Αποφασισμένη να προχωρήσει την επένδυση στη νέα μονάδα στις ΗΠΑ με εταίρους και δανεισμό ή χωρίς φαίνεται η διοίκηση της Cenergy Holdings, έχοντας μάλιστα ήδη εντοπίσει το κατάλληλο οικόπεδο έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου στο Wagners Point της Βαλτιμόρης.
Η επένδυση στο καινούριο εργοστάσιο παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολαρίων, έχει λάβει το πράσινο φως της ένταξης σε κρατικό πρόγραμμα φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων.

Παρότι η απόφαση αυτή δεν επηρεάζεται από τις αμερικανικές εκλογές και είναι μεταβιβάσιμη, η διοίκηση τηρεί στάση αναμονής πριν λάβει την τελική επενδυτική απόφαση. Εξετάζει δε να περιορίσει το ρίσκο, ξεκινώντας από την κατασκευή μονάδας χερσαίων καλωδίων και στη συνέχεια να επεκταθεί στα υποθαλάσσια καλώδια. Η κατασκευή θα μπορούσε να ξεκινήσει και από το 2025 εάν αποφασισθεί.

Η Cenergy είδε σημαντική βελτίωση μεγεθών για το πρώτο τρίμηνο του 2024, με το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των παραγγελιών να σταθεροποιείται πάνω από το όριο των 3 δισ. ευρώ με ισχυρές δυνατότητες για περαιτέρω αύξηση κατά τη διάρκεια του έτους. Οι πωλήσεις ανήλθαν σε 396 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 4% σε σχέση με το περσινό α’ τρίμηνο και η λειτουργική κερδοφορία σε 54,4 εκατ. ευρώ, 24% υψηλότερη.

«Η απαιτούμενη επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας σε όλες τις κύριες μονάδες παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας τη στρατηγική μας για οργανική ανάπτυξη και εξυπηρετώντας το όραμά μας να χαράξουμε μια δυναμική πορεία στις υποδομές μεταφοράς ενέργειας», σχολιάζει στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings. Τους τρεις πρώτους μήνες του 2024:

• Η μεγάλη επέκταση του εργοστασίου υποβρυχίων καλωδίων στην Κόρινθο προχωράει σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
• Οι παραγγελίες για πρόσθετες γραμμές παραγωγής και εξοπλισμό στο εργοστάσιο της Θήβας ήδη τοποθετήθηκαν.
• Οι επενδύσεις στο εργοστάσιο του Ελεώνα Βοιωτίας προχωρούν, με προοπτική να τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του έτους.
• Στη Θίσβη, δρομολογήθηκαν διάφορες στοχευμένες επενδύσεις για τη βελτίωση της παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου σωλήνων χάλυβα.