Στον απόηχο της σημαντικής συμφωνίας για τον κλάδο του αλουμινίου, η οποία αφορά στην απορρόφηση της ΕΤΕΜ, θυγατρικής της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ του Ομίλου Βιοχάλκο, από την Cosmos Aluminium, ο Γιάννης Καντώνιας, Aντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Cosmos Aluminium αναλύει τις προκλήσεις της φετινής χρονιάς, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο, φαίνεται ότι θα είναι πολύ πιο απαιτητική από το 2022.

«Το ενεργειακό κόστος και οι απρόβλεπτες διακυμάνσεις του, ο πόλεμος και οι κοινωνικές πτυχές του καθώς και ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα που βιώνουμε, είναι χαρακτηριστικά που θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομία είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσα στο έτος που μόλις ξεκίνησε», λέει ο κ. Καντώνιας.
Η Cosmos Aluminium για να αντιμετωπίσει κάποιες από αυτές, έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε επενδύσεις ΑΠΕ. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το φωτοβολταϊκό οροφής 3MW στις κεντρικές εγκαταστάσεις της εταιρίας στην Λάρισα που μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί τον Δεκέμβριο του 2022, ακριβώς για να μετριάσει το αυξημένο κόστος του ενεργειακού κόστους», σημειώνει ο κ. Καντώνιας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώνεται και η πιο πρόσφατη επένδυση της εταιρείας, που αφορά την κατασκευή ενός εξ ολοκλήρου υπερσύγχρονου χυτηρίου ανακύκλωσης αλουμινίου ετήσιας δυναμικότητας 36.000 τόνων. «Αυτό θα προσδώσει στην εταιρεία εκτός από καθετοποίηση και ευελιξία, μεγάλο ποσοστό από πράσινο, ανακυκλωμένο αλουμίνιο με χαμηλό αποτύπωμα σε CO2 και περιβαλλοντικά πολύ πιο φιλικό», σημειώνει ο κ. Καντώνιας. Επίσης, «η Cosmos Aluminium έχει πιστοποιηθεί για όλα της τα προϊόντα με EPD που ταυτοποιεί την κατανάλωση του CO2 για την παραγωγή μια μονάδας προϊόντος και θέτει τους όρους για την περεταίρω βελτίωση των δεικτών στο μέλλον», επισημαίνει ο Aντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας.