Καθώς συνεχίζεται η υιοθέτηση του Industry 4.0, η μεταποιητική βιομηχανία γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικός στόχος για τις κυβερνοεπιθέσεις. Χωρίς ισχυρή προστασία, οι κακόβουλες επιθέσεις μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα όπως: κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, διαρροή IP, ακόμη και σαμποτάζ της παραγωγής.
Αδιαμφισβήτητα, η βιομηχανία δεν αποτελεί έναν καινούριο κλάδο, ωστόσο το τελευταίο διάστημα διαπνέεται από έντονες αλλαγές. Η 4η Βιομηχανική Επανάσταση φέρνει μαζί της έναν νέο λειτουργικό κίνδυνο για τις συνδεδεμένες, έξυπνες βιομηχανίες και τα ψηφιακά δίκτυα εφοδιασμού: τον κυβερνοχώρο. Η διασυνδεδεμένη φύση των λειτουργιών που βασίζονται στη Βιομηχανία 4.0 και ο ρυθμός του ψηφιακού μετασχηματισμού σημαίνει ότι οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να έχουν πολύ πιο εκτεταμένα αποτελέσματα από ποτέ, τόσο οι βιομηχανίες όσο και τα δίκτυα εφοδιασμού τους ενδέχεται να μην είναι προετοιμασμένοι για τους κινδύνους. Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι η μεταποιητική βιομηχανία είναι ο δεύτερος κλάδος με τις περισσότερες επιθέσεις, και αυτό γιατί ακόμη ο τομέας αυτός υστερεί όσον αφορά στην ασφάλεια. Για να αντιμετωπιστεί επαρκώς ο κίνδυνος στον κυβερνοχώρο στην εποχή της Βιομηχανίας 4.0, οι στρατηγικές ασφάλειας στον κυβερνοχώρο πρέπει να είναι αποτελεσματικές για να εξαλείψουν όλους τους πιθανούς κινδύνους.
Ψηφιακές επιχειρήσεις παραγωγής και Βιομηχανία 4.0
Το Industry 4.0 επέτρεψε το συνδυασμό του Διαδικτύου των πραγμάτων (IoT) και τις σχετικές φυσικές και ψηφιακές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των αναλυτικών στοιχείων, της κατασκευής πρόσθετων, τη ρομποτική, τους υπολογιστές υψηλής απόδοσης, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τις γνωστικές τεχνολογίες, τα προηγμένα υλικά, και την επαυξημένη πραγματικότητα, επιτυγχάνοντας την ολοκλήρωση του κύκλου εργασιών και ψηφιοποιώντας τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της βιομηχανίας. Αυτή η ολοκλήρωση της τεχνολογίας πληροφοριών και της φυσικής λειτουργίας σηματοδοτείται από μια μετατόπιση προς μια διασύνδεση φυσικής και ψηφιακής διαδικασίας της παραγωγής.
Αναντίρρητα, οι βιομηχανίες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το χρόνο λειτουργίας και την ασφάλεια για να είναι επιτυχημένες. Εάν η παραγωγή είναι μειωμένη, ιδιαίτερα εάν υπάρχει μη προγραμματισμένος χρόνος διακοπής λειτουργίας, επηρεάζεται ολόκληρη η επιχείρηση — πωλήσεις, κέρδη, φήμη επωνυμίας, σχέσεις συνεργατών και καλή θέληση των πελατών. Το κόστος μιας παραβίασης δεδομένων στη βιομηχανική παραγωγή είναι από τα υψηλότερα όλων των κλάδων. Μία μόνο παραβίαση κοστίζει κατά μέσο όρο 5,2 εκατομμύρια δολάρια στο βιομηχανικό τομέα, σύμφωνα με την Έκθεση Παραβίασης Δεδομένων του 2019 από το Ινστιτούτο Ponemon ενώ οι συνέπειες μπορεί να είναι και χειρότερες. Όταν η επίθεση WannaCry ransomware έλαβε χώρα τον Μάιο του 2017, πολλές βιομηχανικές εταιρείες χτυπήθηκαν ιδιαίτερα σκληρά, με αρκετές εταιρείες αυτοκινήτων να κλείνουν εργοστάσια για μέρες. Οι συνολικές απώλειες ανήλθαν σε δισεκατομμύρια δολάρια. Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι επενδύσεις στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο διασφαλίζουν ότι η βιομηχανία μπορεί να συνεχίσει να ευδοκιμεί.
Ο πολλαπλασιασμός των απειλών στον κυβερνοχώρο
Πολλές μεταποιητικές εταιρείες βλέπουν αύξηση στα περιστατικά που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο και αφορούν στα συστήματα ελέγχου που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση των βιομηχανικών δραστηριοτήτων τους. Αυτά τα συστήματα μπορούν να κυμαίνονται από προγραμματιζόμενους λογικούς ελεγκτές και κατανεμημένα συστήματα ελέγχου έως ενσωματωμένα συστήματα και βιομηχανικές συσκευές IoT. Συλλογικά, αυτά τα συστήματα ελέγχου αποτελούν τις λειτουργικές τεχνολογίες (OT), που επιτρέπουν τη λειτουργία των εγκαταστάσεων.
Επιπλέον, έρευνα που διεξήγαγε η IBM αποκάλυψε ότι το 50% των οργανισμών, που επηρεάζονται από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ανήκουν στο βιομηχανικό τομέα. Παρακάτω περιγράφονται οι κορυφαίες απειλές στον κυβερνοχώρο που αντιμετωπίζει η μεταποιητική βιομηχανία αυτή τη στιγμή.
1. Επιθέσεις της αλυσίδας εφοδιασμού – Οι βιομηχανίες λαμβάνουν και παρέχουν ευαίσθητες πληροφορίες μεταξύ πολλών διαφορετικών μερών. Σε μια επίθεση αλυσίδας εφοδιασμού, ένας χάκερ αποκτά πρόσβαση σε έναν πωλητή ή συνεργάτη που έχει πρόσβαση στα συστήματα και τα δεδομένα των εταιρειών. Ο χάκερ μπορεί στη συνέχεια να εισέλθει στο δίκτυο, να κλέψει πληροφορίες και να προκαλέσει σημαντική ζημιά στη φήμη. Οι εταιρείες πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές με τις πληροφορίες που μοιράζονται με τους πωλητές και τα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που έχουν και οι συνεργάτες τους.
2. Ransomware – Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου ενδιαφέρονται πολύ για επιθέσεις ransomware στο βιομηχανικό κλάδο. Οι βιομηχανίες είναι ένας στρατηγικός στόχος, επειδή οι δραστηριότητές τους δεν μπορούν να αντέξουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός λειτουργίας λόγω της φύσης του κλάδου. Ο χρόνος διακοπής στο χώρο της βιομηχανίας κοστίζει ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, έτσι οι εταιρείες είναι πιο πιθανό να υποκύψουν στις απαιτήσεις των επιτιθέμενων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να είναι φθηνότερο για την εταιρεία να πληρώσει τα λύτρα από ό, τι το κόστος διακοπής λειτουργίας στη παραγωγική διαδικασία τους.
3. Phishing – Ανεξάρτητα από τη βιομηχανία, το ηλεκτρονικό ψάρεμα (phishing) είναι μια από τις κορυφαίες απειλές που πρέπει να κατανοήσουν και να προετοιμαστούν οι επιχειρήσεις. Οι εισβολείς θα στείλουν κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για να παραπλανήσουν τους υπαλλήλους να κάνουν κλικ σε έναν σύνδεσμο ή να κατεβάσουν ένα συνημμένο προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε συστήματα και δεδομένα ενός οργανισμού. Είναι ζωτικής σημασίας οι εταιρείες να παρέχουν εκπαίδευση στον κλάδο της κυβερνοασφάλειας στους υπαλλήλους τους, καθώς το ανθρώπινο σφάλμα αντιπροσωπεύει το 99% των συμβάντων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Οι απάτες ηλεκτρονικού «ψαρέματος» γίνονται όλο και πιο περίπλοκες σήμερα, επομένως η εκπαίδευση των υπαλλήλων σχετικά με το πώς να εντοπίσουν μια πιθανή απάτη είναι ζωτικής σημασίας για κάθε οργανισμό.
Ταυτόχρονα, είναι δεδομένο ότι ενώ τα πλεονεκτήματα της συνδεσιμότητας περιλαμβάνουν αυξημένα επίπεδα παραγωγικότητας, ταχύτερη αναγνώριση και αποκατάσταση ελαττωμάτων ποιότητας και καλύτερη συνεργασία σε λειτουργικούς τομείς, εντούτοις μπορούν επίσης να πολλαπλασιάσουν τις πιθανές ευπάθειες του έξυπνου εργοστασίου. Στην πραγματικότητα, ο Οργανισμός Ασφάλειας Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών (CISA) απαριθμεί περισσότερα από 1.200 γνωστά ζητήματα ασφάλειας, ευπάθειες και λειτουργίες που σχετίζονται με το σύστημα OT από περισσότερους από 300 παρόχους συστημάτων. Το τοπίο απειλών για τα συστήματα που ελέγχουν τις λειτουργίες μιας εγκατάστασης παραγωγής έχουν πολλαπλασιαστεί γρήγορα με την αύξηση της ψηφιοποίησης και των προηγμένων τεχνολογιών.
Οι βιομηχανίες χρειάζονται την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, και παρακάτω είναι πέντε λόγοι για τους οποίους οι βιομηχανίες οφείλουν να επενδύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα.
1 Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται: Ο κόσμος κινείται προς ψηφιακές διαδικασίες, και το ίδιο ισχύει και για τις επιθέσεις στην ασφάλεια σήμερα. Σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό. Ορισμένες εκτιμήσεις υποστηρίζουν ότι οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θα κοστίσουν περίπου 4,5 τρισεκατομμύρια λίρες ετησίως έως το 2021, περισσότερο από 2 τρισεκατομμύρια λίρες πάνω από τα στοιχεία του 2015. Οι επιθέσεις ασφάλειας σήμερα αφορούν σχεδόν αποκλειστικά στον κλάδο της τεχνολογίας, βρισκόμενοι γύρω από την σύγχρονη τεχνολογία όπως το Διαδίκτυο και το cloud computing. Όχι μόνο οι χάκερ είναι πιο συνηθισμένοι και πιο έμπειροι, αλλά οι επιχειρήσεις έχουν περισσότερα να τους προσφέρουν. Οι εταιρείες σε όλους τους κλάδους αποθηκεύουν πολλά δεδομένα στο Διαδίκτυο, καθιστώντας το έγκλημα στον κυβερνοχώρο μια πιθανώς επικερδή επιλογή.
2 Οι βιομηχανίες είναι πολύτιμοι στόχοι: Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο στο σύνολό του μπορεί να αυξάνεται, και αυτό γιατί οι χάκερ στοχεύουν στις βιομηχανίες που έχουν πολλά πολύτιμα δεδομένα να τους προσφέρουν. Το τεράστιο μέγεθος της βιομηχανίας συμβάλλει στο να είναι ένας από τους πιο στοχευμένους τομείς του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο. Ορισμένες βιομηχανίες έχουν πληροφορίες όπως οικονομικές πληροφορίες ή διευθύνσεις πελατών. Εάν τέτοιου είδους πληροφορίες γίνουν αντικείμενο κυβερνοεπίθεσης θα μπορούσαν να τους κοστίσουν ακριβά. Ακόμα κι αν τα δεδομένα μιας εγκατάστασης δεν μπορούν να ωφελήσουν άμεσα έναν χάκερ, μπορεί να είναι ένας πολύτιμος στόχος για άλλη χρήση.
3 Οι διαδικτυακές επιθέσεις ενδέχεται να είναι πιο σοβαρές: Οι βιομηχανίες χρειάζονται ασφάλεια στον κυβερνοχώρο όχι μόνο επειδή είναι πολύτιμος στόχος, αλλά και επειδή έχουν περισσότερα να χάσουν. Οι βιομηχανίες έχουν συχνά διαχειρίζονται μεγάλες συναλλαγές ή πνευματική ιδιοκτησία. Εάν μια διαδικτυακή επίθεση παρακωλύσει οποιοδήποτε μέρος της διαδικασίας της βιομηχανικής παραγωγής, θα μπορούσε να προκαλέσει ως αποτέλεσμα πολλές δαπανηρές διαταραχές. Ως μέρος του Industry 4.0, τα εργοστασιακά μηχανήματα γίνονται πιο συνδεδεμένα. Ένας χάκερ θα μπορούσε να έχει πρόσβαση και να προκαλέσει δυσλειτουργίες από απόσταση, το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελαττωματικά προϊόντα ή ακόμη και να σταματήσει την παραγωγή. Και οι δύο περιπτώσεις θα προκαλούσαν διακοπές στην αλυσίδα εφοδιασμού, κοστίζοντας στις βιομηχανίες και τους πελάτες τους πολλά χρήματα.
4 Τα σύγχρονα εργοστάσια έχουν περισσότερα σημεία εισόδου: Ένα από τα μεγαλύτερα κομμάτια του Industry 4.0 είναι η χρήση τεχνολογιών IoT σε ένα εργοστάσιο. Αυτά είναι εξαιρετικά εργαλεία για την αύξηση της παραγωγικότητας, αλλά χωρίς ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, ενδέχεται να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο. Σε ένα διασυνδεδεμένο ψηφιακό οικοσύστημα, οι χάκερ θα μπορούσαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε ολόκληρο το σύστημα μέσω οποιουδήποτε σημείου στο δίκτυο. Μια βιομηχανία μπορεί να έχει ασφαλή έλεγχο πρόσβασης σε μια βάση δεδομένων που αποθηκεύει πολύτιμα δεδομένα πελατών. Εάν διαθέτει μια μη ασφαλή συσκευή IoT στο ίδιο δίκτυο, ωστόσο, ένας εισβολέας μπορεί να έχει πρόσβαση στη βάση δεδομένων. Χωρίς ευρύτερα μέτρα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, κάθε συσκευή IoT γίνεται πιθανή πίσω πόρτα σε ευαίσθητες πληροφορίες.
5 Η βιομηχανία δεν διαθέτει εμπειρία στον κυβερνοασφάλεια: Το Industry 4.0 είναι ακόμα μια νέα ιδέα, τόσες πολλές βιομηχανίες μπαίνουν σε αυτό το είδος τεχνολογίας για πρώτη φορά. Ο τομέας υιοθετεί αυτές τις τεχνολογίες με απίστευτο ρυθμό, αλλά δεν έχει εμπειρία στους κινδύνους που συνεπάγεται. Αυτή η έλλειψη γνώσης τους καθιστά δελεαστικό στόχο για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Δεδομένου ότι οι εργαζόμενοι στο βιομηχανικό τομέα δεν έχουν συνηθίσει να βλέπουν αυτές τις απειλές, ενδέχεται να μην γνωρίζουν πώς να τις εντοπίσουν. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε επιθέσεις ηλεκτρονικού ψαρέματος (phishing), οι οποίες εκμεταλλεύονται τους χρήστες και όχι τα ίδια τα συστήματα. Χωρίς εταιρική νοοτροπία ασφάλειας, οι βιομηχανίες μπορεί να μην γνωρίζουν πώς να εφαρμόσουν αποτελεσματικές στρατηγικές για να αποφεύγουν αυτές τις επιθέσεις.
Εν κατακλείδι, στον σημερινό ψηφιακό κόσμο η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο δεν είναι προαιρετική, καμία εταιρεία σε κανένα κλάδο της βιομηχανίας δεν μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους των κυβερνοεπιθέσεων. Η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη, ειδικά για τομείς όπως η μεταποίηση, οι οποίοι έχουν λιγότερη εμπειρία στον τομέα αυτό. Το Industry 4.0 έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά οι εταιρείες πρέπει να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες τεχνολογίες για τη διασφάλιση της ασφάλειας.