Δυναμική άνοδο του όγκου πωλήσεων κατά 16,5% -οι οποίες αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, σε συνδυασμό με την θετική επίδραση των αυξημένων αναλώσεων σκραπ- και του κύκλου εργασιών κατά 34,6% ανακοίνωσε η ElvalHalcor για το α’ εξάμηνο του έτους. Η οργανική κερδοφορία (a-EBITDA) διαμορφώνεται στα 85,2 εκατ. ευρώ, αυξημένη κατά 25,5% έναντι του αντίστοιχο εξαμήνου του 2020.

Ο όμιλος εμφάνισε τζίρο ύψους 1,34 δισ. ευρώ στο εξάμηνο, από σχεδόν 1 δισ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Αναλυτικότερα, το 2021 εκκίνησε δυναμικά για την εταιρεία, με τη ζήτηση στους περισσότερους τομείς να επανέρχεται και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να ξεπερνάει τα προ πανδημίας επίπεδα.

Οι κλάδοι που ανέκαμψαν
Ιδιαίτερα έντονη ήταν η ανάκαμψη των αγορών του κατασκευαστικού κλάδου, της αυτοκινητοβιομηχανίας και των μεταφορών, οι οποίοι είχαν υστερήσει κατά την προηγούμενη χρήση, επηρεάζοντας κυρίως τον κλάδο αλουμινίου. Έτσι, οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά 16,5%, οδηγούμενοι κυρίως από τα προϊόντα έλασης αλουμινίου, χαλκού και κραμάτων.
Η αισιοδοξία στις αγορές και η υψηλή ζήτηση, οδήγησαν σε ραγδαία άνοδο τις τιμές των μετάλλων στο LME, με τη μέση τιμή του χαλκού να διαμορφώνεται σε 7.544 ευρώ ανά τόνο και τη μέση τιμή του αλουμινίου να διαμορφώνεται σε 1.864 ευρώ ανά τόνο.

Ο συνδυασμός του ανοδικού όγκου πωλήσεων και των τιμών των μετάλλων διαμόρφωσε τον κύκλο εργασιών στα 1.343,9 εκατ. ευρώ. Τέλος, τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 85,8 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,8 εκατ. ευρώ του H1’20, με τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας να ανέρχονται σε 83,6 εκατ. ευρώ για το H1’21 ή 0,2227 ευρώ ανά μετοχή από 7,6 εκατ. ευρώ για το H1’20 ή 0,0202 ευρώ ανά μετοχή.