Στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, η Barilla Hellas επενδύει με συνέπεια στον ψηφιακό μετασχηματισμό τα τελευταία χρόνια. Με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στις λειτουργίες της, η βιομηχανία ζυμαρικών έχει επιτύχει αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών παραγωγής και βελτιστοποίηση της χρήσης των πόρων της.
Στο πλαίσιο του industry 4.0 του Ομίλου Barilla και της βιώσιμης ανάπτυξης, έχει σχεδιαστεί ένα πλάνο τριών αξόνων στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα. Όπως εξηγεί παρακάτω ο Γιώργος Αλεξίου, Διευθυντής του Εργοστασίου, με την ενσωμάτωση τεχνολογιών αιχμής στην παραγωγική διαδικασία, η εταιρεία έχει βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα των γραμμών παραγωγής, έχει επιτύχει εξοικονόμηση ενέργειας, αλλά και μείωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος.
Ποιες επενδύσεις έχετε πραγματοποιήσει (ή προγραμματίσει) σε τεχνολογίες αιχμής Industry 4.0 στην παραγωγική σας διαδικασία;
Έχοντας ως στρατηγική προτεραιότητα τον ψηφιακό μετασχηματισμό για την ανάπτυξη και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας στο πλαίσιο μιας βιώσιμης λειτουργίας και με όχημα το παγκόσμιο πρόγραμμα του Industry 4.0 του Ομίλου Barilla, έχουμε σχεδιάσει στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Θήβα, ένα πλάνο παρεμβάσεων που στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: τη σταδιακή αναβάθμιση του ηλεκτρομηχανολογικού μας εξοπλισμού, την εφαρμογή νέων μεθόδων, συστημάτων και τεχνολογιών και την ψηφιοποίηση της γνώσης.
Στο εργοστάσιο της Θήβας, εστιάζουμε στην αξιοποίηση του τεράστιου όγκου δεδομένων, την καταγραφή και μεταφορά τους, την αποτελεσματικότερη επικοινωνία και ανατροφοδότηση μεταξύ των εργαζομένων και των μηχανών, αλλά και των μηχανών μεταξύ τους.
Ποια είναι τα οφέλη που έχετε αποκομίσει από τη χρήση τους και ποιες είναι μερικές από τις προκλήσεις που συνδέονται με την εφαρμογή τους;
Ξετυλίγοντας τις επενδύσεις στην παραγωγική διαδικασία, από το 2020 έχει εγκατασταθεί σε όλες τις γραμμές συσκευασίας ειδική εφαρμογή online παρακολούθησης του ΟΕΕ κάθε γραμμής, που επιτρέπει στο χειριστή της γραμμής να παρακολουθεί σε real time την απόδοση και την παραγωγικότητα της και να παρεμβαίνει όταν και όπου απαιτείται. Η χρήση αυτής της εφαρμογής βοήθησε στην αύξηση της παραγωγικότητας των γραμμών συσκευασίας κατά μέσο όρο 6% την πρώτη χρονιά εφαρμογής.
Στο πλαίσιο του καινοτόμου EARTh (Environment And Responsibility Thiva plant) response plan, η εταιρεία πραγματοποίησε μια σειρά μελετών και των σχετικά με τον βαθμό αξιοποίησης του υπάρχοντος εξοπλισμού του εργοστασίου, με σκοπό την εξοικονόμηση ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου παραγωγής ζυμαρικών.
Επιπλέον, μέσω των συστημάτων B.M.S (Building Management System) και Β.Ε.Μ (Barilla Energy Management), ολοκληρώθηκε το 2022 η εγκατάσταση μετρητών καταγραφής ενέργειας θερμικής και ηλεκτρικής σε κάθε εξοπλισμό, η απεικόνιση τους και η παρακολούθηση τους online και η αυτοματοποίηση στη ρύθμιση των συνθηκών θερμοκρασίας και υγρασίας στους χώρους παραγωγής και συσκευασίας. Μέσα από αυτή τη διαδικασία επιτεύχθηκε η αύξηση της εξοικονόμησης καυσίμου κατά 51.250m3 το έτος, ελαττώθηκε η καταναλισκόμενη ηλεκτρική ενέργεια κατά 5,1%, με αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση των εκπομπών CO2 προς το περιβάλλον.
Στις αρχές του 2023 τέθηκε σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα το ‘’Theva Portal’’, που αφορά σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου όλοι οι εργαζόμενοι μέσω προσωπικού εταιρικού email έχουν πρόσβαση σε υλικό που αφορά όλες τις λειτουργίες του εργοστασίου.
Από το 2018, ένα νέο εργαλείο προστέθηκε στη φαρέτρα της εταιρείας, σε θέματα που αφορούν την ‘’Smart Communication’’ ανάμεσα στα τμήματα του εργοστασίου, το ‘’CollaborAction’’. Τα πλεονεκτήματα του ‘’CollaborAction’’ είναι η άμεση συμμετοχή όλων των εργαζομένων, η online παρακολούθηση από όπου και αν βρισκόμαστε, η ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων κατά την υλοποίηση της πρότασης, η εύκολη πρόσβαση στο ιστορικό και η δυνατότητα εμπλουτισμού του υλικού με φωτογραφίες ή βίντεο.
Σε επίπεδο Έρευνας & Ανάπτυξης, ποιες καταναλωτικές τάσεις σκοπεύετε να υιοθετήσετε, με στόχο τη βελτίωση της θρεπτικής αξίας, της βιωσιμότητας και της ασφάλειας των προϊόντων σας;
Στη Barilla Hellas, προτεραιότητά μας είναι να παρέχουμε στους καταναλωτές μας θρεπτικά προϊόντα, υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας. Με το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο της MISKO, που αριθμεί περισσότερους από 60 κωδικούς, έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε μια μεγάλη γκάμα επιλογών στους καταναλωτές, είτε με ζυμαρικά από απλό σιμιγδάλι υψηλής ποιότητας και 100% ελληνικής προέλευσης είτε με πιο ειδικά, που στόχο έχουν να απαντήσουν στις ολοένα αυξανόμενες απαιτήσεις των Ελλήνων καταναλωτών.
Για παράδειγμα, η σειρά Ολικής Άλεσης, που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη υποκατηγορία σε ζήτηση, με κύριο χαρακτηριστικό τις φυτικές ίνες και τη συμβολή της σε μια ισορροπημένη διατροφή, αυξάνει τη συνεισφορά της χρόνο με το χρόνο σε πωλήσεις. Η MISKO, με 10 διαφορετικά σχήματα και την πρώτη θέση σε πωλήσεις, έχει συμβάλει τα μέγιστα στο να ενισχύσει τη διείσδυση των ολικής άλεσης μιας και τα προϊόντα της ξεχωρίζουν τόσο για τη γεύση τους, αλλά και τη μαγειρική τους απόδοση.
Εκτός όμως από την ολική άλεση, αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον έχει προκύψει από τους καταναλωτές για τρόφιμα που μπορούν να συνδυάσουν τις θρεπτικές ιδιότητες των λαχανικών. Οι νέοι κωδικοί Τρικολόρε, Πέννε Ριγκάτε και Τριβελάκι με τομάτα και σπανάκι που λανσάραμε τον Οκτώβριο, έχουν ως στόχο να μετατρέψουν το απλό, καθημερινό πιάτο ζυμαρικών σε μια ευχάριστη, πολύχρωμη αλλά και θρεπτική παλέτα που η γεύση του θα απογειώσει τη γαστριμαργική εμπειρία των καταναλωτών. Στόχος μας είναι η σειρά να συνεχίσει να εμπλουτίζεται, με ακόμη περισσότερα σχήματα και συνδυασμούς δίνοντας στους καταναλωτές τη δυνατότητα να επιλέξουν αυτά που τους ταιριάζουν.
Η MISKO σχεδιάζει να προσφέρει στο άμεσο επόμενο διάστημα νέα προϊόντα που θα απαντούν σε όλα τα παραπάνω με στόχο να δημιουργήσει μέσα από απλά, φυσικά συστατικά τα ζυμαρικά εκείνα που θα γίνουν ο σύμμαχος των σύγχρονων καταναλωτών. Προϊόντα με λειτουργικά οφέλη, που θα απαντούν στις τάσεις του σήμερα αλλά πάνω από όλα θα είναι απόλυτα γευστικά και απολαυστικά που θα ξεχωρίζουν και θα αγαπηθούν από όλους.