H συντακτική ομάδα του Manufacturing συγκεντρώνει τα καλά παραδείγματα των βιομηχανιών, που πρωτοπορούν στα θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο της βιομηχανίας. Στο συγκεκριμένο αφιέρωμα συγκεντρωθήκαν οι βιομηχανίες που ηγούνται στην διαμόρφωση νέων και καινοτόμων επιχειρηματικών πρακτικών, συμβάλλοντας στη βιώσιμη ανάπτυξη και στην παραγωγή αξίας για την κοινωνία.

MYTILINEOS
Συνεισφέροντας στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης
Στο πλαίσιο της υπεύθυνης λειτουργίας της, η MYTILINEOS εκφράζει την πάγια δέσμευσή της στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Πιο συγκεκριμένα, το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας διέπεται από τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, με στόχο την αειφορία, την επιχειρηματική αριστεία, την επιστροφή αξίας στην κοινωνία και την προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό. Μάλιστα, στις αρχές του 2021, η MYTILINEOS ανακοίνωσε φιλόδοξους στόχους για μείωση των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030 και για επίτευξη ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα έως το 2050.
Ταυτόχρονα, ήδη από το 2017, έχει υιοθετήσει τους 17 Παγκόσμιους Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) του ΟΗΕ για ένα πιο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Έργα που είναι βιώσιμα σε μακροπρόθεσμη βάση
Κατά τη διάρκεια του 2020 και παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, η εταιρεία συνεχίζοντας την εφαρμογή της κοινωνικής της πολιτικής, υλοποίησε δράσεις σε βασικούς τομείς, που συνεισφέρουν στους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης. Αξιοσημείωτη είναι η συμβολή της στον Παγκόσμιο Στόχο 3 (Καλή Υγεία & Ευημερία), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση και την αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας, στηρίζοντας παράλληλα το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το κοινωνικό σύνολο. Η MYTILINEOS συνέβαλε και στους υπόλοιπους στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, αναλαμβάνοντας δράσεις που αποσκοπούσαν στην ενίσχυση των τοπικών υποδομών και υπηρεσιών, στη στήριξη του πολιτισμού, του αθλητισμού, και της ποιοτικής εκπαίδευσης, συνεισφέροντας στην μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας, και στην άμβλυνση της φτώχειας και της ανεργίας. Διαχρονικός στόχος της MYTILINEOS είναι οι κοινωνικές της πρωτοβουλίες και τα κοινωνικά της προγράμματα να δίνουν προτεραιότητα σε έργα που είναι βιώσιμα σε μακροπρόθεσμη βάση, συμβάλλοντας στη βελτίωση των κοινωνικών πτυχών της ζωής των τοπικών της κοινοτήτων, αλλά και συνολικά στη Βιώσιμη ανάπτυξη. Οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει είναι συνδεδεμένες με τις ανάγκες της κάθε κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής της, και διαμορφώνονται μέσα από ανοιχτό διάλογο με τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους.

 

ΌΜΙΛΟΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΣΕΤΗ (ΟΦΕΤ)
Αίσθημα ευθύνης για την κοινωνία
Μαρία Λιόκαλου, Quality Assurance, Environmental, Health & Safety Manager

Όλες οι ενέργειες του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) συνάδουν με τις έννοιες του Ηθικού Επιχειρείν, της Εταιρικής Υπευθυνότητας, όπως και της Αριστείας και της Καινοτομίας.
Η στήριξη σε ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες, η ενθάρρυνση και ενίσχυση της νέας γενιάς επιστημόνων, η τόνωση δράσεων που αφορούν στο Περιβάλλον, στην πράσινη οικονομία, στη βιώσιμη και αειφόρο ανάπτυξη, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Στρατηγικής του ΟΦΕΤ για την Εταιρική Κοινωνική Υπευθυνότητα.

Περιβάλλον, κοινωνία, ευάλωτες ομάδες
• Εθελοντικές αιμοδοσίες, που υλοποιούνται σταθερά δύο φορές τον χρόνο.
• Από τα μεγάλα περιβαλλοντικά Προγράμματα -υπό την ομπρέλα του U & I GREEN και του SAVE THE SEA και τη συνεργασία με την ΜΚΟ All for the Blue, τη στήριξη των γενναίων γυναικών που παλεύουν με τον καρκίνο μέσα από το έργο του ΑΛΜΑΤΟΣ ΖΩΗΣ και τη running team, τη συνεργασία με την Axion Hellas, την Αποστολή Ζωής με επισκέψεις ενημέρωση και διαγνωστικές εξετάσεις σε άγονες περιοχές της Ελλάδας σε συνεργασία με την Ελληνική Ενδοκρινολογική Εταιρεία και κατά τόπους Οδοντιατρικούς και Φαρμακευτικούς Συλλόγους, μέχρι τη συνεργασία με την ΜΚΟ «ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟ ΔΙΑΒΗΤΗ» και συμμετοχή στο MAGIC DIABETES BUS, ο Όμιλος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή και αφουγκράζεται τις ανάγκες της κοινωνίας.
• Η InterMed στο πλαίσιο της συνεργασίας με το Πρόγραμμα BE LIVE, το οποίο στηρίζει υπογόνιμα ζευγάρια, κάλυψε πρόσφατα τα διατροφικά συμπληρώματα 30 υπογόνιμων ζευγαριών, για την προετοιμασία των κύκλων εξωσωματικής τους.
• Οι υποτροφίες του Ιδρύματος «Κλέων Τσέτης σε νέους επιστήμονες και φοιτητές, αποτελούν κορυφαίες δράσεις κοινωνικής υπευθυνότητας του Ομίλου και βρίσκονται προς την κατεύθυνση της ανάσχεσης της μετανάστευσης λαμπρών μυαλών.
• Δίπλα στην ακαδημαϊκή και επιστημονική κοινότητα.
Στο πλαίσιο ενίσχυσης της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, ο ΟΦΕΤ προχώρησε πριν λίγο καιρό, στην ανακαίνιση αίθουσας της Ελληνικής Φαρμακευτικής Εταιρείας, καθώς και στην ανακαίνιση εργαστηρίων και κοινόχρηστων χώρων του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.

Οι μεγάλες δωρεές με αφορμή την πανδημία
• Η Uni-pharma SA, δώρισε 24 εκατ. δωρεάν δόσεις του Unikinon (χλωροκίνη) στο ΕΣΥ, καθώς και 60.000 δόσεις στην Κύπρο, δηλώνοντας έμπρακτα ότι βρίσκεται πάντα κοντά στον Έλληνα ασθενή και τις ανάγκες του.
• Η InterMed από την πλευρά της, δώρισε πάνω από 14.000 λίτρα αντισηπτικού ΔΩΡΕΑΝ, με προδιαγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για νοσοκομειακή χρήση. Δωρεές αντισηπτικών, πραγματοποίησε επίσης και για τις ΚΟΜΥ -Κινητές Ομάδες Υγείας- του ΕΟΔΥ.
• Τρεις ακόμη ενέργειες μικρότερης εμβέλειας, αλλά εξίσου ουσιαστικές, είναι το ΑΡΧΕΓΟΝΟ ΚΥΤΤΑΡΟ – Σύλλογος Εθελοντών Δοτών Μυελού των οστών Καλαμάτας σε συνεργασία με την Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία, ο αγώνας Dental Run, σε συνεργασία με το GREEK PHARMACEUTICAL STUDENTS’ FEDERATION και η ενίσχυση της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», μία συνεργασία με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, μέσα από το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός “No Finish Line”.
• Στο πρόσφατο παρελθόν, η κυρία Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και CEO του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη, είχε δωρίσει ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Σάμου, ενώ μεγάλη δωρεά έχει πραγματοποιηθεί και στο νοσοκομείο Άγιος Σάββας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ΕΣΥ.

ΌΜΙΛΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ
Ένας επιπλέον «άθλος» για το βιώσιμο μέλλον
Εύη Ιωαννίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ

Στα 110 χρόνια δραστηριοποίησής μας, έχουμε δημιουργήσει μια μακρόχρονη παράδοση συνεισφοράς στην κοινωνία και στο περιβάλλον. Πρώτα, επενδύουμε στην Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων μας, οι οποίοι αποτελούν το πιο σημαντικό μας κεφάλαιο. Ως υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, συνεισφέρουμε με ουσιαστικές δράσεις που δημιουργούν αξία για τις τοπικές κοινωνίες που δραστηριοποιούμαστε.
Με αφορμή την ιστορική μας επέτειο φέτος, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς να συνεχίσουμε να προσφέρουμε, με οδηγό το όραμα μας να Χτίζουμε Μαζί έναν κόσμο πιο ανθρώπινο και βιώσιμο. Έτσι, εγκαινιάσαμε το πολύπλευρο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα» (www.enasathlosakoma.gr), με στόχο να δημιουργούμε αξία για τα παιδιά και τους νέους, τις κοινωνικά ευάλωτες ομάδες και την κοινωνία στο σύνολό της.

Ενδεικτικά, μέχρι σήμερα έχουμε κάνει πραγματικότητα «Έναν άθλο ακόμα για την Παιδεία» προσφέροντας στα Ειδικά Σχολεία της Ευβοίας πολύτιμους πόρους και συνεισφέροντας ουσιαστικά στην αναβάθμιση της εκπαίδευσης για να διεκδικήσουν όλα τα παιδιά τα όνειρά τους.
Κάνουμε πράξη «Έναν άθλο ακόμα για τη Φύση», αναλαμβάνοντας την αποκλειστική χορηγία «Του Μεγάλου Μονοπατιού του Πηλίου», ένα μοναδικό περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό έργο, που στοχεύει στην καθιέρωση του περιπατητικού τουρισμού στην περιοχή και τη δημιουργία αναπτυξιακών προοπτικών στη Μαγνησία. Επιπλέον, με τη συμβολή των ανθρώπων μας, πραγματοποιήσαμε «Έναν άθλο ακόμα για τις Γειτονιές» με τη δημιουργία «πάρκου τσέπης» στον Κολωνό, ώστε να αναβαθμιστεί η εικόνα της περιοχής και να βελτιωθεί το μικροκλίμα της πόλης μας.

Πολύπλευρα οφέλη για την κοινωνία και το Περιβάλλον
Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ, τηρούμε με συνέπεια την παράδοσή μας και συνεχίζουμε με οδηγό το όραμά μας για ένα μέλλον καλύτερο, αλλά και βιώσιμο. Τοποθετούμε στο επίκεντρο του σχεδιασμού μας τα θέματα, όπως αναδεικνύονται από τους κοινωνικούς μας εταίρους και συνεισφέρουμε με ουσιαστικές δράσεις που δημιουργούν αξία για την κοινωνία. Όπως σημειώσαμε παραπάνω, μέσα από το φετινό πολύπλευρο πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης «Ένας άθλος ακόμα», ενισχύουμε περαιτέρω την κοινωνία, ενδυναμώνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα, μεριμνούμε για το περιβάλλον, στηρίζουμε τους νέους και τα όνειρά τους, επίσης συνεισφέρουμε και στη δημόσια υγεία.

Λειτουργώντας πάντα με ευθύνη προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, σχεδιάζουμε τις δράσεις μας βασιζόμενοι στους τέσσερις στρατηγικούς μας πυλώνες για τη βιώσιμη ανάπτυξη: την κυκλική οικονομία, το κλίμα, τη φύση και τις τοπικές κοινωνίες. Επενδύουμε στην κυκλική οικονομία και προφυλάσσουμε τους φυσικούς πόρους, υποκαθιστώντας ορυκτά καύσιμα και πρώτες ύλες με εναλλακτικά υλικά. Υιοθετούμε καινοτόμες τεχνολογίες μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας στοχεύοντας στην περαιτέρω απανθρακοποίηση της παραγωγικής μας διαδικασίας.
Συνεχίζουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειές μας για την ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών όπου έχουμε παρουσία, τη δημιουργία νέων προοπτικών ανάπτυξης στις τοπικές οικονομίες αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΙΑ
Προάγοντας την περιβαλλοντική αριστεία στην παραγωγή
Τζελίνα Σούχλα, Communication Manager

Σκοπός όλων μας στην Ολυμπιακή Ζυθοποιία είναι να «Ζυθοποιούμε για ένα καλύτερο σήμερα και αύριο». Γι’ αυτό και έχουμε υιοθετήσει κοινωνικά υπεύθυνες πρακτικές που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ ταυτόχρονα υλοποιούμε δράσεις και πρωτοβουλίες προς όφελος της κοινωνίας. Ακολουθώντας τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης του Ομίλου μας “Together Towards ZERO” («Μαζί προς το ΜΗΔΕΝ»), έχουμε βάλει στόχο το ΜΗΔΕΝ όσον αφορά στο αποτύπωμα άνθρακα, στη σπατάλη νερού, στην κατάχρηση αλκοόλ και στα ατυχήματα στην εργασία, με χρονικό ορίζοντα το 2030. Παράλληλα, δίνουμε έμφαση στην προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης στο εργασιακό περιβάλλον, καθώς και στην εξασφάλιση ίσης πρόσβασης στις ευκαιρίες για όλους. Σε αυτή την κατεύθυνση, εργαζόμαστε κάθε μέρα, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο. Μάλιστα, πριν λίγες ημέρες δημοσιεύσαμε τον πρώτο μας Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης, όπου καταγράφονται όλες οι ενέργειες και η σημαντική πρόοδος που έχουμε σημειώσει μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, η εταιρεία μας στάθηκε υπεύθυνα δίπλα στους ανθρώπους της, στους συνεργάτες της και στην Πολιτεία. Στο πρώτο lockdown, υλοποιήσαμε την πρωτοβουλία «Μαζί στο σπίτι» μέσα από τα κανάλια των προϊόντων μας στα κοινωνικά δίκτυα, ενισχύοντας το σχετικό μήνυμα των αρχών, ενώ πραγματοποιήσαμε δωρεά στο ΕΣΥ για την κάλυψη αναγκών των δημόσιων νοσοκομείων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Με την επαναλειτουργία της εστίασης, «τρέξαμε» την καμπάνια «Τα λέμε εκεί!» προτρέποντας το κοινό να επισκεφτεί και πάλι τα αγαπημένα του μαγαζιά, ενώ από την πρώτη ημέρα μέχρι και σήμερα στηρίζουμε στην πράξη τους συνεργάτες μας και επαγγελματίες του κλάδου. Τέλος, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο Αθηναίων για την ανάπλαση του ιστορικού Πάρκου ΦΙΞ στα Πατήσια, ενός χώρου ιστορικά συνδεδεμένου με την ελληνική ζυθοποιία και την μπύρα FIX Hellas.

Περιβαλλοντικά οφέλη
Επενδύουμε σταθερά στον συνεχή εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και του τεχνολογικού εξοπλισμού μας, καθώς και στη βελτιστοποίηση των διαδικασιών σε όλο το φάσμα της λειτουργίας μας. Με αυτό τον τρόπο, καταφέραμε μέσα σε δύο χρόνια να μειώσουμε κατά 7% τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, κατά 13% την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 5% την κατανάλωση θερμικής ενέργειας, στα εργοστάσιά μας στη Σίνδο και τη Ριτσώνα. Το ίδιο διάστημα, μειώσαμε επίσης κατά 19% τη χρήση του νερού κατά την παραγωγική διαδικασία, μέσω της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσής του όπου είναι εφικτό. Εξετάζουμε, ταυτόχρονα, κάθε κρίκο της εφοδιαστικής αλυσίδας, έως και την τελική παράδοση των προϊόντων, ώστε να βελτιώσουμε τις διαδικασίες μας και αντίστοιχα το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, βελτιστοποιώντας παράλληλα τις διαδικασίες σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Έχοντας την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας ως βασική μας προτεραιότητα, εφαρμόζουμε ένα πρότυπο πρόγραμμα ασφάλειας και προστασίας σε όλες τις εγκαταστάσεις μας πανελλαδικά, στην εφαρμογή του οποίου συμμετέχουν ενεργά οι εργαζόμενοι. Ως αποτέλεσμα, σε έναν μόλις χρόνο, επιτεύχθηκε μείωση κατά 33% των ατυχημάτων στους χώρους εργασίας και αυξήθηκε η συμμόρφωση στους κανόνες ασφαλείας κατά 16%. Ταυτόχρονα, συνεχίζουμε να προωθούμε ενεργά την υπεύθυνη κατανάλωση μέσα από κάθε επικοινωνία μας και μέσω των συσκευασιών των προϊόντων μας. Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, σχεδιάζουμε νέες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού σε συνεργασία με ΜΚΟ, εκπαιδευτικά ιδρύματα και φορείς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους νέους.

MΥΛΟΙ ΛΟΥΛΟΙ
Σταθερή και διαχρονική κοινωνική συνεισφορά
Η εταιρεία Μύλοι Λούλη, με ιστορία και παράδοση 230 χρόνων αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας. Οφείλει και πρέπει να συνεισφέρει σε αυτές με τρόπο θετικό και μακροπρόθεσμο, έχοντας προτεραιότητα την κοινωνική υπευθυνότητα και ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής.
Η εταιρεία βρίσκεται σταθερά και διαχρονικά δίπλα σε πολλά κοινωνικά παντοπωλεία, εκκλησιαστικούς φορείς, φιλανθρωπικούς οργανισμούς, κοινωφελή ιδρύματα και Μ.Κ.Ο., ενώ καλύπτει και τις ανάγκες πολλών κλαδικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Επίσης, λειτουργεί το Μουσείο Λούλη «από το σιτάρι στο ψωμί» στο κτίριο των Μύλων Αγίου Γεωργίου στο Κερατσίνι στο πλαίσιο της εταιρικής υπευθυνότητας της εταιρείας που το στηρίζει εξ ολοκλήρου οικονομικά. Το όραµα του Μουσείου είναι αφενός να διαφυλάξει την ιστορία και την παράδοση που συνοδεύουν τον κύκλο σιτάρι-αλεύρι-ψωµί και αφετέρου να τονίσει την αξία της μεσογειακής διατροφής για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα θέλει να ευαισθητοποιήσει τους επισκέπτες σχετικά με περιβαλλοντικά θέματα.
Το 2015 η εταιρεία ίδρυσε την Ελληνική Σχολή Αρτοποιίας. Είναι η πρώτη σχολή στη χώρα που εξειδικεύεται αποκλειστικά στο χώρο των αλεύρων, τόσο στο κομμάτι της αρτοποιίας όσο και της ζαχαροπλαστικής. Στόχος της σχολής είναι να ενισχύσει την εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου. Ο χαρακτήρας της σχολής είναι Μη Κερδοσκοπικός.

APIVITA
Θετικό αντίκτυπο για την κοινωνία και το περιβάλλον
Οι αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης είναι βαθιά χαραγμένες στο DNA της APIVITA από την ίδρυσή τηε έως και σήμερα. Κάθε δράση, πολιτική και ενέργεια Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης έχει ως στόχο το θετικό αποτύπωμα σε ένα από τους τρεις Πυλώνες ΕΚΕ της APIVITA: Κοινωνία, Περιβάλλον και Άνθρωποι. Ακολουθούν ενδεικτικά διαχρονικά παραδείγματα που ενισχύουν τη φιλοσοφία αυτή:
• Το πρόγραμμα οικολογικού αλφαβητισμού PINDOS WILD HERBS, το οποίο έλαβε χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2018 σε 25 σχολεία στους νομούς Ιωαννίνων και Γρεβενών σε συνεργασία με τις ΜΚΟ Άγονη Γραμμή, Γόνιμη και New Wrinkle.
• Τα Bee Schools, εργαστήρια της βασίλισσας μέλισσας, που πραγματοποιήθηκαν σε σχολεία της επικράτειας το 2019.
• H εκστρατεία αλληλεγγύης «Παστίλιες για τον πόνο του άλλου» σε συνεργασία με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» από το 2013 έως και το 2017.
• Η συγχρηματοδότηση του μεταπτυχιακού προγράμματος «MBA για Φαρμακοποιούς» του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα πρόγραμμα σπουδών που παρέχεται εδώ και 16 χρόνια και στόχο έχει την περαιτέρω εκπαίδευση των φαρμακοποιών στη διοίκηση επιχειρήσεων και στο μάρκετινγκ.
• H δημιουργία δικτύου Βοτανικών Κήπων σε ολόκληρη τη χώρα σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς οργανισμούς και ΜΚΟ.
• Ο φιλανθρωπικός πυλώνας της στρατηγικής Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με δωρεές, χορηγίες και πολύπλευρη υποστήριξη σε Ιδρύματα, Φορείς, Δομές και ΜΚΟ αλλά και σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιές, Covid-19, κ.λπ.).

 

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ
Ανιδιοτελής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο
Η εταιρική υπευθυνότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κουλτούρας της Μπάρμπα Στάθης. Με αίσθημα ευθύνης και συνέπειας, η εταιρεία φροντίζει ώστε η επιχειρησιακή λειτουργία της να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα απέναντι στο περιβάλλον, τους ανθρώπους της εταιρείας και την κοινωνία. Η Μπάρμπα Στάθης φροντίζει, επίσης, για την εφαρμογή βιώσιμων πρακτικών σε κάθε δραστηριότητα της ώστε να εξασφαλίζει διαρκώς ένα καλύτερο αύριο, δημιουργώντας ταυτόχρονα αξία για την κοινωνία και την εγχώρια οικονομία.

Κατά τη διάρκεια του 2020, ενός έτους που η κοινωνία χρειάστηκε να αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες συνθήκες, η Μπάρμπα Στάθης ενίσχυσε σημαντικά το πρόγραμμα της δωρεάν διάθεσης τροφίμων «Κάνουμε καλό», προσφέροντας καταψυγμένα λαχανικά και προϊόντα ζύμης που ξεπέρασαν τους 70 τόνους ή αλλιώς τις 350.000 μερίδες φαγητού σε δεκάδες κοινωφελείς οργανισμούς όπως ενδεικτικά η Ένωση «Μαζί για το παιδί», το «Χαμόγελο του παιδιού», το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα και η «Κιβωτός του Κόσμου». Ταυτόχρονα, η καθημερινή διανομή φρέσκων σαλατών Μπάρμπα Στάθης σε φιλανθρωπικούς οργανισμούς της Αττικής, όπως το Κέντρο Υποδοχής & Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων, παρέμεινε σταθερή, συμβάλλοντας στις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες που παρουσιάστηκαν λόγω της πανδημίας.

Ουσιαστική ήταν η συμβολή της εταιρείας στην ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς προχώρησε στη δωρεά 10 κλινών ΜΕΘ και 10 μόνιτορ παρακολούθησης ζωτικών παραμέτρων στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», που αποτέλεσε το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωνοϊό στη Θεσσαλονίκη. Στο ίδιο πλαίσιο, η Μπάρμπα Στάθης ανέλαβε την πλήρη παροχή σίτισης των ηλικιωμένων του Γηροκομείου Αθηνών για δύο μήνες, προσφέροντας καθημερινά δύο μαγειρεμένα γεύματα πλήρως προσαρμοσμένα στις ανάγκες διαιτολογίου των ηλικιωμένων, ενίσχυσε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» του Δήμου Ξάνθης αλλά και το πρόγραμμα «Τραπέζι της Αγάπης». Τέλος, η εταιρεία συνεισέφερε χρηματικά στην ενέργεια «Μαζί στις Γιορτές» της Ένωσης «Μαζί για το παιδί» εξασφαλίζοντας το γιορτινό τραπέζι για 40 τετραμελείς οικογένειες και ενίσχυσε την πρωτοβουλία των εργαζομένων της για τη στήριξη του Ελληνικού Παιδικού Χωριού στο Φίλυρο τριπλασιάζοντας το χρηματικό ποσό που οι εργαζόμενοι κατάφεραν να συγκεντρώσουν.

ΑLUMIL
Η κοινωνική ευθύνη ως εταιρική φιλοσοφία
απλά μία ακόμη σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, για την Alumil είναι μία στάση ζωής, είναι η φιλοσοφία που ξεκινά από το έτος ιδρύσεως της εταιρείας και μεγαλώνει, καθώς ο Όμιλος αναπτύσσεται παγκόσμια. Πρόκειται για ενέργειες που γίνονται με πρόθεση και στόχο τη βελτίωση του ανθρώπου, του περιβάλλοντος και της κοινωνίας στην οποία ζει και δραστηριοποιείται. Οι υπηρεσίες δομούνται και προσφέρονται με γνώμονα ένα βασικό κανόνα τριών αξιών που συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους: άνθρωπος – ευημερία – ανάπτυξη.

Με έμπρακτες ενέργειες, η Alumil, δίνει ιδιαίτερη έμφαση:
• Στην προστασία του περιβάλλοντος, την εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας.
• Την καταπολέμηση των κοινωνικών αποκλεισμών.
• Την πολιτική ίσων ευκαιριών στην απασχόληση.
• Την καλλιέργεια σχέσεων αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας με τις τοπικές κοινότητες, όπου κι αν δραστηριοποιείται η εταιρεία.

Παράλληλες δράσεις
Ο οικολογικός χαρακτήρας του Ομίλου, αποτελεί μία πτυχή εφαρμογής της Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης, η οποία όμως δεν περιορίζεται και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει καλύπτουν πολλαπλά επίπεδα και τομείς.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
• Ημέρες εθελοντικής αιμοδοσίας.
• Στήριξη συλλόγων και φορέων προς ενίσχυση του κοινωφελούς τους έργου («Το Χαμόγελο του Παιδιού», ΕΛΕΠΑΠ, Κέντρο Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών ν. Κιλκίς «ΝΗΡΕΑΣ», Σύλλογος Καρκινοπαθών Μακεδονίας – Θράκης, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός – Τμήμα Κιλκίς).
• Πραγματοποίηση πολιτιστικών γεγονότων.
Επιπλέον, τον Απρίλιο του 2019 η Alumil προχώρησε σε μία ιδιαίτερα σημαντική και καινοτόμο κίνηση, δωρίζοντας στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Δράμας ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος τύπου drone. Δίνοντας προτεραιότητα και έμφαση στην πρόληψη, ο εξειδικευμένος εξοπλισμός διασφαλίζει την έγκαιρη επέμβαση και αντιμετώπιση περιστατικών, κάνοντας το έργο των πυροσβεστών όχι μόνο πιο εύκολο, αλλά κυρίως πιο αποτελεσματικό.

ΜΕΒΓΑΛ
Αξία στο περιβάλλον και στην τοπική κοινωνία
Οι δράσεις ΕΚΕ της ΜΕΒΓΑΛ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενεργειών με άξονες το περιβάλλον, την οικογένεια και το παιδί, τις ευπαθείς ομάδες, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τον αθλητισμό, την τοπική κοινωνία και φυσικά τους ανθρώπους της. Με την ίδια ευαισθησία έχει αγκαλιάσει και φροντίζει όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στο Χαμόγελο του Παιδιού Θεσσαλονίκης, στα Παιδικά Χωριά S.O.S. στο Πλαγιάρι, στο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία, στο Ελληνικό Παιδικό Χωριό Φιλύρου και στο Ορφανοτροφείο Θηλέων ΜΕΛΙΣΣΑ, χορηγώντας τους κάθε μέρα τα φρέσκα γαλακτοκομικά προϊόντα, που είναι απαραίτητα για τη σωστή διατροφή τους. Επιπλέον, βρίσκεται στο πλευρό άπορων οικογενειών, ενισχύοντας με συνέπεια Κοινωνικά Παντοπωλεία, Τράπεζα Τροφίμων, και άλλους φορείς.
Άλλη μία σημαντική πρωτοβουλία της εταιρείας είναι το πρότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα την υγεία και διατροφή, που έχει αναπτύξει για μαθητές όλων των ηλικιακών ομάδων, τους οποίους υποδέχεται καθημερινά στις εγκαταστάσεις της στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης.

Εργαζόμενοι
Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενούς της, ο χαρακτηρισμός οικογενειακή επιχείρηση αποτυπώνεται και στην πράξη, αφού, παράλληλα με τα προγράμματα στήριξης των οικογενειών τους, η ΜΕΒΓΑΛ μεριμνά για την εκπαίδευσή τους και διοργανώνει εκδηλώσεις για την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Περιβάλλον
Η εταιρεία λειτουργεί πάντα σεβόμενη το φυσικό περιβάλλον, καθώς σε συνεργασία με σχετικούς φορείς ακολουθεί σημαντικές περιβαλλοντικές πρακτικές, όπως: ανακύκλωση, σύστημα εξοικονόμησης νερού και λειτουργία μονάδας συμπύκνωσης τυρογάλου.

Τοπική κοινωνία
Η ΜΕΒΓΑΛ συμβάλλει καθοριστικά στις τοπικές κοινωνίες όπου έχει δραστηριότητα και ενισχύει την τοπική ανάπτυξη. Παράλληλα ενισχύει με χορηγίες τους τοπικούς αθλητικούς συλλόγους και συμμετέχει ενεργά στα πολιτιστικά δρώμενα και την εκπαιδευτική κοινότητα.

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ
Δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης σε όλη τη γραμμή παραγωγής
Η Εταιρική Υπευθυνότητα αναπτύσσεται και εφαρμόζεται μέσα από σύστημα αξιών, στόχων και δράσεων, που διέπουν το συνολικό πλαίσιο δραστηριοτήτων της εταιρείας. Η Ελληνικά Καλώδια και οι θυγατρικές της εταιρείες έχουν ενσωματώσει τις αρχές της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες και στον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν, αναγνωρίζοντας πως η μακρόχρονη ανάπτυξή τους και η ευημερία του κοινωνικού συνόλου μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της Βιώσιμης Ανάπτυξης.Η διαχείριση της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην Ελληνικά Καλώδια βασίζεται στην ανάπτυξη κι εφαρμογή πιστοποιημένων συστημάτων διαχείρισης. Στόχος της εταιρείας είναι οι δράσεις Εταιρικής Υπευθυνότητας να καλύπτουν όλο το εύρος των δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεών της. Προκειμένου να επιτυγχάνεται ο συγκεκριμένος στόχος, αλλά και προκειμένου να επιτυγχάνει υψηλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς της, έχει βασίσει τον τρόπο λειτουργίας της στην εφαρμογή συστημάτων διαχείρισης.

Ειδικότερα εφαρμόζονται:
• Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001 για το Περιβάλλον.
• Σύστημα Διαχείρισης της Υγείας & Ασφάλειας στην Εργασία κατά OHSAS 18001.
• Σύστημα διαχείρισης της ποιότητας σύμφωνα με το ISO 9001.
• Σύστημα διαχείρισης επιχειρησιακής συνέχειας σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO 22301.
Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας για την αποτελεσματική διαχείριση των θεμάτων Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, αποτελεί η ομάδα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δημοσιεύει σε ετήσια βάση και ταυτόχρονα με τον Ετήσιο Απολογισμό τον Απολογισμό Βιώσιμης Ανάπτυξης και Εταιρικής Υπευθυνότητας, ο οποίος αναπτύσσεται με βάση τα αναγνωρισμένα διεθνή πλαίσια αναφοράς GRI-G4, Global Compact και ΑΑ1000.