Αποτέλεσμα της διαρκούς επένδυσης στην τεχνολογική της αναβάθμιση μπορεί να θεωρηθεί το success story της εταιρείας COSMOS Aluminium, η οποία αυτή τη στιγμή διαθέτει από τις πιο σύγχρονες εγκαταστάσεις διέλασης αλουμινίου στην Ευρώπη. Με φόντο τα ισχυρά αποτελέσματα του 2020, η αμιγώς εξαγωγική εταιρεία προχωρά το επενδυτικό της πλάνο ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ, για την περαιτέρω ενίσχυση της δυναμικής της.

«Έχουμε ξεκινήσει, εδώ και ένα χρόνο περίπου, ένα πλάνο επέκτασης της παραγωγικής δυναμικής μας, αλλά κυρίως των υπηρεσιών που θα προσφέρουμε στους πελάτες. Δηλαδή επενδύουμε στο logistics κομμάτι της εταιρείας, με μία καινούρια, πλήρως αυτοματοποιημένη αποθήκη ετοίμων προϊόντων, καθώς και δύο νέους θαλάμους για την εξυπηρέτηση των φορτώσεων, τα οποία ολοκληρώνονται μέσα στους επόμενους μήνες. Το δεύτερο κομμάτι αφορά στην επέκταση της παραγωγικής μας δυναμικής με μία επιπλέον γραμμή, που θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες τρεις και θα ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2022», σημειώνει ο Εµπορικός Διευθυντής της COSMOS Aluminium, Γιάννης Καντώνιας, μιλώντας στο INDUSTRY.

Βαρύτητα στο «state of the art»
Παρότι ιδρύθηκε μόλις το 2007 από την οικογένεια Καντώνια (Exalco, Βιοκαρπέτ), η COSMOS Aluminium διέθετε μια διοίκηση με πολυετή γνώση της αγοράς, διέκρινε λοιπόν την ανάγκη για υψηλής ποιότητας προϊόντα αλουμινίου. «Από την πρώτη στιγμή που ξεκινήσαμε δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στο “state of the art” των μηχανημάτων, σε αυτοματισμούς, σε τεχνολογία, καθώς θέλαμε να εκμεταλλευτούμε τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της παραγωγικότητας», εξηγεί ο κ. Καντώνιας. Όπως επισημαίνει, όσο εξελίσσεται η τεχνολογία, η προσπάθεια να την ακολουθεί κάποιος «κατά πόδας» δεν είναι πάντα εύκολη, βοηθά ωστόσο το ότι αυτού του είδους οι επενδύσεις γίνονται τμηματικά. «Για παράδειγμα, ένα προηγούμενο επενδυτικό πρόγραμμα, που αφορούσε την τρίτη γραμμή παραγωγής, ολοκληρώθηκε μόλις το 2018, δεν έχει κλείσει ούτε τριετία. Βάλαμε ένα καινούριο κομμάτι στην παραγωγή μας που ήταν τεχνολογικά και παραγωγικά πολύ ενημερωμένο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στόχος για τις νέες επενδύσεις της COSMOS Aluminium είναι να είναι πάντα ενεργειακά λιγότερο κοστοβόρες, επομένως πιο φιλικές προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα όσο το δυνατόν πιο παραγωγικές, χρησιμοποιώντας για το optimization την τεχνολογία, υπολογιστικά προγράμματα, «πράγματα βοηθητικά τα οποία στις παλιότερες γενιές ήταν από δύσκολο ως αδύνατο να τα εκμεταλλευτείς», όπως αναφέρει ο Εμπορικός Διευθυντής. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης ενέργειας για παράδειγμα, η προηγούμενή επένδυση έχει επιτύχει ένα 30% εξοικονόμηση ενέργειας στις παραγωγικές διαδικασίες. «Όσον αφορά στην παραγωγική μας δυναμικότητα, αν είμαστε σήμερα στους 42.000 τόνους παραγωγής, θα μπορούσαμε να φτάσουμε κοντά στους 55 με 57.000 τόνους, μια αρκετά σημαντική ενίσχυση», συμπληρώνει.

«Μοχλός» επενδύσεων τα ισχυρά αποτελέσματα
Για την COSMOS Aluminium, το 2020 έκλεισε µε ιστορικό ρεκόρ τζίρου 113 εκατ. ευρώ, ενώ η δυναμική πορεία συνεχίζεται και φέτος, με το πρώτο τρίμηνο να βρίσκει τα μεγέθη της εταιρείας σχεδόν 10% πάνω από το αντίστοιχο περσινό διάστημα. «Υπάρχει τρομερή ζήτηση στην αγορά, και αυτός είναι και ένας από τους λόγους που προχωράμε με τις επενδύσεις μας λίγο πιο γρήγορα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2021 θα κλείσει με πολύ θετικό πρόσημο, της τάξεως του 10%, ίσως και παραπάνω, και ευχόμαστε να συνεχίσει έτσι και το 2022, καθώς θα μας βοηθήσει στις επενδύσεις που έχουμε προγραμματίσει», σημειώνει ο κ. Καντώνιας.

Μαριλένα Καραβασίλογλου