Τα δεδομένα της έρευνας PMI® της S&P Global του Απριλίου υπέδειξαν σταθερή βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών σε όλο το εύρος του ελληνικού μεταποιητικού τομέα. Παρότι αυξάνεται, ο κύριος δείκτης PMI υπέδειξε τη δεύτερη βραδύτερη αύξηση σε διάστημα ενός έτους. Η παραγωγή και οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν οριακά, καθώς οι αξιοσημείωτες αυξήσεις των τιμών πώλησης, λόγω των σημαντικών αυξήσεων της επιβάρυνσης κόστους, μείωσαν τη ζήτηση των πελατών.

Παρότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν ελαφρά, παρέμειναν εντονότερες από ό,τι είχε παρατηρηθεί πριν από το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι υποτονικές συνθήκες ζήτησης οδήγησαν σε ελαφρά μόνο αύξηση του όγκου αδιεκπεραίωτων εργασιών και στον ασθενέστερο βαθμό αισιοδοξίας από τον Οκτώβριο του 2020. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της S&P Global για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® – PMI®) έκλεισε στις 54.8 μονάδες τον Απρίλιο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 54.6 μονάδες του Μαρτίου. Τα τελευταία δεδομένα υπέδειξαν σημαντική βελτίωση της υγείας του ελληνικού μεταποιητικού τομέα, ωστόσο τη δεύτερη ασθενέστερη σε διάστημα ενός έτους.

Οι ελληνικές βιομηχανίες κατέγραψαν οριακή αύξηση της παραγωγής τον Απρίλιο, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης εξασθένησε περαιτέρω από την έντονη ανάπτυξη του Φεβρουαρίου. Ο ρυθμός αύξησης ήταν ο βραδύτερος στο τρέχον διάστημα συνεχούς ανάπτυξης, το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021. Παρότι οι εταιρείες απέδωσαν την άνοδο της παραγωγής στην περαιτέρω αύξηση των νέων παραγγελιών, άλλες ανέφεραν ότι οι ελλείψεις σε υλικά και η εκτίναξη των τιμών πώλησης περιόρισαν τη ζήτηση.