H Entersoft παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δραστηριοποιείται πλέον σε 3 χώρες διαθέτοντας 3.500 πελάτες σε 37 χώρες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αντώνης Κοτζαμανίδης μας μεταφέρει όλα τα νέα δεδομένα του ομίλου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην αγορά.

H Entersoft παρουσιάζει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και δραστηριοποιείται πλέον σε 3 χώρες διαθέτοντας 3.500 πελάτες σε 37 χώρες. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για τις επιχειρήσεις και ο Διευθύνων Σύμβουλος, Αντώνης Κοτζαμανίδης μας μεταφέρει όλα τα νέα δεδομένα του ομίλου που έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στην αγορά.

Στην πολυετή πορεία που ξεκινάει από το 2004, η Entersoft έχει εξελιχθεί σε έναν εντυπωσιακό Όμιλο εταιρειών με θυγατρικές σε 3 χώρες και περισσότερους από 3.500 πελάτες σε 37 χώρες. Αρχικά, ποια είναι η φιλοσοφία και ποιο το όραμα της Entersoft;
Ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη επιχειρηματικού λογισμικού και εξειδικευμένων λύσεων βρίσκεται στο DNA της Entersoft από το 2004, εστιάζοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, που μας εμπιστεύονται και υιοθετούν τις λύσεις μας.
Αν και βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι, έχουμε συνηθίσει να αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις στο χάρτη της επιχειρηματικότητας ως προκλήσεις και ευκαιρίες που θα πρωτοστατήσουν στην αναπτυξιακή μας πορεία.
Όραμά μας είναι να προλαμβάνουμε τις εξελίξεις της αγοράς και να προσφέρουμε προσωποποιημένες λύσεις προστιθέμενης αξίας στους πελάτες μας, εξασφαλίζoντας τη μέγιστη αποδοτικότητα και διαχρονικότητα της επένδυσης σε αυτές, μέσα από ένα πλήρες οικοσύστημα λύσεων, που προάγει τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τα αναπτυξιακά πλάνα της επιχείρησης του αύριο. Γι’ αυτό το λόγο, η διαχρονική εμπιστοσύνη και δέσμευση των πελατών μας αποτελεί κινητήρια δύναμη για τα επόμενα βήματά μας.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά που δραστηριοποιείστε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Entersoft απέναντι σε αυτές;
Το τοπίο της αγοράς πληροφορικής γίνεται πιο ανταγωνιστικό με τη δημιουργία νέων σχημάτων και την ενδυνάμωση προηγούμενων μικρότερων παικτών, επομένως οι προσδοκίες αυξάνονται.
Πρόκληση πλέον δεν είναι απλώς η ικανοποίηση πελατών, που καλούνται να αντιμετωπίσουν νέο θεσμικό και οικονομικό περιβάλλον, αλλά η δημιουργία μιας εξαιρετικής εμπειρίας πελατών που δρουν σε ένα συνολικά νέο περιβάλλον (πολυκαναλικό, διαδραστικό, ολοκληρωμένο με ένα σχεδόν «ψηφιοποιημένο» κράτος, με πολλαπλά δίκτυα επιχειρήσεων που συνεργάζονται).
Το πλεονέκτημα της Entersoft είναι ότι έχει προετοιμαστεί από καιρό και προτείνει μελετημένες λύσεις συνεργασίας και διαφοροποίησης στους πελάτες της, έχοντας χτίσει σημαντικότατη εμπειρία σε ένα μεγάλο εύρος κάθετων αγορών. Το σημαντικότερο θα έλεγα πως είναι η φήμη που έχει αποκτήσει για την τεχνογνωσία των στελεχών της, καθώς και τον τρόπο και τη συνέπεια που παραδίδει λειτουργικές εγκαταστάσεις.
Collaboration-Diversity-Delivery, ένα τρίπτυχο πραγματικά ανταγωνιστικό!

Πως αξιολογείτε τη δυναμική έλευση του Industry 4.0 και την ψηφιοποίηση του βιομηχανικού τομέα στην χώρα μας, ιδιαίτερα με τα νέα δεδομένα που δημιούργησε η πανδημία;
Η τρέχουσα συγκυρία επαναφέρει με επείγοντα τρόπο τη συζήτηση περί ψηφιακού μετασχηματισμού, δημιουργώντας στις επιχειρήσεις συνθήκες ανάγκης αλλά και ευκαιρίας να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας τους και τις διαδικασίες που χρησιμοποιούν.
Η πανδημία ήρθε ύστερα από μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την ελληνική οικονομία, η οποία χαρακτηρίστηκε από δεκαετή οικονομική κρίση. Είδαμε ότι αυξήθηκε σημαντικά η χρήση του ηλεκτρονικού εμπορίου, επομένως η διασύνδεση των αναγκαίων συστημάτων σε πραγματικό χρόνο είναι πολύ σημαντική και, παράγοντες όπως η διαθεσιμότητα, η ακρίβεια του αποθέματος, η άμεση παράδοση χωρίς λάθη, επηρεάζουν τις πωλήσεις και την πιστότητα των πελατών.

Όσες επιχειρήσεις βρέθηκαν απροετοίμαστες με τα συστήματα που ήδη είχαν, δέχθηκαν σε μεγαλύτερο βαθμό απειλές για τις δραστηριότητες τους. Eνώ ευνοϊκότερες καταστάσεις βίωσαν όσες επένδυσαν στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό, σε ολοκληρωμένα συστήματα ERP, CRM, Enterprise Mobility, αλλά και σε λύσεις οργάνωσης αποθηκών και αλυσίδας διανομής (Supply Chain, WMS, PoD, e-Invoicing).
Είναι μάλιστα ιδιαίτερα ευχάριστο να βλέπουμε ότι, σε αυτή την «τεχνολογική αφύπνιση», συμμετέχουν πολλές εταιρείες από τη βιομηχανία.
Η πανδημία, μέσα στο σύνολο των επιπτώσεων της, αποτελεί και ένα ακόμη «έναυσμα» μετάβασης στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Συνεργάζεστε με μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Που οφείλεται η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στις υπηρεσίες σας;
Νομίζω ότι η εμπιστοσύνη είναι κάτι που χτίζεται μακροπρόθεσμα. Τώρα πια έχουμε εκατοντάδες έργα σε μεγάλες αλλά και μικρότερες βιομηχανικές μονάδες, που είναι η καλύτερη απόδειξη για το τι μπορούμε να καταφέρουμε σε πάρα πολλούς δυναμικούς κλάδους της βιομηχανίας μας, όπως τα Χημικά, Τρόφιμα και Ποτά, Δομικά Υλικά, Φάρμακα, Καταναλωτικά προϊόντα, Μηχανήματα, Μεταλλικές κατασκευές, Αλουμίνιο, Ηλεκτρολογικός και Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός, Ένδυση-Υπόδηση κ.λπ. Από τη λίστα καταλαβαίνετε ότι η συσσωρευμένη εμπειρία μας, που αποτυπώνεται τόσο στα προϊόντα μας όσο και στην ικανότητά μας να παραδίδουμε απαιτητικά έργα, είναι σημαντική και καλύπτει μεγάλο εύρος της αγοράς.

Αναφέρετε ενδεικτικά σημαντικά projects της τρέχουσας ή προηγούμενης χρονιάς, για τα οποία είστε περήφανοι.
Πριν αναφερθούμε στα projects, θα ήθελα να σταθούμε για λίγο στο πώς φτάσαμε σε αυτές τις μεγάλες υλοποιήσεις, για τις οποίες είμαστε περήφανοι.
Η επιλογή, ένταξη και διαρκής βελτίωση εξαιρετικών στελεχών, που αποτελούν το σημαντικότερο κεφάλαιο της Entersoft και η κατάρτιση φιλόδοξων πλάνων σταδιακού ψηφιακού μετασχηματισμού σε συνάρτηση με τα αναπτυξιακά πλάνα των πελατών μας, μας οδήγησαν σε αποδοτικές συνεργασίες και υλοποιήσεις μεγάλης εμβέλειας όπως: Όμιλος Σαραφίδη (CookShop-Παρουσίαση), Όμιλος Πλαστικά Ελλάδος, Grantex Ελληνική Βιομηχανία Φρένων, Ιωνική Σφολιάτα, ΕΥΡΗΚΑ, ΒΕΧΡΩ, Ideal Bikes, Σουρωτή, Αγροτικός Οίκος Σπύρου, Βιομηχανία Υποδημάτων Φειδάς, Βιομηχανία Επαγγελματικών Ψυγείων ΙΝΟΜΑΚ, ΒΑΜΒΑΚΑΣ Βιομηχανικός Εξοπλισμός, Ελληνική Ζύμη Αραμπατζής, Βιομηχανία Γάλακτος Τρικάλων ΤΡΙΚΚΗ, Antipollution, DennyIce (Unilever Group) στη Βουλγαρία κ.ά. Πρόκειται για έργα, όπου η επιλογή συνεργασίας με την Entersoft αποτέλεσε στρατηγική επενδυτική απόφαση.

Ποιο είναι το επενδυτικό σας πλάνο στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες δραστηριοποιείστε;
Βραχυπρόθεσμα ενισχύουμε κυρίως την εμπορική μας παρουσία στις χώρες που ήδη έχουμε γραφεία και σημαντική δραστηριότητα και κυρίως στη Ρουμανία, που αποτελεί και μία χώρα με αρκετές βιομηχανικές μονάδες. Θεωρούμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης, ενώ μεσοπρόθεσμα θα εξετάσουμε και επιπλέον χώρες στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

Ας περάσουμε τώρα στις λύσεις που προσφέρετε και σε ποιους βιομηχανικούς τομείς βρίσκουν εφαρμογή;
Η επιτυχία του κλάδου της βιομηχανίας στηρίζεται πρωτίστως στην αδιάλειπτη λειτουργία των παραγωγικών μονάδων και στην έγκαιρη διάθεση των παραγομένων προϊόντων.
Οι λύσεις της Entersoft προσφέρουν ολοκληρωμένη παρακολούθηση των βιομηχανικών μονάδων, με πλήρη τήρηση του κύκλου ζωής του προϊόντος και ιχνηλασιμότητας σε όλα τα στάδια παραγωγής, καθώς και λεπτομερή αποτύπωση της εικόνας κόστους. Παράλληλα, προσφέρουν διασύνδεση μεταξύ των τμημάτων του εργοστασίου και των φάσεων παραγωγής, με εκκίνηση τη σχεδίαση του προϊόντος (R&D) και τον ορισμό συνταγών και φασεολογίων (ετοίμων και ημιετοίμων), τηρώντας λεπτομερή απολογισμό των εργασιών παραγωγής και του ποιοτικού ελέγχου και καταγράφοντας τα στοιχεία κόστους.
Βρίσκουν εφαρμογή σε όλους τους βιομηχανικούς τομείς και σε διάφορες κάθετες αγορές όπως Μηχανήματα, Ηλεκτρονικός Εξοπλισμός, Αγροτικά προϊόντα, Τρόφιμα, Ποτά, Καταναλωτικά Προϊόντα, Δομικά Υλικά, Χημικά, Πλαστικά κ.λπ.

Τι περιλαμβάνει το Entersoft Business Suite;
Το Entersoft Business Suite αποτελεί μία προηγμένη σουίτα εφαρμογών για την παρακολούθηση της επιχείρησης. Οργανώνει και διαχέει τις πληροφορίες σε όλα τα τμήματα, από τη Βιομηχανική Παραγωγή, τις Προμήθειες, τα Logistics ως την Εμπορική και Οικονομική Διεύθυνση. Περιέχει λύσεις ERP, CRM, Supply Chain, Retail, Mobile, E-Commerce και Business Intelligence.
Όταν υπάρχει μεγάλο εύρος εφαρμογών για διάφορα τμήματα μιας επιχείρησης ή ενός Ομίλου, είναι σημαντικό να υπάρχει ενιαίο περιβάλλον, χωρίς πολλαπλές καταχωρίσεις της ίδιας πληροφορίας, χωρίς ανάγκη «γεφυρών», αλλά με σύγχρονους τρόπους «συνομιλίας» των εφαρμογών. Το Entersoft Business Suite ενοποιεί όλες τις διαδικασίες σε μία integrated πλατφόρμα και παρέχει έτοιμες προτάσεις και εργαλεία για την αυτοματοποίηση των επιχειρηματικών ροών και τη στήριξη της λήψης αποφάσεων σε όλα τα επίπεδα.
Το Entersoft Business Suite είναι ιδανικό για μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και για εταιρείες που επιθυμούν να μετατρέψουν την προηγμένη τεχνολογία σε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης του συγκεκριμένου λογισμικού για τις επιχειρήσεις;
Το Entersoft Βusiness Suite ενσωματώνει για όλες τις επιχειρηματικές διαδικασίες μεγάλη γκάμα-εύρος, αλλά και βάθος λειτουργιών με έτοιμη best-practice πρόταση, σε μια ενιαία πλατφόρμα. Έτσι, η επιχείρηση δεν χρειάζεται «έξτρα εφαρμογές» για να καλύψει τις ανάγκες της, ενώ το ενιαίο περιβάλλον προσφέρει άμεση εξοικείωση και υψηλό επίπεδο παραγωγικότητας στους χρήστες.
Η προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιούμε ως υπόβαθρο δεν εξαντλείται στην εκμετάλλευση των σύγχρονων resources, συστημάτων, καναλιών και βάσεων δεδομένων. Παρέχει επίσης υψηλού επιπέδου σχεδιαστικά εργαλεία (για οθόνες, εκτυπώσεις, ροές εργασιών και συνεργασίες), που ανεξαρτητοποιούν σημαντικά την επιχείρηση από τον κατασκευαστή, πράγμα συχνά κρίσιμο σε ένα περιβάλλον, που εξελίσσεται με μεγάλες ταχύτητες.
Από την άλλη, αναπτύσσουμε και εξελίσσουμε με ίδιους πόρους τα συστήματα, με αποτέλεσμα να αντιδρούμε άμεσα σε απρόσμενες αλλαγές στο «εξωτερικό περιβάλλον», αλλά και να τα προσαρμόζουμε εύκολα σε εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών.

Ποιος είναι ο ρόλος της έρευνας στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων και τεχνολογικών λύσεων για τις επιχειρήσεις;
Η διαχρονική εστίαση της Entersoft στην παραγωγή πρωτότυπου επιχειρηματικού λογισμικού και τη διάθεση καινοτόμων λύσεων στην αγορά, οδήγησε σε μια σειρά από στρατηγικές επιλογές ενίσχυσης όλων των διαδικασιών, που προάγουν την έρευνα και την καινοτομία όπως:
• Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό που απαρτίζει το τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, τόσο ως προς το ακαδημαϊκό υπόβαθρο και το ταλέντο, όσο και ως προς τη διαρκή τους τεχνική κατάρτιση.
• Η θέσπιση ειδικής ομάδας που αναζητά, συγκρίνει, δοκιμάζει και υλοποιεί νέες τεχνολογίες, στο βαθμό και το χρόνο που αυτές κρίνονται ώριμες για εκμετάλλευση στο επίπεδο των εφαρμογών για πελάτες.
• Η συσσώρευση γνώσης και εμπειρίας μέσα από την ανάληψη σύνθετων, απαιτητικών και μεγάλης κλίμακας έργων και η ενσωμάτωση της εμπειρίας αυτής στα προϊόντα, ως λειτουργικότητες έτοιμες για εκμετάλλευση από όλους.
• Η συμμετοχή μας σε ερευνητικά έργα εγχώριων και ευρωπαϊκών οργανισμών και πανεπιστημίων.

Ποιος είναι ο ρόλος σας στην εφαρμογή και υλοποίηση των συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων στις επιχειρήσεις; Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζετε λόγω της πανδημίας;
Η Entersoft και οι θυγατρικές της είναι εταιρείες παραγωγής λογισμικού για απαιτητικές επιχειρήσεις. Ο ρόλος μας συνίσταται στο να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά στους χώρους των πελατών μας τις λύσεις λογισμικού ERP, ειδικών λύσεων για τη βιομηχανία (π.χ. Προγραμματισμό Παραγωγής, Συντήρηση Μηχανών, Διαχείριση Ποιότητας) και συστημάτων Διαχείρισης Αποθηκών και Logistics (WMS). Όσο βέβαια τα συστήματα αυτά ωριμάζουν στους πελάτες αλλά και οι πελάτες υλοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες Αυτοματισμών, όλο και περισσότερο καλούμαστε να διαμορφώσουμε τα λογισμικά μας ώστε να λειτουργήσουν απρόσκοπτα με αυτοματισμούς IoT, ρομποτικά συστήματα στην παραγωγή και τις αποθήκες, αυτοματισμούς συσκευασιών και picking κ.λπ.
Αντιλαμβάνεστε ότι για να λειτουργήσουν όλα τα παραπάνω απαιτείται η δουλειά μας να γίνεται με επιτόπιες συνεργασίες στο πεδίο. Δε γίνονται όλα με τηλεργασία! Αυτή ήταν και η μεγαλύτερή μας δυσκολία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Να υλοποιήσουμε έργα και να υποστηρίξουμε τους πελάτες της βιομηχανίας όσο το δυνατόν απομακρυσμένα. Η άλλη μεγάλη πρόκληση βέβαια ήταν οι απαιτήσεις, που μπήκαν από την ένταση του e-Commerce και συνεπακόλουθα των Logistics. Όλα έπρεπε να υλοποιηθούν άμεσα και αυτό έγινε εφικτό λόγω της εξαιρετικής προσπάθειας των στελεχών μας.

Πρόσφατα πραγματοποιήσατε εξαγορές στην Οptimum Α.Ε και Wedia E.Π.E. Ποια ήταν τα κριτήρια και οι λόγοι εξαγοράς για να προχωρήσετε στις συγκεκριμένες επενδύσεις;
Έχω εν μέρει απαντήσει προηγουμένως λόγω του ειδικού βάρους που δίνουμε στο μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και κυρίως στην υιοθέτηση του e-Commerce και την αυτοματοποίηση των Logistics. Οι συγκεκριμένες εταιρείες, όμως, είχαν και επιπλέον χαρακτηριστικά, που ταιριάζουν με τη γενικότερη φιλοσοφία της Entersoft και συγκεκριμένα ποιοτικά στελέχη, προϊόντα κι υπηρεσίες, καθώς και ικανότητα να υλοποιούν έργα σε απαιτητικούς πελάτες.
Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ικανότητα των εταιρειών και των στελεχών να ανταποκριθούν στις σύνθετες προσδοκίες των πελατών. Και οι δύο παραπάνω χώροι (e-Commerce & Logistics) θεωρούμε ότι έχουν μείνει πολύ πίσω στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων και άρα έχουν πολύ σημαντικό χώρο ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Σχεδιάζετε αντίστοιχες επενδύσεις στο μέλλον;
Η Entersoft αποδεδειγμένα κοιτάζει διαρκώς για νέες επενδύσεις και εξαγορές. Αυτό είναι στο DNA μας που αναζητά διαρκή υγιή ανάπτυξη σε νέους χώρους, αλλά και στις προκλήσεις που θέτει η ανάπτυξη των πελατών μας. Η οικονομική μας ευρωστία και ρευστότητα μας δίνει τα απαραίτητα εφόδια για να υλοποιήσουμε κι άλλες αντίστοιχες κινήσεις στο κοντινό μέλλον.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της Entersoft στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της;
Η Entersoft είναι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος οργανισμός λογισμικού και υπηρεσιών για τις απαιτητικές επιχειρήσεις. Προσπαθούμε να επενδύουμε διαρκώς σε νέα προϊόντα, τεχνολογίες αλλά και σε εξαγορές εταιρειών, με στόχο να καλύψουμε όλες τις ανάγκες που οι επιχειρήσεις αυτές έχουν στις περισσότερες λειτουργίες τους. Τα τελευταία χρόνια δίνουμε μεγάλη έμφαση στα συστήματα Warehouse Management, Distribution Management και e-Commerce που άμεσα ή έμμεσα επηρεάζουν κάθε μικρή, μεσαία και μεγάλη μεταποιητική μονάδα. Η ελληνική βιομηχανία ήταν πάντα πρωτοπόρος σε επενδύσεις σε συστήματα λογισμικού και ιδίως στα ERP συστήματα που έσπευσαν να υιοθετήσουν ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Αυτές όμως οι legacy λύσεις δουλεύουν ακόμα και σήμερα σε πολλές επιχειρήσεις, δημιουργώντας δυσκολίες στην υιοθέτηση σύγχρονων συστημάτων. Ρόλος μας είναι να επιταχύνουμε αυτές τις αλλαγές, ώστε αυτές οι βιομηχανίες να περάσουν και στα υπόλοιπα συστήματα, που προϋποθέτουν ένα σύγχρονο ERP και ιδιαίτερα στα συστήματα WMS, CRM & Analytics, B2B2C e-Commerce αλλά και στην ολοκλήρωση με λύσεις Ρομποτικής, Αυτοματισμών και Τεχνητής Νοημοσύνης.