Τις τρέχουσες τάσεις ως προς την επιλογή προμηθευτών συζήτησαν στελέχη γνωστών βιομηχανιών, στο πλαίσιο του 10oυ Πανελλήνιου Συνεδρίου Προμηθειών & Διοίκησης Εφοδιασμού και πιο συγκεκριμένα του πάνελ «Risk Management as a Competitive Advantage in Purchasing».

Στην επιρροή της πανδημίας στάθηκε ο Παντελής Κοντόρης, Head of Supply Chain της Vianex, σημειώνοντας ότι ώθησε την εταιρεία να εξετάσει λύσεις όχι μόνο σε υπάρχοντα, αλλά και μελλοντικά προβλήματα, συστήνοντας επιτροπή διαχείρισης κινδύνου και business continuity plan. Για την αντιμετώπιση των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα η Vianex φρόντισε ήδη προ covid να εγκρίνει δύο εναλλακτικούς προμηθευτές για κάθε φάρμακο, οι οποίοι να βρίσκονται σε διαφορετικές περιοχές, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ενισχύσει τους γηγενείς προμηθευτές. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόρη, στα κριτήρια επιλογής πρέπει να προσμετράται και η χρηματοοικονομκή κατάσταση του προμηθευτή, για να διασφαλίζεται η παράδοση, ενώ υψίστης σημασίας είναι η καλλιέργεια σχέσεων εμπιστοσύνης.

Τα οφέλη της επιλογής κοντινών προμηθευτών τόνισε και ο Βασίλειος Γιαννόπουλος, Group Procurement Project Director στην Titan SA, μεταξύ των οποίων και η δυνατότητα πιο συχνών ή τμηματικών παραδόσεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, η επιλογή sustainable suppliers που μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι έχουν μακροχρόνια βιωσιμότητα είναι επίσης βασική, ενώ συμβούλεψε τις βιομηχανίες να μην εμπλέκονται σε μακροχρόνιες δεσμευτικές συμβάσεις με τις σημερινές συνθήκες.

Από πλευράς της η Ιωάννα Σμυρίλλη, Assistant Purchasing Manager της Photos Photiades Breweries, αναφέρθηκε στη δύσκολη θέση της Κύπρου, καθότι λαμβάνει προμήθειες μέσω θαλάσσης, σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η προμήθεια συσκευασιών, κυρίως γυάλινων. Έθεσε δε στο τραπέζι ακόμα μια πτυχή της επιλογής προμηθευτών, το «να είναι αξιόπιστοι και οι προμηθευτές των προμηθευτών».