Αντιδράσεις από διεθνείς συνδέσμους ΑΠΕ προκαλεί το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή. Σύμφωνα με τα όσα επικαλούνται οι διεθνείς φορείς, το νέο σχέδιο νόμου βάζει «στον πάγο» όλα τα έργα αποθήκευσης που συνδυάζονται με ΑΠΕ, έως τις 31/12/2021. Πιο συγκεκριμένα, η WindEurope, με ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν προηγήθηκε καμία δημόσια διαβούλευση πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ανοιχτή επιστολή έστειλε η SolarPower Europe στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω της οποίας εκφράζει έντονη ανησυχία για το σχέδιο νόμου και ζητά την απόσυρση του. Ο EASE (Eυρωπαϊκός Σύνδεσμος για την Αποθήκευση Ενέργειας) με ανοιχτή επιστολή προς τα μέλη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφράζει την ανησυχία του για το νομοσχέδιο, τονίζοντας ότι τα έργα αποθήκευσης που οδηγούνται σε πάγωμα έχουν ήδη αδειοδοτηθεί από τη ΡΑΕ.

Από την πλευρά του, το υπουργείο επικαλείται ως στόχους των νέων παρεμβάσεων τη διαφάνεια και δικαιοσύνη στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και την υποστήριξη της λήψης επενδυτικών αποφάσεων για την κατασκευή νέων μονάδων φυσικού αερίου. Τα παραπάνω επεσήμανε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας μιλώντας σε ημερίδα της ΡΑΕ για το σχέδιο αναμόρφωσης της αγοράς (market reform plan) που θα υποβληθεί στην ΕΕ και θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Η γεν. γραμματέας του ΥΠΕΝ Αλεξάνδρα Σδούκου ανέφερε ότι η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να εφαρμοστεί βραχυπρόθεσμα (για 2 χρόνια) ο μηχανισμός στρατηγικής εφεδρείας «ως προστατευτικό δίχτυ για έκτακτες συνθήκες που μπορεί να απειλήσουν την επάρκεια του συστήματος», με την αποζημίωση κατόπιν διαγωνισμού μονάδων που θα βρίσκονται σε καθεστώς ψυχρής εφεδρείας για τα κόστη συντήρησης και λειτουργίας τους, έως ότου τεθούν σε λειτουργία οι νέες μονάδες που είναι
υπό κατασκευή.