Στην πώληση του ενός από τα τρία εργοστάσια που διατηρεί στην Ελλάδα προχώρησε η Crown Hellas Can, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Χριστίνας Παπαγιάννη για το Food Reporter. Πρόκειται για τη μονάδα της Θεσσαλονίκης, η οποία ανήκει πλέον στη Θεσσαλονίκη Tinplate NewCo, επενδυτικό σχήμα που δεν ανήκει μεν στον όμιλο της Crown, αλλά στο οποίο συμμετέχει η τελευταία μαζί με ξένους επενδυτές. Αυτή είναι η τρίτη συναλλαγή που λαμβάνει χώρα μέσα στη χρονιά, με τις ανακατατάξεις να έχουν ξεκινήσει από τα «ψηλά» του ομίλου της Crown για να φτάσουν στη δομή της ελληνικής θυγατρικής.

Η αρχή έγινε με πώληση των δραστηριοτήτων συσκευασίας τροφίμων, aerosol και προώθησης σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική στο αμερικανικό fund KPS Capital Partners για 2,25 δισεκατομμύρια ευρώ, με την Crown να διατηρεί το 20% της δραστηριότητας, εξού και η «πετσοκομμένη» συμμετοχή στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης. H KPS, συνιδρυτής της οποίας είναι ο Έλληνας Μιχάλης Ψαρρός που δημιούργησε το σχήμα το 1997, είναι μέλος fund με 12,8 δισ. δολάρια assets υπό διαχείριση στη φαρέτρα του και επενδύσεις σε επώνυμα καταναλωτικά προϊόντα, προϊόντα υγειονομικής περίθαλψης και πολυτελείας και ανταλλακτικά αυτοκινήτων.

Η δραστηριότητα συσκευασίας τροφίμων και καταναλωτικών ειδών της Crown στην περιοχή Ευρώπης – Μέσης Ανατολης – Αφρικής αριθμεί 44 παραγωγικές μονάδες που τζιράρουν 2 δισ. ευρώ. Σε αυτές ανήκει και η μονάδα εργοστασίου παραγωγής λευκοσιδηρών προϊόντων της Θεσσαλονίκης, από την πώληση της οποία η Crown Hellas Can αναμένει μεν να επηρεαστεί αλλά όχι στο μέγιστο.

Αυτό, γιατί αποτελεί μικρό μέρος της παραγωγικής δραστηριότητας, καθώς την τελευταία πενταετία ο τζίρος της Θεσσαλονίκης κυμαινόταν από 16% – 21% των συνολικών πωλήσεων και τα λειτουργικά αποτελέσματα ήταν οριακά είτε αρνητικά είτε κερδοφόρα, με εξαίρεση του 2020 που κατέγραψε αξιοσημείωτα κέρδη. Το ταμείο από την πώληση θα κατευθυνθεί στην κάλυψη των βραχυπρόθεσμων αλλά και μακροπρόθεσμων αναγκών όπως επενδύσεις στα υπόλοιπα εργοστάσια, ενώ ανοίγει το δρόμο για την αναδιάρθρωση των ιδίων κεφαλαίων και τη διανομή μερίσματος στους μετόχους. Πέραν αυτών, πρόκειται για ένα εργοστάσιο που προμηθεύει παραδοσιακά πελάτες στην εγχώρια αγορά, που δραστηριοποιούνται στον χώρο των τροφίμων, άρα ουδεμία επίπτωση θα έχει η αποεπένδυση στις εξαγωγές.

Αλώβητα από το χρυσό deal του ομίλου της Crown μένουν τα εργοστάσια σε Πάτρα και Κόρινθο, στα οποία η ελληνική θυγατρική συνέχισε τις επενδύσεις. Στην Κόρινθο εγκατέστησε υψηλής αντοχής και ελαστικότητας διαχωριστικά ασφαλείας και στην Πάτρα έγιναν επενδύσεις που αφορούσαν κυρίως μετατροπές των συσκευαστικών, στις γραμμές παραγωγής για υποστήριξη των εξαγωγών προς την Κεντρική Ευρώπη, ενώ και στη Θεσσαλονίκη είχε υλοποιηθεί επενδυτικό που αφορούσε στην εξοικονόμηση ενέργειας, την ασφάλεια τροφίμων και την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Οι επενδύσεις της Crown Hellas Can ανέρχονται για την πενταετία 2016 – 2020 σε 6,6 εκατ. ευρώ. Ο τζίρος της εταιρείας μειώθηκε το 2020 κατά 1,7%, πέφτοντας κάτω από τα 160 εκατομμύρια που ήταν το 2019, με το EBITDA όμως να αυξάνεται περισσότερο από 50%.