Αέριο που θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, θα διανέμεται στους καταναλωτές μέσω των δικτύων φυσικού αερίου της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, η οποία υπέβαλε σήμερα το σχετικό αίτημα (για την υποδοχή και διανομή βιομεθανίου σε δίκτυα φυσικού αερίου) στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Η αίτηση αφορά την προσωρινή αδειοδότηση της ΔΕΔΑ, μέχρι να θεσμοθετηθεί το συνολικό θεσμικό / ρυθμιστικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου ως διανεμόμενου ανανεώσιμου αερίου καυσίμου στη χώρα μας. Το βιομεθάνιο θα παράγεται από υπολείμματα του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα, καθώς και το οργανικό κλάσμα των στερεών αστικών αποβλήτων. Ως εκ τούτου, η παραγωγή του θα έχει παράλληλη σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη και εδραίωση της κυκλικής οικονομίας στη χώρα μας.

Όπως αναφέρει η ΔΕΔΑ, τα πρώτα πιλοτικά έργα διανομής βιομεθανίου προγραμματίζεται να υλοποιηθούν στους νομούς Σερρών και Ημαθίας εντός του 2022 και αφορούν την ολιστική προσέγγιση της εταιρείας προς την ανάπτυξη της αγοράς βιομεθανίου στην Ελλάδα: από την παραγωγή στην έγχυση, τη διανομή, την πώληση και τη χρήση.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΔΑ έχει ήδη έρθει σε συμφωνία με δύο υφιστάμενες μονάδες παραγωγής βιοαερίου, οι οποίες θα συμμετάσχουν στα πιλοτικά έργα, για την αναβάθμισή τους σε μονάδες παραγωγής βιομεθανίου, το οποίο στη συνέχεια θα εγχέεται στα γειτνιάζοντα δίκτυα της ΔΕΔΑ χαμηλής και μέσης πίεσης και θα διανέμεται ως μείγμα με το φυσικό αέριο προς οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.

Επισημαίνεται ότι το βιομεθάνιο προορίζεται για τις ίδιες χρήσεις με το φυσικό αέριο, αφορά δηλαδή τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και τη βιομηχανία, στηρίζοντας ταυτόχρονα τους υπόχρεους στη φορολογία άνθρακα.