«Η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της αύξησης του ενεργειακού κόστους με μείωση του φόρου κατανάλωσης και αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-27 είναι επιβεβλημένη για τη διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής, της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και της κοινωνικής συνοχής.
Χάρη στις σύγχρονες τεχνολογίες της σε παραγωγή και εξοικονόμησης ενέργειας, η χημική βιομηχανία μπορεί να συμβάλλει καίρια προς την κατεύθυνση αυτή» σημειώνεται σε ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών, με την οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής χημικής βιομηχανίας, με φόντο την αύξηση του ενεργειακού κόστους.

Ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για σημαντική αύξηση του κόστους παραγωγής της βιομηχανίας, ενώ προσθέτει ότι «ανεξάρτητα της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και καυσίμου που έχει μια βιομηχανία, η πίεση είναι πολλαπλή αφού πέραν της αύξησης του κόστους της ενέργειας και οι τιμές πρώτων υλών επηρεάζονται από την ίδια αιτία.
Οι εξαγωγές μας απειλούνται, η χημική βιομηχανία κατατάσσεται στους κλάδους με τις μεγαλύτερες εξαγωγές, αφού οι ανταγωνιστές μας από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προμηθεύονται την ενέργεια μέσω διμερών συμβάσεων σε κλειδωμένες τιμές.

Στη περίπτωση της χώρας μας δεν υπάρχει αντιστάθμιση έναντι απότομης και υπέρμετρης αύξησης τιμών, οι παραγωγοί ενέργειας μετακυλούν άμεσα τις αυξήσεις στη βιομηχανία».
«Οι αποφάσεις του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων κατά την παρούσα φάση εκτόξευσης των τιμών ενέργειας, αναμένουμε να αποτελέσουν το έναυσμα για την άμεση θέσπιση μέτρων από την ελληνική κυβέρνηση», καταλήγει ο ΣΕΧΒ.