Έχοντας υλοποιήσει πληθώρα συστημάτων σε επιχειρήσεις της εγχώριας αγοράς αλλά και σε αγορές του εξωτερικού, η BCT Group εξειδικεύεται στην κατασκευή καθαρών χώρων (cleanrooms), ενώ για πάνω από 35 χρόνια είναι συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανίας σε εξειδικευμένα συστήματα κλιματισμού, ψύξης και ειδικών εφαρμογών αέρα στην παραγωγή προϊόντων, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στους πελάτες της.

Τονίζοντας τη βαρύνουσα σημασία της ομάδας, η Κάτια Μπουγάτσου, Managing Director της BCT Group αναλύει τη φιλοσοφία της εταιρείας, η οποία φροντίζει τους ανθρώπους της να βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία εξέλιξης και αυτοβελτίωσης και παράλληλα να απολαμβάνουν το ταξίδι του εργασιακού τους βίου. Πάνω σε αυτόν το θεμέλιο λίθο, η κα Μπουγάτσου ξετυλίγει τα υπόλοιπα συστατικά της επιτυχίας μιας εταιρείας που με συνέπεια αποτελεί αξιόπιστο συνεργάτη των βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Η BCT Group (rebranding της Β. Μπουγάτσος ΑΤΕΕ) είναι παραπάνω από 35 χρόνια συνεργάτης της ελληνικής βιομηχανίας. Ποια είναι η φιλοσοφία της και ποιο το όραμά της;

Η φιλοσοφία μας είναι να παρέχουμε τεχνολογικά σύγχρονα και αξιόπιστα συστήματα στο κομμάτι της εξειδίκευσής μας (Cleanrooms, Βιομηχανική Ψύξη, Κλιματισμός Χώρων Παραγωγής κ.ά.), τα οποία δίνουν προστιθέμενη αξία στον πελάτη. Αυτό πραγματοποιείται με το να δίνονται λύσεις που αναβαθμίζουν την παραγωγική διαδικασία, με το να παρέχεται ο μέγιστος βαθμός αυτοματισμού ώστε να υπάρχει σταθερή ποιότητα στο παραγόμενο προϊόν, αλλά και να επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μέσω κατάλληλου σχεδιασμού.
Δεδομένου ότι τα συστήματα Αερισμού, Κλιματισμού και Ψύξης είναι βασικοί καταναλωτές ενέργειας σε μια βιομηχανία, το κόστος λειτουργίας τους μεταφέρεται στο κόστος παραγωγής των προϊόντων και επηρεάζει την ανταγωνιστικότητά τους, ιδιαίτερα στις μέρες μας.

Έχοντας υλοποιήσει πληθώρα συστημάτων στο εξωτερικό για ελληνικές παραγωγικές εταιρείες αλλά και πολυεθνικές, το όραμά μας είναι να μεταφέρουμε ακόμα περισσότερη ελληνική τεχνογνωσία στο εξωτερικό, αυξάνοντας περαιτέρω το portfolio έργων μας εκτός Ελλάδας, αλλά και εξάγοντας έτοιμα προϊόντα που παράγονται στη χώρα μας από ελληνικά χέρια. Παρατηρούμε ότι η Ελλάδα δεν υστερεί σε τίποτα σε τεχνολογία, καινοτομία και αξιοπιστία στο δικό μας τομέα σε σχέση με προηγμένες χώρες της Δύσης. Σε συνδυασμό με το μεράκι του Έλληνα, την αφοσίωση, την ευελιξία αλλά και τα επικοινωνιακά του χαρίσματα έχει κάθε δυνατότητα να σταθεί αντάξια απέναντι και σε μεγαθήρια. Αυτό που πρέπει να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο εμείς η νέα γενιά και οι επόμενες είναι τη συνεργασία, γιατί μέσω αυτής μπορούμε πολλές μονάδες που καθεμιά της είναι καλή σε έναν τομέα να γίνουν ένα ισχυρό μεγάλο σύνολο και έτσι να κερδίσουμε το έδαφος ανταγωνιστικά έναντι εταιρειών του εξωτερικού, που κυριαρχούν στις αγορές.

Ποια είναι η στρατηγική και η σημασία της Διοίκησης στο εργατικό δυναμικό της;

Στην εταιρεία μας δεν υπάρχει η έννοια του εργατικού δυναμικού, υπάρχει η έννοια της ομάδας. Το αποτέλεσμα και η επιτυχία έρχεται με τη συλλογική προσπάθεια στην οποία κάθε μέλος αυτής της ομάδας, ανάλογα με τη θέση του, την ιδιότητα και τις αρμοδιότητές του έχει και το αντίστοιχο μερίδιο ευθύνης.
Όλα της μέλη της ομάδας της BCT έχουν υψηλό βαθμό μόρφωσης και τεχνικής κατάρτισης. Παρ’όλα αυτά, η φιλοσοφία μας είναι οι άνθρωποι μας να βρίσκονται σε μια διαρκή διαδικασία εξέλιξης και αυτοβελτίωσης και παράλληλα να απολαμβάνουν στο έπακρο το ταξίδι του εργασιακού τους βίου, αξιοποιώντας τη δημιουργικότητα και το ταλέντο τους.
Με αυτή τη φιλοσοφία η εταιρεία μας σημειώνει συνεχώς πρόοδο και κάτι που πριν λίγο καιρό μας φάνταζε αδύνατο, τώρα αποτελεί κεκτημένο στόχο και σκαλοπάτι για τις επόμενες επιτυχίες.

Ποιες λύσεις προσφέρετε, σε ποια κομμάτια της παραγωγικής διαδικασίας εφαρμόζονται και ποια είναι τα οφέλη που αποκομίζουν οι βιομηχανίες από αυτές;

Έχουμε βαθιά γνώση των σταδίων της παραγωγικής διαδικασίας των περισσότερων προϊόντων όπως: γαλακτοκομικά προϊόντα, αρτοσκευάσματα, σοκολατοειδή, σνακς, χυμοί, αναψυκτικά, οινοπνευματώδη, φαρμακευτικά σκευάσματα στερεάς και υγράς μορφής, ενέσιμα, καλλυντικά, πλαστικά, υλικά συσκευασίας, επεξεργασία αλουμινίου, καλώδια, ηλεκτρονικά κ.ά. Σε αυτό το πλαίσιο, παρέχουμε όλα τα συστήματα ψύξης στην παραγωγική διαδικασία καθώς και τα συστήματα επίτευξης συνθηκών θερμοκρασίας, υγρασίας και ποιότητας αέρα που πρέπει να επικρατούν στους χώρους παραγωγής. Επίσης, κατασκευάζουμε ολοκληρωμένα Cleanrooms (δομικό και μηχανολογικό μέρος) όταν η παραγωγική διαδικασία απαιτεί συνθήκες καθαρότητας ή/και απόλυτης στειρότητας. Όλα τα συστήματα σχεδιάζονται από την εταιρεία μας καθώς και για την υλοποίησή τους χρησιμοποιούμε πολλά υλικά και εξοπλισμό που παράγουμε εμείς. Τα συστήματα αυτοματισμού αναπτύσσονται επίσης εσωτερικά και για τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούμε δικό μας προσωπικό. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα μεγάλης ευελιξίας, ταχύτητας και ελαχιστοποίησης του κόστος. Έτσι, οι πελάτες μας γνωρίζουν ότι θα συνεργαστούν με μια εξειδικευμένη εταιρεία που γνωρίζει το process, έχει σημαντική εμπειρία σε παρόμοιες εφαρμογές και θα πάρουν ολοκληρωμένες λύσεις σε ένα λογικό κόστος που μας επιτρέπει ο βαθμός καθετοποίησης μας.

Συγκεκριμένα, η BCT Group ειδικεύεται στο σχεδιασμό, την κατασκευή και την πιστοποίηση καθαρών χώρων (cleanrooms). Ποια είναι η προστιθέμενη αξία της υπηρεσίας αυτής και με ποιους βιομηχανικούς κλάδους συνεργάζεστε περισσότερο;

Όσον αφορά στην κατασκευή των καθαρών χώρων, η προστιθέμενη αξία που προσφέρουμε στον πελάτη είναι ότι παρέχουμε όλο το έργο από τον αρχικό σχεδιασμό και τη χωροθέτηση (αρχιτεκτονική διαρρύθμιση) μέχρι την πιστοποίηση/certification του Cleanroom. Επίσης, σε πολλές εφαρμογές θα συμβουλέψουμε τις εταιρείες – ειδικά τις νεοφυείς- για το τι Cleanroom πρέπει να κατασκευάσουν, ανάλογα με αυτό που θέλουν να κάνουν. Επίσης, έχοντας αναπτύξει αρκετά δικά μας υλικά για την κατασκευή των Cleanrooms, τα οποία τα κρατάμε σε στοκ αλλά και διάφορες δικές μας πατέντες, έχουμε το πλεονέκτημα των πολύ γρήγορων χρόνων και του σημαντικά χαμηλότερου κόστους για ένα σύγχρονο Cleanroom που λαμβάνει όλες τις πιστοποιήσεις (ISO 14644, GMP, FDA). Αυτά τα στοιχεία μας ξεχώρισαν γρήγορα από τον ανταγωνισμό και μας έδωσαν το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην Ελλάδα, καθώς κατασκευάζουμε πλέον πάνω από 20 Cleanrooms το χρόνο μόνο για την Ελλάδα για οποιαδήποτε εφαρμογή: φαρμακευτικά σκευάσματα, ηλεκτρονικά, τρόφιμα, προηγμένα υλικά, μικροαισθητήρες, ιατρικές συσκευές αλλά και εργαστήρια.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά που δραστηριοποιείστε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της BCT απέναντι σε αυτές;

Στο κομμάτι του βιομηχανικού κλιματισμού και ψύξης, οι βασικές προκλήσεις σήμερα είναι τα συστήματα να επιτυγχάνουν το σκοπό τους με την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας. Αυτό γίνεται εφικτό μέσω του σχεδιασμού του συστήματος και του τρόπο καθορισμού της λειτουργίας του (αυτοματισμός). Επίσης, πρέπει να δίδεται δυνατότητα για full monitoring της λειτουργίας των συστημάτων και με έναν εύκολο τρόπο να διαπιστώνονται δυσλειτουργίες ώστε να μπορούν να λυθούν γρήγορα.
Η ύπαρξη ενός ειδικού τεχνικού στο τμήμα συντήρησης της βιομηχανίας που έχει σφαιρική γνώση και θα επιλύει τα προβλήματα, είναι πλέον, αδύνατη καθώς το επίπεδο της τεχνολογίας και της χρήσης ηλεκτρονικών είναι τέτοιο που καθιστά πολύ δύσκολο από έναν συντηρητή να χειριστεί την ολότητα των συστημάτων. Όμως, η βιομηχανία παράγει 24h/365d, οπότε η απρόσκοπτη λειτουργία είναι άκρως απαραίτητη. Στον τομέα των καθαρών χώρων, η αγορά ζητά αξιόπιστες λύσεις υψηλής ποιότητας που ικανοποιούν όλα τα Standards, καθώς προσβλέπει στις αγορές του εξωτερικού και εκεί οι απαιτήσεις είναι πάρα πολύ υψηλές. Φυσικά και σε αυτή την αγορά το ζήτημα της ενέργειας γίνεται ολοένα και πιο σοβαρό, οπότε οι πελάτες αναζητούν συνεχώς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας.

Ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς στον κλάδο σας;

Στο κομμάτι της βιομηχανικής ψύξης και του κλιματισμού, οι τάσεις της αγοράς είναι η κατάργηση των ψυκτικών μέσων με μεγάλο συντελεστή επίδρασης στο φαινόμενο του θερμοκηπίου (GWP) και η αντικατάστασή τους από φυσικά ψυκτικά (natural refrigerants), δηλαδή ενώσεις που βρίσκονται ελεύθερες στο περιβάλλον όπως η αμμωνία και το διοξείδιο.

Στο κομμάτι των Cleanrooms συμβαίνει σημαντική ανάπτυξη στην παραγωγή προηγμένων σκευασμάτων με κυτταροστατικό χαρακτήρα (φόρμουλες σύγχρονων χημειοθεραπειών) ή έρευνα πάνω σε μολυσματικούς ιούς παρομοίους με τον COVID-19. Και στις δύο περιπτώσεις οι καθαροί χώροι πρέπει να βρίσκονται σε συνεχή αρνητική πίεση, ώστε να προστατεύεται το περιβάλλον από τη διαφυγή του τοξικού ή μολυσματικού παράγοντα αλλά και να προστατεύεται επίσης και ο εργαζόμενος στους χώρους αυτούς. Τα συστήματα που εξυπηρετούν αυτούς τους χώρους έχουν ειδικό σχεδιασμό και υπόκεινται σε πολύ αυστηρές προδιαγραφές.

Επιπλέον, σαφώς και αποτελεί πλέον πρώτη προτεραιότητα η εφαρμογή κάθε δυνατής μεθόδου εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς το κόστος ενέργειας είναι πλέον πολύ υψηλό αλλά και υπάρχει μια σημαντική τάση για μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των βιομηχανικών μονάδων.
Τέλος, η τάση για ψηφιοποίηση, πλήρη αυτοματισμό και τηλεπαρακολούθηση των λειτουργιών μιας μονάδας καθώς και η επικοινωνία όλων των συστημάτων μεταξύ τους για ανταλλαγή πληροφοριών και βελτιστοποίηση της λειτουργίας τους ακόμα με τεχνικές Τεχνητής Νοημοσύνης είναι μια πραγματικότητα στην οποία καλούνται πλέον και οι μικρές παραγωγικές μονάδες να ευθυγραμμιστούν.

Ποιες επενδύσεις πραγματοποιείτε στον τομέα της Έρευνας & Ανάπτυξης;

Η εταιρεία μας επενδύει σταθερά κάθε χρόνο στην Έρευνα και Ανάπτυξη καθώς θεωρούμε ότι είναι ο βασικός μοχλός ανέλιξης της και κυριάρχησής της στις αγορές της. Τη χρονιά που διανύσαμε, κατασκευάσαμε στην έδρα μας τέσσερα Cleanroom Champers με χρήση όλων των δυνατών συνδυασμών υλικών και τεχνολογίας στα οποία δοκιμάσαμε και συστήματα που πατεντάρει η εταιρεία μας αυτόν τον καιρό.
Επιπλέον αυτή τη στιγμή, κατασκευάζουμε ένα πιλοτικό σύστημα χαμηλών θερμοκρασιών (-30οC) με ψυκτικό ρευστό διοξείδιο του άνθρακα με υπερκρίσιμο συμπυκνωτή, αλλά και με παράλληλο σύστημα CASCADE με αμμωνία ώστε να δοκιμάσουμε πλήρως αυτή την τεχνολογία για να είμαστε σε θέση να παράγουμε SKID διοξειδίου του άνθρακα για βιομηχανική ψύξη σε σειρά παραγωγής. Πέραν τούτου, παρακολουθούμε όλες τις διεθνείς εξελίξεις στο χώρο επιστημονικά και τεχνολογικά, συμμετέχουμε στα διεθνή επιστημονικά συνέδρια και κάθε χρόνο ένας αριθμός μηχανικών της BCT εκπαιδεύεται σε νέες τεχνολογίες και λαμβάνει διεθνή πιστοποίηση.

Αναφέρετε ενδεικτικά σημαντικά projects με βιομηχανίες της τρέχουσας ή προηγούμενης χρονιάς, για τα οποία είστε περήφανοι.

Είμαστε πολύ υπερήφανοι που κατασκευάσαμε τη χρονιά που μας πέρασε το πρώτο Εργαστήριο Βιοασφάλειας Επιπέδου 3 για λογαριασμό του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ. Είναι ένα έργο που σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από την εταιρεία μας αποκλειστικά μετά από πολλή μελέτη και έρευνα αυτού του αντικειμένου και διερεύνηση αντίστοιχων έργων στο εξωτερικό.
Στο εργαστήριο αυτό θα γίνεται έρευνα πάνω σε ιούς παρομοίους με τον κορονοϊό αλλά και θα ελέγχεται υλικό βιο-τρομοκρατίας. Συνεπώς η εξασφάλιση της απόλυτης ασφάλειας τόσο του περιβάλλοντος όσο και των εργαζομένων αποτελεί πολύ βασική παράμετρο και οι αστοχίες δεν συγχωρούνται. Το έργο πήρε πιστοποίηση από τον Αμερικανικό Φορέα ABSA που είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος φορέας ελέγχου και πιστοποίησης τέτοιων εργαστηρίων.
Επίσης, η εταιρεία μας έχει προβεί τελευταία σε σημαντική έρευνα στον τομέα των dry rooms (χώροι με σχετική υγρασία στο επίπεδο του μηδενός) και έχει αναπτύξει λύσεις για διάφορες εφαρμογές με κατεξοχήν την παραγωγή μπαταριών λιθίου για την ηλεκτροκίνηση.
Τέλος, είμαστε περήφανοι για την τεχνογνωσία που διαθέτουμε στα συστήματα απαερίωσης (degassing processes), στα οποία υπόκεινται τα υποθαλάσσια καλώδια κατά την παραγωγικής τους διαδικασία ώστε να καταστούν κατάλληλα να ποντιστούν στην θάλασσα. Έχουμε υλοποιήσει τέτοια έργα για λογαριασμό μεγάλης ελληνικής εταιρείας και συνεχίζουμε τη δράση μας στον χώρο αυτό.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της BCT στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της;

Ο βασικός μας στόχος είναι να προχωρήσουμε σε μαζική παραγωγή υλικών και εξοπλισμού για Cleanrooms καθώς και να χτίσουμε μονάδα παραγωγής panel και λοιπών δομικών υλικών που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των Cleanrooms. Η ανάγκη παραγωγής προϊόντων σε συνθήκες καθαρού χώρου θα γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη με την ανάπτυξη της μικρο-ηλεκτρονικής, τη διεύρυνση των φαρμακευτικών σκευασμάτων (φαρμακευτική κάνναβη κ.ά.) την πλήρη κατάργηση των συντηρητικών στα τρόφιμα, την ανάπτυξη των προηγμένων υλικών. Όλα αυτά τα προϊόντα και άλλα πολλά παράγονται μέσα σε Cleanrooms.
Η δυνατότητα παραγωγής υλικών και εξοπλισμού για Cleanrooms (Θάλαμοι Νηματικής Ροής LAFS, τροχήλατα cleanroom/climate chambers κ.ά.) θα μας δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες ανταγωνιστικότητας στα έργα μας στο εξωτερικό αλλά και θα αυξήσει σημαντικά τις απευθείας πωλήσεις/εξαγωγές υλικών σε αγορές του εξωτερικού.