μίλια επιμήκυνση ταξιδιού, 10 έως 14 ημέρες περισσότερη χρονική διάρκεια, 70% μείωση του αριθμού των εμπορευματοκιβωτίων που περνούν από την Ερυθρά καθώς επίσης 2% μείωση των εξαγωγών της Ε.Ε. τον 12/2023 και 3,1% μείωση των εισαγωγών.

Οι Financial Times, αναφέρουν ότι οι επιχειρήσεις στις περισσότερες χώρες στην Ευρώπη καταγράφουν σημαντικά προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού τους, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία. Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα ο μεταποιητικός κλάδος στην Ελλάδα, ένα από τα κράτη της ΕΕ που βρίσκονται πιο κοντά στη Διώρυγα του Σουέζ, ήταν μεταξύ των πιο σκληρά πληττόμενων. Οι καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης ενισχύουν τους φόβους ότι η συνεχιζόμενη διαταραχή της Ερυθράς Θάλασσας θα δημιουργήσει πληθωριστική πίεση στην οικονομία της Ευρώπης και δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό μεταποιητικό κλάδο, που προσπαθεί να διαχειριστεί την αδύναμη ζήτηση από την αγορά.

Ένα σχόλιο για τη σημασία της συνεργασίας σας με την Enterprise Greece για τον κλάδο των logistics;

Η εν λόγω συνεργασία εστιάζει στην υλοποίηση μιας σειράς κοινών δράσεων που στοχεύουν στην ανάδειξη της Ελληνικής Εφοδιαστικής αλυσίδας ως ώριμου επενδυτικού τομέα στο επενδυτικό κοινό (εγχώριο και του εξωτερικού). Ενδεικτικές δράσεις αποτελούν:
• Η συμμετοχή σε δράσεις ανάδειξης και προώθησης της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
• Η διοργάνωση της συμμετοχής ελληνικών επιχειρήσεων σε καταξιωμένες διεθνείς εκθέσεις του κλάδου (εθνικό περίπτερο).
• Η διαμόρφωση και προώθηση επενδυτικών ευκαιριών επί συγκεκριμένων επενδυτικών έργων που διαθέτουν εταιρείες-μέλη της Ελληνικής Εταιρείας Logistics με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα.
• Η έκδοση φυλλαδίου (έντυπου ή ηλεκτρονικού) και η ανάπτυξη ψηφιακής πύλης προώθησης της ελληνικής εφοδιαστικής αλυσίδας με στόχο την ανάδειξη έργων που δυνητικά θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην προσέλκυση νέων παραγωγικών επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνείται η αμοιβαία ανταλλαγή και συλλογή στοιχείων και δεδομένων.

Η συνεργασία με την Enterprise Greece εκτιμώ πως είναι ιδιαίτερα κομβικής σημασίας για την υποστήριξη του κλάδου της εφοδιαστικής αλυσίδας αλλά και συγχρόνως για την ελληνική οικονομία. Η EEL προτίθεται να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στην προώθηση και προβολή των υπηρεσιών της Ελληνικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με τη μορφή ενός Εθνικού brand στο εξωτερικό, στοχεύοντας στην προσέλκυση Διεθνών Εμπορευματικών ροών αλλά και πολυεθνικών επενδυτικών σχημάτων.

*Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο επόμενο τεύχος του περιοδικού Manufacturing.