Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους 4,4 εκατ. ευρώ μέσω του Innovation Fund εξασφάλισε για το έργο SUNBREWED η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, με τις συμβουλευτικές υπηρεσίες της PwC Ελλάδας. Το έργο SUNBREWED, το οποίο θα αναπτύξει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία αρχικά στο εργοστάσιό της στην Πάτρα, αποτελεί ένα πρωτοποριακό σύστημα παραγωγής θερμικής ενέργειας από τον ήλιο σε συνδυασμό με αποθήκευση. Πρόκειται για το μοναδικό ελληνικό έργο που χρηματοδοτείται από Innovation Fund της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μικρής κλίμακας καινοτόμο έργο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Εντάσσεται στο πλαίσιο υλοποίησης της στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης της εταιρείας στο κομμάτι της ενεργειακής μετάβασης και αυτονομίας σε καθαρή ενέργεια, με στόχο τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή ως το 2030. Επισημαίνεται ότι το έργο SUNBREWED επελέγη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα 17 έργα που λαμβάνουν χρηματοδότηση για το 60% του συνολικού ύψους της επένδυσης, μεταξύ 72 προτάσεων που κατατέθηκαν από όλη την Ευρώπη. Συνολικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσέφερε χρηματοδότηση άνω των 65 εκατ. ευρώ, με επτά από τα 17 καινοτόμα έργα να αφορούν τις ΑΠΕ.

Μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και των εκπομπών CO2
Το εν λόγω έργο περιλαμβάνει ένα εξατομικευμένο ηλιακό θερμικό σύστημα με συνδυασμό συσσωρευτή ατμού ικανό να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες της παραγωγής της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στην Πάτρα, διατηρώντας παράλληλα σταθερά διαθέσιμη τη θερμική ενέργεια χάρη στην τεχνολογία αποθήκευσης και επιτρέποντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη μείωση της κατανάλωσης βαρέως μαζούτ και των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Συγκεκριμένα, το SUNBREWED θα παράγει σε ετήσια βάση περισσότερες από 9000 MWh ισχύος θερμικής ενέργειας με τη μορφή ατμού, προερχόμενες από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος. Γεγονός που εξασφαλίζει στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία μειωμένη κατανάλωση καυσίμων, αλλά και σημαντικά περιορισμένες εκπομπές CO2.

Το έργο αυτό, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, όχι μόνο διακρίθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση σε μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και παράδειγμα προς μίμηση, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Χάρη στο συγκεκριμένο έργο αναδεικνύεται η δυνατότητα και άλλων παρόμοιων έργων να καλύψουν τις ενεργειακές και θερμικές ανάγκες σε ένα ευρύτατο φάσμα της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας έτσι την επιτάχυνση της διαδικασίας μετάβασης προς λύσεις μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος, τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Γιάννης Γεωργακέλλος, Διευθυντής Επικοινωνίας και Εταιρικών Σχέσεων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας ανέφερε χαρακτηριστικά: «Για εμάς στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η προστασία του περιβάλλοντος και η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής αποτελεί κύρια προτεραιότητα της στρατηγικής μας για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη. Έχουμε εδώ και καιρό ξεκινήσει ένα ταξίδι μετασχηματισμού σε πρότυπο “πράσινης” ζυθοποιίας, θέτοντας φιλόδοξους, αλλά και πλήρως μετρήσιμους, στόχους. Το έργο SUNBREWED έρχεται να μας βοηθήσει καθοριστικά σε μια από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις μας, τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην παραγωγή έως το 2030. Στην PwC Ελλάδας βρήκαμε πρωτίστως ένα συνεργάτη με κοινό όραμα και το επιθυμητό αποτέλεσμα αποδεικνύει για ακόμα μια φορά τη δύναμη των συνεργειών με ομάδες που μοιράζονται κοινούς στόχους».