«Έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις με την Ελλάδα για την κατασκευή ενός πυρηνικού εργοστασίου για να χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα στο πλαίσιο 20ετούς συμβολαίου», δήλωσε ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αsen Vassilev, στη Nova TV την Κυριακή.

O υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας δεν απάντησε στο που θα γίνει το εργοστάσιο, αλλά όπως επισήμανε το έργο θα κινηθεί γρήγορα, καθώς υπάρχει ήδη ένας αγοραστής από τον χώρο του ηλεκτρισμού, εξαλείφοντας το επενδυτικό ρίσκο. Η πληροφορία αυτή έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά τις αντιπαραθέσεις που προέκυψαν στη Βουλγαρία σχετικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης του υφιστάμενου σχεδίου σχετικά με το πυρηνικό εργοστάσιο Belen της Βουλγαρίας.

Ο Αsen Vassilev είπε επίσης ότι η Βουλγαρία, θα γίνει μέτοχος στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και έτσι θα αποκτήσει πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος. Προς το παρόν είναι μέτοχος στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου κοντά στην Αλεξανδρούπολη. «Έχουμε σχέδια και προετοιμασίες για να αποτρέψουμε μια ενεργειακή κρίση», είπε ο Βασίλεφ, ο οποίος σημείωσε ότι « η βουλγαρική κυβέρνηση προετοιμάζεται εξαιρετικά ενεργά για αυτόν τον πόλεμο με εναλλακτικές πηγές ενέργειας, πλήρη αναθεώρηση του αποθέματος και όλα τα άλλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στρατιωτικά».

Δεν περιμένει αντίδραση από τη Ρωσία ειδικά για τη Βουλγαρία, καθώς θα είναι μάλλον η ΕΕ στο σύνολό της. «Βραχυπρόθεσμα, η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο κακό. Έχουμε δουλέψει πάνω σε αυτό. Η Ελλάδα μας έχει ήδη πουλήσει το επιπλέον αέριο που δεν χρησιμοποιεί. Έχουμε μια συμφωνία μαζί τους για να βοηθήσουμε με ηλεκτρισμό εάν χρειαστεί», είπε.