Μια εταιρεία που υποστηρίζεται από τον Jeff Bezos της Amazon πρόκειται να κατασκευάσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής σύντηξης μεγάλης κλίμακας στο Oxfordshire. Η Canada Fusion στοχεύει να μετατρέψει τη σύντηξη σε εμπορικά βιώσιμη πηγή ενέργειας.

Η σύντηξη είναι η διαδικασία με την οποία ο Ήλιος παράγει ενέργεια. Η αξιοποίησή του εδώ στη Γη θεωρείται ως ένα κρίσιμο βήμα προς μια πιο πράσινη πυρηνική ενέργεια. Θεωρητικά, η σύντηξη υπόσχεται μια ασφαλέστερη πηγή ενέργειας χωρίς άνθρακα που παράγει πολύ λίγα ραδιενεργά απόβλητα.

Η νέα εγκατάσταση θα κατασκευαστεί στο Culham, το οποίο φιλοξενεί το εθνικό ερευνητικό πρόγραμμα σύντηξης του Ηνωμένου Βασιλείου. Η General Fusion θα συνάψει μακροχρόνια εμπορική μίσθωση με την Αρχή Ατομικής Ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την κατασκευή της εγκατάστασης στην πανεπιστημιούπολη Culham.

Ενώ οι εμπορικές λεπτομέρειες δεν έχουν αποκαλυφθεί, η επένδυση εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια. Η κυβέρνηση αναφέρει ότι η συμφωνία με τη Fusion θα υποστηρίξει εκατοντάδες θέσεις εργασίας τόσο στο Oxfordshire όσο και πέραν αυτού, κατά τη διάρκεια της τριετούς φάσης κατασκευής, καθώς και πολλές άλλες κατά τη φάση λειτουργίας.
Αλεξάνδρα Γκίτση