Προ των πυλών βρίσκεται η εξαγορά της Chipita από την αμερικανική Mondelez, μια συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά τα τελευταία τρία χρόνια και φαίνεται επιτέλους να «κλείδωσε». Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται εντός των προσεχών ημερών, μόλις μπουν και οι σχετικές υπογραφές, ωστόσο πληροφορίες θέλουν το ύψος της συμφωνίας να ανέρχεται στα επίπεδα του 1,7 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα deal με το οποίο η Mondelez ενισχύει περαιτέρω την παρουσία της στην κατηγορία των σνακ, στην οποία δραστηριοποιείται η Chipita. Πάντως, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γιώργου Λαμπίρη για το FOODReporter, το πιθανότερο σενάριο, είναι εταιρείες που ενοποιούνται στον όμιλο Chipita, όπως είναι η Νίκας, να μείνουν εκτός της συμφωνίας.

Στο επίκεντρο οι νέες γραμμές παραγωγής
Στα σχέδια πάντως της ελληνικής εταιρείας φαίνεται να παραμένει η δημιουργία εργοστασίου παραγωγής κρουασάν στις ΗΠΑ, με το πλάνο να έχει τεθεί σε τροχιά από το 2019, όταν προέβη στην εξαγορά του 51% της EPTA America. Στο θέμα αναφέρθηκε ο Σωτήρης Σεϊμανίδης, New Business Development της Chipita, μιλώντας σε εκδήλωση της Enterprise Greece για τις ευκαιρίες ανάπτυξης στην αγορά των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο κ. Σεϊμανίδης σημείωσε ότι η εταιρεία είναι πολύ κοντά στην επιλογή τοποθεσίας για την κατασκευή του εργοστασίου, με τη διαδικασία να οδεύει προς ολοκλήρωση μέσα στο καλοκαίρι, μετά από επίσκεψη κλιμακίου της εταιρείας στις υποψήφιες περιοχές.

Πάντως, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει μέχρι στιγμής η πολιτεία της Τζόρτζια. Σήμερα, η Chipita διαθέτει οκτώ ιδιόκτητα εργοστάσια με 38 γραμμές παραγωγής σε Ελλάδα, Ρουμανία (όπου σχεδιάζεται επίσης επέκταση της παραγωγής κατά 60%, με νέο κτίριο σε έκταση 15.000 τ.μ.), Βουλγαρία, Ρωσία, Τουρκία και Σλοβακία, με τις συνολικές παραγωγικές εγκαταστάσεις να ανέρχονται, μαζί με τις κοινοπραξίες, σε 14.