Με επιτυχία έκλεισε η χρηματοδότηση της Σειράς Α, ύψους €8,6 εκατ., του επενδυτικού προγράμματος της Brite Hellas, για την παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών πάνελ για γεωργικές εφαρμογές, που θα παράγονται στις εγκαταστάσεις της, στη ΒΙ.ΠΕ, Πάτρας, με lead investor την New Energy Partners. Συμμετείχαν επίσης το European Innovation Council (EIC) και οι Brace 4 Impact, και Deep Capital Group.

H Brite Hellas με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί πρωτοπόρο, σε παγκόσμιο επίπεδο, στην ανάπτυξη και εναπόθεση νανοϋλικών σε γυαλί. Η τεχνολογία της Brite καλύπτεται από διεθνείς πατέντες και έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσες βιομηχανικές εφαρμογές, όπως τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ αλλά και το «έξυπνο» γυαλί για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια.
Τα αγροφωτοβολταϊκά συστήματα, επιτρέπουν τη διπλή χρήση γης τόσο για καλλιέργειες, όσο και για την παραγωγή ενέργειας. Πρόκειται, μάλιστα, για μία ραγδαία αναπτυσσόμενη αγορά, σε όλο τον κόσμο. Το προϊόν της Brite, χάρη στην πρωτοπόρο τεχνολογία του που επιτρέπει ταχύτερη ανάπτυξη των υποκειμένων καλλιεργειών, έχει ιδιαίτερη εφαρμογή σε θερμοκήπια, αλλά και σε ανοιχτού τύπου καλλιέργειες.

Ο κ. Νίκος Κανόπουλος ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brite Hellas δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την ανάπτυξη της γραμμής παραγωγής για τα αγροφωτοβολταϊκά πάνελ, που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό πρόγραμμα που έκλεισε. Η γραμμή παραγωγής, που συνδυάζει την χρήση νανοϋλικών με συμβατικά solar cells, είναι η πρώτη και μέχρι σήμερα μοναδική στον κόσμο, και αποτελεί την αρχή της ανάπτυξης της Brite Hellas σε μία αγορά που αναπτύσσεται τώρα και αναμένεται να φτάσει στα €2,5 δισεκατομμύρια το 2028.

Από την πλευρά του ο κ. Θόδωρος Κιακίδης, ένας από τους ιδρυτές της New Energy Partners, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς που έχουμε την ευκαιρία να στηρίξουμε την Brite, στην προσπάθεια της να παίξει άμεσα ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στην νέα, πολλά υποσχόμενη, αγορά των αγροφωτοβολταϊκών, έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και τις τεράστιες δυνατότητες του δεύτερου, υπό ανάπτυξη, προϊόντος εξοικονόμησης ενέργειας ‘smartglass’ για τα κτίρια».

Με τη σειρά της η κα Svetoslava Georgieva, Πρόεδρος του ΔΣ του EIC Fund, σημείωσε: «Tο EIC Fund έχει γίνει ένας πολύ δυνατός παίκτης στο χώρο του ευρωπαϊκου deep-tech. Το επενδυτικό του προϊόν, ο συνδυασμός ιδίων κεφαλαίων με επιχορηγήσεις, μοναδικό του είδους στην αγορά, έχει μεγάλη απήχηση στο χώρο των ευρωπαϊκών καινοτόμων επιχειρήσεων. Η επένδυσή μας θα βοηθήσει την Brite Hellas να χρηματοδοτήσει την παραγωγή ημιδιαφανών φωτοβολταϊκών που επιτρέπουν διπλή χρήση γης, τόσο για την παραγωγή τροφίμων όσο και καθαρής ενέργειας».

Ο κ. Σπύρος Πούλιος, Διευθύνων Σύμβουλος της Brace, δήλωσε «Η Brite είναι μία ελληνική εταιρεία διεθνούς βεληνεκούς με παγκοσμίως πρωτοποριακή τεχνολογία σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά. Η καινούργια χρηματοδότηση θα βοηθήσει την Brite να αναπτυχθεί ραγδαία στην παγκόσμια αγορά, έχοντας βάση παραγωγής την Ελλάδα».
Τέλος, ο κ. Αλέξανδρος Χατζόπουλος, Chief of Strategy & External Affairs του Group, δήλωσε ότι η επένδυση στη Brite Hellas αντικατοπτρίζει τη φιλοσοφία του ομίλου για την ενίσχυση επενδύσεων με διεθνή προσανατολισμό, τόσο σε ό,τι αφορά τις προοπτικές ανάπτυξης όσο και στην ανταπόκριση στις σύγχρονες προκλήσεις που αφορούν την κοινωνία και το επιχειρείν.