Οι επιχειρήσεις που δείχνουν τον «πράσινο» δρόμο προς την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, βραβεύτηκαν στα Environmental Awards 2020, αναδεικνύυοντας μεγάλους νικητές τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Μetro.

 

Στην έκτη διοργάνωση των Environmental Awards της BOUSSIAS, αναδείχθηκαν και επιβραβεύτηκαν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες για την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς και καινοτόμα «πράσινα» έργα, τεχνολογίες ή προγράμματα, που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος και οικονομικής ανάπτυξης. Προσαρμοσμένη στις συνθήκες, η φετινή διοργάνωση έδωσε τη δυνατότητα στους νικητές να παραλάβουν τα βραβεία τους και να φωτογραφηθούν σε προκαθορισμένη ώρα, την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2020, στο House 124 στο Χαλάνδρι. Η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής των βραβείων Κάτια Λαζαρίδη, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Γεωγραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, μεταξύ άλλων επισήμανε στη δήλωσή της τη σημασία των «πράσινων» πρωτοβουλιών από εταιρείες, ενώ σημείωσε ότι οι διακρίσεις τους δεν καταγράφονται ως απλές επιτυχίες, αλλά συνιστούν μια ευκαιρία βελτίωσης και ανάπτυξης.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η προστασία του Περιβάλλοντος ισοδυναμεί με κερδοφορία των επιχειρήσεων, καθώς μειώνονται η σπατάλη, το κόστος διαχείρισης αποβλήτων μέσω της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης και βελτιώνεται η δημόσια εικόνα της επιχείρησης, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τη διοίκηση και την ευρύτερη κοινωνία. •

Τα Βραβεία της Χρονιάς

Οι δυο κορυφαίες διακρίσεις των Εnvironmental Αwards 20020,
τις οποίες απέσπασαν οι εταιρείες που συγκέντρωσαν συνολικά τα περισσότερα βραβεία, αποδεικνύοντας τη σπουδαιότητα του έργου τους.

Environmental team of the year
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ
Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ εναρμονίζει τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες με κριτήριο την ουσιαστική συμβολή του στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, με βασική επιδίωξη τη συνεχή μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την ανάδειξη μας σε Environmental Team of the Year, καθώς και για τις επτά συνολικά διακρίσεις σε αντίστοιχες υποκατηγορίες. Αποτελούν σημαντική αναγνώριση της υλοποίησης της επιχειρηματικής μας στρατηγικής και της δέσμευσής μας για την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών βιώσιμης ανάπτυξης, αλλά και μια πρόσθετη αναγνώριση της συνεισφοράς όλων των εργαζομένων και των συνεργατών μας.

Ενδεικτικά αναφέρουμε:
• Τις σημαντικές επενδύσεις εξοικονόμησης ενέργειας, συμπαραγωγής και ΑΠΕ που συνέβαλαν στην αποφυγή 1,6 εκατ. τόνων εκπομπών CO2 τα τελευταία 5 χρόνια,
• Τα πρότυπα προγράμματα διαχείρισης και ανακύκλωσης αποβλήτων στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις μας και σε πρατήρια καυσίμων, αλλά και
• Την σταθερή και μακροχρόνια συνεισφορά μας στις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την προσέγγισή μας για ανάπτυξη της εταιρείας με κυρίαρχη την προστασία του περιβάλλοντος και τη θετική επίδραση στην τοπική κοινωνία και οικονομία. Έτσι, πιστεύουμε ότι μεγιστοποιούνται τα οφέλη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ έχει δεσμευτεί μέσω της πολιτικής του για τη συμβολή του στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο επίκεντρο του στρατηγικού του σχεδιασμού βρίσκεται ο ψηφιακός και ενεργειακός μετασχηματισμός, στοχεύοντας στη διατήρηση του ηγετικού του ρόλου σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.
Πηνελόπη Παγώνη, Ανώτερη Διευθύντρια Υγιεινής, Ασφάλειας, Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης

Energy excellence of the year
METRO
Για τη METRO η αειφορία και εν τέλει η προστασία του περιβάλλοντος αποτελούν στρατηγική επιλογή, προκειμένου να πραγματοποιείται διαχείριση των φυσικών και ανθρώπινων πόρων με τον πλέον αποδοτικό τρόπο. Οι σημαντικές πρωτοβουλίες για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, τα καινοτόμα «πράσινα» έργα και οι τεχνολογίες που συνεισφέρουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος, αποτελούν δέσμευση και δεν γίνονται στο πλαίσιο κάποιας κανονιστικής συμμόρφωσης με τη νομοθεσία. Η βράβευση με το Energy Excellence of the year, μας δίνει αφενός τη χαρά και την ικανοποίηση ότι οι επιλογές θα αποτελέσουν έμπνευση και για άλλες εταιρείες, αφετέρου μας δίνει ώθηση να συνεχίσουμε να εξελισσόμαστε και να πρωτοπορούμε στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας.

Οι κύριοι στόχοι που έχουμε θέσει είναι η διασφάλιση όρων αειφόρους ανάπτυξης, η βελτιστοποίηση του ενεργειακού προφίλ και η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος. Στο σύστημα ενεργειακής διαχείρισης της εταιρείας, περιλαμβάνονται δράσεις και επενδύσεις ενεργειακής εξοικονόμησης για υφιστάμενα νέα καταστήματα, με την εγκατάσταση πρωτοποριακών συστημάτων φωτισμού, βιομηχανικής και εμπορικής ψύξης, κλιματισμού, αφύγρανσης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Στη ΜΕΤΡΟ γνωρίζουμε ότι το αύριο πρέπει να είναι βασισμένο στην καθαρή ενέργεια για την προστασία τους περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε συμπεριλάβει στο πλάνο μας μια σειρά στρατηγικών επενδύσεων, συνεχίζοντας το «πράσινο πλάνο» που έχουμε αναπτύξει, μειώνοντας δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και συνδράμοντας στην εφαρμογή «πράσινων πολιτικών» με στόχο την κοινωνική προσφορά και την αειφορία.
Αθανασία Μήτσου, Περιβαλλοντολόγος, Διεύθυνση Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Εγκαταστάσεων ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ

 

Environmental Gold Awards: Tα έργα ανά εταιρεία που κέρδισαν χρυσά βραβεία

Coca-Cola Τρία Έψιλον
Εργοστάσιο παραγωγής chips TSAKIRIS
Σχηματάρι Mega Plant
Ένα εργοστάσιο υπόδειγμα κυκλικής οικονομίας αποτελεί το εργοστάσιο παραγωγής τσιπς Τσακίρης της Coca-Cola Τρία Έψιλον στην Αταλάντη, καθώς σχεδόν το σύνολο των παραπροϊόντων που προκύπτουν από την παραγωγική διαδικασία των chips, δεν απορρίπτονται, αλλά αξιοποιούνται ως πρώτη ύλη σε άλλες βιομηχανικές μονάδες. Με γνώμονα το «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα», πρωτοστατεί το Σχηματάρι Mega Plant, που αποτελεί το πρώτο εργοστάσιο στο οποίο επιτεύχθηκε 100% ανακύκλωση και αξιοποίηση όλων των απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να αποτελεί πλέον ένα Zero Waste Landfill.

LIFE RE-WEEE
Πρόληψη Παραγωγής και Επαναχρησιμοποίηση Αποβλήτων
Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ)
Σε εναρμόνιση με την Ευρωπαϊκή Στρατηγική Διαχείρισης Αποβλήτων, το έργο LIFE RE-WEEE ανέπτυξε καινοτόμες υποδομές στην Ελλάδα ως πρότυπο για την προετοιμασία προς επαναχρησιμοποίηση ηλεκτρονικών αποβλήτων. Η λειτουργία των υποδομών, σε αρχικά πιλοτικό επίπεδο (2 πρώτα χρόνια λειτουργίας), είχε αξιοσημείωτα αποτελέσματα με οφέλη τόσο άμεσα περιβαλλοντικά όσο και κοινωνικά. 340 τόνοι ηλεκτρικών συσκευών οδηγήθηκαν σε τελικές εργασίες επισκευής ώστε να διατεθούν εκ νέου στην αγορά, με υψηλότατα ποσοστά να εντοπίζονται (19%) στις συσκευές ΙΤ (laptop/tablets).

Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη
Διαχείριση επικίνδυνων φαρμακευτικών αποβλήτων
Νέο Βιοκλιματικό Κτίριο της UNI-PHARMA S.A.
Ο σεβασμός και η φροντίδα για το περιβάλλον είναι κοινός παρονομαστής σε κάθε δραστηριότητα του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ). Και οι δύο Εταιρείες του Ομίλου είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών θεμάτων που τις αφορούν, όπως ο εντοπισμός των περιβαλλοντικών πλευρών που σχετίζονται με τις δραστηριότητές τους, η παρακολούθηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, καθώς και η λήψη μέτρων με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης των φυσικών πόρων και της ενέργειας. Παράλληλα, οι νέες εγκαταστάσεις της UNI-PHARMA Κλέων Τσέτης Φαρμακευτικά Εργαστήρια Α.Β.Ε.Ε., προσανατολισμένες στην πλήρη εκμετάλλευση των κλιματικών συνθηκών για την εύρυθμη λειτουργία της εταιρείας επιδεικνύουν συστήματα σύγχρονης τεχνολογίας στην Ελλάδα και σε διεθνές επίπεδο.

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ
Οδηγώντας την κυκλική οικονομία: Ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών υλικών
Ο Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ υπηρετεί με συνέπεια τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, επενδύοντας συστηματικά σε «πράσινες» καλές πρακτικές που συνάδουν με την κυκλική οικονομία. Με υψηλή τεχνογνωσία, πολυετή εμπειρία και μακροχρόνιες επενδύσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία χρόνια, ο Όμιλος πρωτοπορεί προωθώντας την πρακτική της «συν-επεξεργασίας». Ειδικότερα, εξοικονομεί σταθερά φυσικούς πόρους και υποκαθιστά ορυκτές πρώτες ύλες και καύσιμα με εναλλακτικά υλικά. Πρόκειται για τη μοναδική ελληνική βιομηχανία που συμβάλει στην εκτροπή της ταφής των αστικών αποβλήτων μέσα από την ενεργειακή τους αξιοποίηση.

Συστήματα SUNLIGHT
Κυκλική Οικονομία στην πράξη
Εφαρμόζοντας στην πράξη ένα επιχειρηματικό μοντέλο κυκλικής οικονομίας, το 2015 η SUNLIGHT, μέλος του Ομίλου Olympia και εκ των κορυφαίων κατασκευαστών βιομηχανικών και προηγμένων τεχνολογικά μπαταριών στον κόσμο, δημιούργησε στη ΒΙΠΕ Κομοτηνής τη βιομηχανική μονάδα SUNLIGHT Recycling. Πρόκειται για το βραχίονα ανακύκλωσης συσσωρευτών μολύβδου-οξέoς της εταιρείας, που ειδικεύεται στην ανάπτυξη και παραγωγή μπαταριών και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Η SUNLIGHT Recycling καταφέρνει να παράγει υψίστης ποιότητας ανακτημένες πρώτες ύλες για την παραγωγή νέων συσσωρευτών, πετυχαίνοντας παράλληλα κορυφαίες περιβαλλοντικές επιδόσεις μηδενικής ρύπανσης και ελαχιστοποίησης των παραγόμενων αποβλήτων.

ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ Α.Ε
H ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ μας αφορά όλους
Απώλεια και σπατάλη τροφίμων, προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, επισιτιστική ανασφάλεια και καταπολέμηση της πείνας. Για την ΔΕΛΤΑ, η σωστή ευαισθητοποίηση ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία, γι’ αυτό και δημιουργήσαν ένα διαδραστικό παραμύθι, το «Ταξίδι στην Τροφούπολη», μέσα από το οποίο μιλάνε στα παιδιά για τις έννοιες αυτές, με απλό και κατανοητό τρόπο. Παράλληλα, έχοντας θέσει ως προτεραιότητα και εταιρικό στόχο τον περιορισμό της σπατάλης των τροφίμων, φροντίζουν ώστε τα προϊόντα που βρίσκονται στις αποθήκες της εταιρείας και είναι κοντά, αλλά αρκετά πριν τη λήξη τους, και τα οποία βάσει εμπορικής πολιτικής δεν μπορούν να πωληθούν στους πελάτες, να προσφέρονται δωρεάν σε ευπαθείς ομάδες, μέσω αξιόπιστων φορέων, με προτεραιότητα τα παιδιά.

Ανταποδοτική Ανακύκλωση
«ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ» με τους νέους και την αυτοδιοίκηση για την ποιότητα ζωής μας.
Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ», είναι ένας Φορέας μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εξυπηρετεί αποκλειστικά το δημόσιο συμφέρον, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, με αποστολή την οργάνωση και την προώθηση της ανακύκλωσης συσκευασιών σε όλη τη χώρα. Οι ενέργειές της αποβλέπουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης αλλά και την υποστήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμβάλλοντας στην επίτευξη του εθνικού ποσοτικού στόχου ανακύκλωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το Υπουργείο Εσωτερικών εποπτεύει τους Δήμους όλης της χώρας, ενώ οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων, ξεκίνησε μια πρωτοποριακή συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών με την «ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ» με τίτλο: «Νέα Γενιά Ανακύκλωσης. Με τους νέους & την Αυτοδιοίκηση για την ποιότητα της ζωής μας».

POLYECO
WE SEA MORE
Η Polyeco και η Nestlé Ελλάς αποφάσισαν να συνεργαστούν για έναν κόσμο απαλλαγμένο από την πλαστική ρύπανση και τις τοξικές επιπτώσεις της στη ζωή των ανθρώπων και του περιβάλλοντος. Έτσι τέθηκε σε εφαρμογή το ‘WE SEA MORE’, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα με σκοπό να βρεθεί ένας αποτελεσματικός τρόπος ανίχνευσης και καταγραφής των αποβλήτων στο θαλάσσιο οικοσύστημα. Σκοπός του προγράμματος ήταν η διερεύνηση αξιοποίησης των μη επανδρωμένων συστημάτων (ΣμηΕΑ) και της τηλεπισκόπησης, στον άμεσο και έγκυρο εντοπισμό ρύπων και ειδικότερα πλαστικών, στις ακτές, στην επιφάνεια και το βυθό της θάλασσας. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε τρία στάδια: Τη χαρτογράφηση των αποβλήτων, τη μετέπειτα συλλογή και τελικώς την διαχείριση και αξιοποίησή τους.

ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ
Εφυή συστήματα ενεργειακής διαχείρισης εγκαταστάσεων
Η ΑΒ Βασιλόπουλος υιοθετώντας την ατζέντα 2030 ως πυξίδα για βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη έχει εγκαταστήσει έξυπνα συστήματα μέτρησης ενέργειας και διαχείρισης των πιο ενεργοβόρων φορτίων, μέσω των οποίων επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι εξασφαλίζει τη βέλτιστη δυνατή λειτουργία των καταστημάτων της, πάντα με σεβασμό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, επιτυγχάνοντας και σημαντική μείωση των λειτουργικών εξόδων. Μέσω των συστημάτων αυτών και της υψηλής τεχνολογίας έχει καταφέρει να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα σε ποσοστό 52%, σε σύγκριση με το έτος αναφοράς 2008.

Παπαστράτος ΑΒΕΣ
Σύστημα Διαχείρισης Ενέργειας GEMT (Global Energy Monitoring and Targeting)
Το σύστημα GEMT είναι μέρος του Προγράμματος Διαχείρισης Ενέργειας που χρησιμοποιείται στα εργοστάσια παραγωγής της PMI. Συνδέεται με τη δέσμευση της PMI για δραστική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και νερού τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την τελευταία δημοσιευμένη Έκθεση Αειφορίας. Το GEMT χρησιμοποιείται ως εργαλείο ανάλυσης, ενδυνάμωσης, διαχείρισης γνώσης και εντοπισμού νέων ευκαιριών εξοικονόμησης. Χρησιμοποιεί στατιστικά εργαλεία και προηγμένα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με μετρητές συνδεδεμένους σε μια κεντρική εφαρμογή λογισμικού, η οποία απλοποιεί την ανάλυση εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Αποτελεί το θεμέλιο όλων των δράσεων βελτίωσης των περιβαλλοντικών δεικτών.

ΣΥΔΕΣΥΣ
Το πρώτο Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών, με 19.000 τόνους διαχείρισης αποβλήτων ετησίως
Το ΣΥΔΕΣΥΣ (Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών) είναι ο φορέας που οργανώνει, συντονίζει και προωθεί την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων συσσωρευτών οχημάτων και βιομηχανίας. Είναι το μοναδικό Σύστημα που παρέχει “one stop shop” υπηρεσίες για όλα τα είδη των συσσωρευτών και διαχειρίζεται το 73% των αποβλήτων σε όλη τη χώρα. Το 2019, παραμένοντας σταθερά πρώτο και με διαφορά στην επίτευξη των στόχων ανακύκλωσης, πέτυχε αύξηση, έναντι του 2018 κατά 23% στη διαχείριση των συσσωρευτών μολύβδου–οξέος και κατά 17% στη διαχείριση των συσσωρευτών νικελίου–καδμίου.

Lidl Ελλάς
Πιστοποίηση κατά ISO 50001 για το σύστημα διαχείρισης ενέργειας της LIDL
Η παγκοσμίως αναγνωρισμένη πιστοποίηση κατά ISO 50001 από τον ανεξάρτητο Διεθνή Οργανισμό Τυποποίησης (ISO) απονεμήθηκε στη Lidl Ελλάς και Lidl Cyprus από τεχνικούς εμπειρογνώμονες της εταιρίας DEKRA για την επιτυχημένη εισαγωγή ενός αποτελεσματικού συστήματος διαχείρισης ενέργειας. Με αυτήν πιστοποιήθηκαν συνολικά για το έτος 2019, 225 καταστήματα, 5 αποθήκες και οι κεντρικές εγκαταστάσεις γραφείων της LIDL σε Σίνδο, καθώς και τα γραφεία αυτής σε Θέρμη και Μαρούσι.