Άνοδο του κύκλου εργασιών της κατά 27% εμφανίζει η Δίρφυς ΑΕ στο πρώτο πεντάμηνο του 2024, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς. Ωστόσο, όπως αναφέρει η εταιρεία εμφιάλωσης νερού, η ανάπτυξη έρχεται για ακόμη ένα έτος να καλύψει κυρίως το αυξημένο κόστος λειτουργίας παρά να βελτιώσει περαιτέρω τα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης. «Ο κλάδος του εμφιαλωμένου νερού πλήττεται ιδιαίτερα από την ενεργειακή κρίση και τις συνέπειες αυτής. Οι τιμές όλων των πρώτων υλών, παραμένουν υψηλότερες κατά 20-25% σε σχέση με αυτές πριν την κρίση», σχολιάζει μεταξύ άλλων ο κάτοχος του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών της Δίρφυς ΑΕ, κ. Νίκος Σέρρας.

«Αντίστοιχα το κόστος μεταφοράς, που αποτελεί μία πολύ σημαντική δαπάνη για τις εταιρείες νερού, βρίσκεται επίσης σε υψηλά επίπεδα, με δεδομένο ότι οι τιμές των καυσίμων δεν έχουν ουσιαστικά αποκλιμακωθεί από το 2022 και έπειτα. Η αύξηση των επιτοκίων έχει σχεδόν διπλασιάσει το χρηματοοικονομικό κόστος, βγάζοντας εκτός προϋπολογισμού εταιρείες με δανειακές υποχρεώσεις. Περιττό να αναφέρουμε ότι με τα προσφερόμενα επιτόκια γίνεται απαγορευτική κάθε σκέψη για νέες επενδύσεις, ενώ το κεφάλαιο κίνησης, απαραίτητο για την ανάπτυξη μιας εταιρείας, είναι πλέον πολύ ακριβό.

Η πίεση που δέχεται ο κλάδος οδήγησε σε διακοπή της λειτουργίας γνωστών εταιρειών εμφιάλωσης νερού που δυστυχώς δεν άντεξαν. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η αποκλιμάκωση στις τιμές του ρεύματος σε επίπεδα σχετικά κοντά με τις τιμές πριν την κρίση», καταλήγει ο ίδιος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δίρφυς τα τελευταία χρόνια, κατόρθωσε να μειώσει τον υψηλό δανεισμό, να βελτιώσει όλους τους οικονομικούς δείκτες και να πετύχει ανάπτυξη κατά 30% το 2022 και 21% το 2023. Επίσης, υλοποίησε προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους €3 εκατ. εν μέσω της ενεργειακής κρίσης του 2022. Στα σχέδια πάντως της Δίρφυς παραμένει η υλοποίηση νέων επενδύσεων με σκοπό την αναβάθμιση του τελικού προϊόντος, την παραγωγή νέων κωδικών και εν τέλει την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας.