Τη σταδιακή επιστροφή σε έναν υγιή ελληνικό μεταποιητικό τομέα μαρτυρούν τα στοιχεία της τελευταίας έρευνας PMI της IHS Markit για το Μάιο του 2021. Πιο συγκεκριμένα, ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) έκλεισε στις 58 μονάδες τον Μάιο, τιμή υψηλότερη από τις 54,4 μονάδες του Απριλίου, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη αύξηση των λειτουργικών συνθηκών που έχει καταγραφεί στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα από τον Απρίλιο του 2000.

Απότομη άνοδος της παραγωγής
Τα στοιχεία του Μαΐου υπέδειξαν απότομη άνοδο της παραγωγής, καθώς οι Έλληνες κατασκευαστές κατέγραψαν την ταχύτερη αύξηση σε διάστημα λίγο μεγαλύτερο των δύο ετών. Η αύξηση της παραγωγής – σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα πάντως στοιχεία – συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη εισροή νέων παραγγελιών, ενώ αναφέρθηκε ότι η επανεκκίνηση των κλάδων τουρισμού και φιλοξενίας ενίσχυσε τις πωλήσεις. Παράλληλα, η εισροή νέων παραγγελιών αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα και με αισθητά ταχύτερο ρυθμό. Η έντονη αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς η ζήτηση από την πλευρά των πελατών ενισχύθηκε και οι εταιρείες απέκτησαν νέους πελάτες. Οι κατασκευαστές κατέγραψαν επίσης εκ νέου αύξηση των νέων παραγγελιών εξαγωγών, δίνοντας τέλος σε μια περίοδο 14 μηνών συνεχούς μείωσης.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Siân Jones, οικονομολόγος στην IHS Markit, σχολίασε: «Η επανεκκίνηση βασικών κλάδων της οικονομίας, παράλληλα με την αυξημένη εμπιστοσύνη από την πλευρά των πελατών, ενίσχυσε τις νέες πωλήσεις, ενώ επίσης καταγράφηκε εκ νέου άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό. Ενθαρρυντικό ήταν το γεγονός ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη και ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας αυξήθηκαν σε τόσο υψηλό βαθμό, που αντίστοιχος έχει να παρατηρηθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο. Παρόλ’ αυτά, οι πληθωριστικές πιέσεις και οι αναταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού παρέμειναν βασικοί παράγοντες διαμόρφωσης των υποκείμενων δεδομένων».’