Ρεκόρ κρατικής χρηματοδότησης για Έρευνα & Ανάπτυξη το 2020 καταγράφει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 3η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους κύριους παίκτες του Ε&Α είναι η βιομηχανία, καθότι, σε έναν κόσμο διασυνδεδεμένων συσκευών και έξυπνων εργοστασίων, ο δρόμος προς την ευέλικτη παραγωγή ξεκινά με την Έρευνα & Ανάπτυξη.

Στόχος η ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης
Tο 2020 οι ετήσιες πιστώσεις που καταγράφονται στον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας μας για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) ανέρχονται σε 1.463,2 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσό που σημειώνεται από την περίοδο 2008-2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.
Μάλιστα, το 2020, οι πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού για Ε&Α στην Ελλάδα αποτελούν το 0,89% του ΑΕΠ και την κατατάσσουν πλέον στην 3η θέση στην Ε.Ε. των 27, πάνω από τον Μ.Ο. της Ευρώπης των 27 (0,67%) αλλά και της Ευρωζώνης (0,69%). Αντίστοιχα, αποτελούν το 1,48 % του συνόλου των δημόσιων δαπανών και φέρνουν την Ελλάδα στην 8η θέση στην Ευρώπη των 27, πάνω από το σχετικό Μ.Ο. της Ένωσης (1,42%) καθώς και της Ευρωζώνης (1,46%).

«Η διάθεση πίστωσης ενός κράτους για έρευνα και ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μιας χώρας», σχολιάζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος Δήμας. «Στόχος μας είναι η ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης της έρευνας τόσο από την κρατική χρηματοδότηση, αλλά κυριότερα από τον ιδιωτικό τομέα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο με μεθοδικότητα και σχέδιο συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες μας προς αυτήν την κατεύθυνση», επισημαίνει.

Στις επάλξεις η ελληνική βιομηχανία
Εν μέσω ενός αυξανόμενου χάσματος απόδοσης μεταξύ εκείνων που καινοτομούν με επιτυχία και εκείνων που δεν το κάνουν, οι εταιρείες που επιθυμούν να προηγηθούν και να παραμείνουν μπροστά από τους ανταγωνιστές χρειάζονται μια ισχυρή στρατηγική Ε&Α που αξιοποιεί στο έπακρο τις επενδύσεις τους στην καινοτομία. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα -ανάμεσα σε πολλά- ελληνικής επιχείρησης που επενδύει στην καινοτομία είναι η KLEEMANN.
Όπως αναφέρει ο Dr. Γεωργιάδης Γιώργος, KLEEMANN Group R&D Director στην Άννα Χατζή και το περιοδικό Manufacturing: «Στην KLEEMANN, η καινοτομία αποτελεί κινητήρια δύναμη της διαρκούς επιχειρηματικής ανάπτυξής μας και γι’ αυτό επενδύουμε συστηματικά στην έρευνα και ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών. Σήμερα, στα τμήματα R&D του Ομίλου απασχολούνται 74 άτομα με σκοπό την ανάπτυξη μοναδικών, υψηλής ποιότητας και ασφάλειας λύσεων ανελκυστήρα, ενώ υπάρχει και ξεχωριστό τμήμα, που ασχολείται αποκλειστικά με την ανάπτυξη καινοτόμων digital εφαρμογών».

«Πιστεύουμε ότι η ευελιξία και η διαρκής μάθηση είναι απαραίτητες σε ένα σύγχρονο τμήμα R&D. Τα τελευταία 6 χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις 30 εκατομμυρίων ευρώ σε Καινοτομία και R&D. Επενδύσαμε σε υπερσύγχρονους πύργους δοκιμών, στην ενσωμάτωση πράσινων τεχνολογιών και τεχνολογίας IoT στους ανελκυστήρες μας, σε «έξυπνα» συστήματα online παραγγελιών, σε σύγχρονα συστήματα λιτής παραγωγής και σε έμψυχο δυναμικό, σε μηχανικούς και προγραμματιστές. Η χρήση των νέων τεχνολογιών διαδικτύου και Cloud επιτρέπουν την ενσωμάτωση όλων των πόρων (resources), ενώ με τo distributed R&D πετυχαίνουμε συντονισμένη ανάπτυξη λύσεων από διάφορα μέρη του κόσμου, με στόχο να ανταποκριθούμε σε προκλήσεις όχι μόνο του κλάδου ή της αγοράς αλλά και σε θέματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, η τεχνητή νοημοσύνη θα έχει δυναμικότερο ρόλο στα επόμενα χρόνια, παρέχοντας μεγαλύτερη ασφάλεια και προστιθέμενη αξία», τονίζει.