Σύμφωνα με την 23η ετήσια έρευνα της KPMG “Global Automotive Executive Survey” με τη συμμετοχή 915 στελεχών αυτοκινητοβιομηχανιών και συναφών κλάδων, το 83% εκφράζει αισιοδοξία ότι ο κλάδος θα καταγράψει πιο κερδοφόρα ανάπτυξη τα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με 53% το προηγούμενο έτος.
«Τα στελέχη των αυτοκινητοβιομηχανιών είναι εξαιρετικά αισιόδοξα για το μέλλον, ταυτόχρονα όμως η αισιοδοξία τους μετριάζεται από την ανάγκη τα όνειρα της αυτοκινητοβιομηχανίας να γίνουν πραγματικότητα», αναφέρει ο Gary Silberg, Global Head of Automotive της KPMG, συμπληρώνοντας ότι οι κατασκευαστές αυτοκινήτων έχουν διοχετεύσει πάνω από μισό τρισεκατομμύριο δολάρια στην ανάπτυξη μιας εντυπωσιακής ποικιλίας νέων οχημάτων που κατασκευάζονται σε προηγμένες εγκαταστάσεις.
Τα στελέχη αναμένουν ότι το μερίδιο αγοράς των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αυξηθεί σε περίπου 40% των συνολικών πωλήσεων μέχρι το 2030. Πέρυσι, οι προβλέψεις άγγιξαν το 70%. Οι προσδοκίες για πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ιαπωνία, την Ινδία και τη Βραζιλία είναι πλέον πολύ πιο επιφυλακτικές. Υπάρχει, ωστόσο, μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι το κόστος των ηλεκτρικών οχημάτων θα εξισωθεί με αυτό των κινητήρων εσωτερικής καύσης χωρίς κρατική βοήθεια. Σε ποσοστό 82% θεωρούν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα υιοθετηθούν ευρέως τα επόμενα 10 χρόνια, χωρίς επιδοτήσεις.
Πολλά στελέχη πιστεύουν ότι η Apple θα εισέλθει στην αγορά αυτοκινήτων και θα βρεθεί στην κορυφή του τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων έως το 2030. Επιπλέον, 9 στους 10 αναφέρουν ότι οι startup εταιρείες θα έχουν σημαντική επίδραση στον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας. Περισσότεροι από 1 στους 5 λένε ότι είναι εξαιρετικά πιθανό να εκποιήσουν μη στρατηγικά κομμάτια των επιχειρήσεών τους. Η κατ’ ανάθεση παραγωγή θα αποκτήσει ακόμα πιο στρατηγική σημασία.