Σε ευρωπαϊκό έργο με αντικείμενο τη μείωση εκπομπών CO2 με ηλεκτροχημικές μεθόδους συμμετέχουν οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι, έχοντας ως στόχο την ενσωμάτωση των αναπτυσσόμενων τεχνολογιών στα μεταλλεία Γερακινής. Η εταιρεία διατηρεί ερευνητικό κέντρο στη Χαλκιδική, όπου συμμετέχει σε προγράμματα με σκοπό την βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής εφαρμόζοντας οικολογικές τεχνολογίες καθώς και την ανάπτυξη νέων προϊόντων βασισμένων σε ορυκτά. Μεταξύ αυτών το έργο με τίτλο «Consencus – Carbon Neutral Clusters through Electricity-Based Innovations in Capture, Utilisation and Storage, το οποίο προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2025.
Στα πλαίσια του προγράμματος, βιομηχανικοί και ακαδημαϊκοί εταίροι από την Ολλανδία, τη Δανία, το ΗΒ, τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κίνα και τον Καναδά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να κάνουν πραγματικότητα την μείωση εκπομπών CO2 με ηλεκτροχημικές μεθόδους. Μία κινητή πιλοτική μονάδα είναι ήδη υπό κατασκευή για να δεσμεύει 100 kg/h CO2 και να το μετατρέπει σε μυρμηκικό κάλλιο ενώ θα επιδείξει στην πράξη τις δυνατότητες της σε διάφορες μονάδες ανά την Ευρώπη (παραγωγή τσιμέντου, διύλιση πετρελαίου και παραγωγή μαγνησίας).
Οι Ελληνικοί Λευκόλιθοι έχουν συμβουλευτικό ρόλο στην κατασκευή της μονάδας επίδειξης ενώ θα την προσαρμόσουν και λειτουργήσουν στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων Γερακινής.
Το 2023, σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον ο όμιλος Ελληνικοί Λευκόλιθοι κατάφερε να διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τον κύκλο εργασιών σε σχέση με το 2022 από τα 65,3 εκατ. ευρώ, στα 58,2 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισε κέρδη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ποσού 1,1 εκατ. ευρώ. Σημαντική πρόκληση σύμφωνα με τη διοίκηση αποτέλεσε η μετάβαση σε πιο «πράσινες» ενεργειακές λύσεις, οι οποίες, αν και αναγκαίες, αύξησαν το κόστος παραγωγής για την εταιρεία, σε αντίθεση με ανταγωνιστές από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Σαουδική Αραβία, η Βραζιλία, κλπ., που συνεχίζουν να λειτουργούν «με χαλαρούς ή ανύπαρκτους περιβαλλοντικούς κανονισμούς», δημιουργώντας έντονο ανταγωνισμό. Πάντως μέσα στην εξεταζόμενη χρήση ολοκληρώθηκε η σύνδεση του ηλιακού πάρκου της εταιρείας ισχύος 1MW με το εθνικό δίκτυο, με την προβλεπόμενη ετήσια παραγωγή στα 1.500.000 kWh.