Ποτά σε συσκευασία από ίνες ξύλου και απορρυπαντικά σε χάρτινη συσκευασία, είναι μερικοί από τους πιο καινοτόμους περιέκτες που πωλούνται αυτή τη στιγμή στα ράφια των σούπερ μάρκετ του εξωτερικού. Ας πάρουμε για παράδειγμα το χάρτινο μπουκάλι απορρυπαντικού της Unilever: Ο πολυεθνικός κολοσσός αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες πως το μπουκάλι του Omo, γνωστό και ως Persil, είναι κατασκευασμένο από πολτό βιώσιμης προέλευσης και έχει σχεδιαστεί για ανακύκλωση στη ροή απορριμμάτων χαρτιού.

Σε αντίθεση με άλλες χάρτινες συσκευασίες, οι φιάλες δεν έχουν πλαστική επένδυση. Αντ’ αυτού, ψεκάζονται στο εσωτερικό τους με ένα ιδικό επίχρισμα που απωθεί το νερό, «επιτρέποντας στο υλικό συσκευασίας με βάση το χαρτί να συγκρατεί υγρά προϊόντα». Οι μάρκες Carlsberg και Absolut εργάζονται εδώ και αρκετά χρόνια στα χάρτινα μπουκάλια. Υπάρχουν όμως περιορισμοί στο σχεδιασμό. Μέσα στα μπουκάλια υπάρχει ένα λεπτό στρώμα πλαστικού το οποίο είναι ανακυκλώσιμο, αλλά πρέπει να αφαιρεθεί από το εξωτερικό στρώμα από χαρτόνι πριν απορριφθεί. Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που δημιουργείται, οι μάρκες εργάζονται «προς μια λύση χωρίς πλαστικό».

Η Nestlé ανακοίνωσε ότι η μάρκα Smarties «μετακόμισε» σε ανακυκλώσιμες χάρτινες συσκευασίες. Επίσης, η εταιρεία πειραματίζεται με το χαρτί για τη μάρκα εμφιαλωμένου νερού Vittel στη Γαλλία. Τον περασμένο μήνα, η Nestlé παρουσίασε ένα 100% ανακυκλώσιμο μπουκάλι Vittel «hybrid» ενός λίτρου ενώ η Diageo δημιούργησε ένα μπουκάλι κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου από ξύλο βιώσιμης προέλευσης.
Αλεξάνδρα Γκίτση