Μέσα από τη διπλή της υπόσταση, ως έμπορος ηλεκτρολογικών, βιομηχανικών υλικών και ως κατασκευάστρια ρομποτικών συστημάτων και αυτοματισμών, η AxL Imperial έχει επιτύχει να επεκτείνει το ανάστημά της σε «one stop shop», καλύπτοντας ό,τι χρειάζεται μια βιομηχανία σχετικά με την παραγωγική της διαδικασία.

Οι Νίκος Αποστολίδης και Νίκος Αράπκουλες της Axl Imperial αναλύουν εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που κάνουν την Axl Imperial να φέρνει εις πέρας πολύπλοκες τεχνικές εφαρμογές και να διασφαλίζει για τους πελάτες της ποιότητα, απόδοση και ανθεκτικότητα στο χρόνο.

Ποια είναι η ιστορία της Axl Imperial και τι προσφέρει στις βιομηχανικές επιχειρήσεις;

Η Axl Imperial ιδρύθηκε το 2017. Για την ακρίβεια, προέκυψε από την εξαγορά μιας παλαιότερης εταιρείας επ’ ονόματι Control Technik, η οποία ήταν αμιγώς εμπορική εταιρεία αντιπροσωπειών στον τομέα των βιομηχανικών εφαρμογών. H Axl Imperial ξεκίνησε τις δραστηριότητές της, συνεχίζοντας τη διανομή των οίκων της Control Technik στη βιομηχανία.
Μέσα σε αυτά τα χρόνια λειτουργίας της, η εταιρεία έχει εξελιχθεί σήμερα σε «One Stop Shop» για τις βιομηχανικές επιχειρήσεις, όπου ο κάθε πελάτης μας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες του σε ό,τι χρειάζεται για την παραγωγή του: από απλό ηλεκτρολογικό και βιομηχανικό υλικό έως σύνθετες βιομηχανικές, αυτοματιστικές και ρομποτικές εφαρμογές. Για να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτήν την ευρεία γκάμα υπηρεσιών που προσφέρουμε, δημιουργήσαμε και αναπτύξαμε δύο ξεχωριστά τμήματα στην εταιρεία μας, ένα αμιγώς εμπορικό τμήμα και ένα ρομποτικών εφαρμογών.
Το πρώτο εισάγει και εμπορεύεται ηλεκτρολογικό και βιομηχανικό υλικό, ενώ το άλλο έχει μηχανικούς που σχεδιάζουν και κατασκευάζουν αυτοματιστικές και ρομποτικές εφαρμογές για τη βιομηχανία.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς που εξειδικεύεται η εταιρεία;

Στο παραπάνω πλαίσιο των υπηρεσιών που προσφέρει η Axl Imperial, υπάρχει ένα συγκεκριμένο σημείο στο οποίο είμαστε οι μοναδικοί στην Ελλάδα που το παρέχουμε, και αφορά στη βιομηχανική μέτρηση υψηλής ακριβείας. Σχεδιάζουμε δηλαδή και τοποθετούμε συστήματα, τα οποία κάνουν μετρήσεις σε πληθώρα μεγεθών, τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά, είτε κατά τη διάρκεια της παραγωγής (inline) ή κατά τον ποιοτικό έλεγχο (εργαστηριακά).
Πέραν αυτού, εξειδικευόμαστε στη χρήση cobots (collaborative robots) για την παραγωγή και πάσης φύσεως αυτοματισμού για τα εργοστάσια. Πρόσφατα, προχωρήσαμε στην «τυποποίηση» λύσεων με cobots, όπως συσκευαστικά και παλετοποιητικά cobots. Τέλος, αναπτύσσουμε inhouse software για τον έλεγχο, την επισκόπηση και την πρόβλεψη στην παραγωγή.

Ποιο είναι εκείνο το όραμα που κινητοποιεί και οδηγεί μπροστά την Axl Imperial;

Το όραμα που μας εμπνέει είναι η βιομηχανοποίηση της χώρας μας! Ίσως ακούγεται υπερβολικό. Πραγματικά, όμως, δεν έχουμε ως όραμα η εταιρεία να γίνει ο βασικός προμηθευτής της βιομηχανίας, να φτιάχνει καταπληκτικά προϊόντα ή να σερβίρει άριστα τους πελάτες της – τα παραπάνω αποτελούν στρατηγικούς στόχους μας τους οποίους δουλεύουμε καθημερινά. Το όραμά μας, όμως, είναι η εκβιομηχανοποίηση της Ελλάδος.

Για να το πετύχουμε, πέραν του να είμαστε άριστοι στη δουλειά μας, χρειάζονται μια σειρά από δράσεις, τις οποίες ήδη έχουμε ξεκινήσει να αναλαμβάνουμε. Μια από αυτές είναι ότι πλέον παρέχουμε τη δυνατότητα στον καθένα να γίνει βιοτέχνης ή βιομήχανος. Μπορεί δηλαδή ο επιχειρηματίας που απευθύνεται σε εμάς να μην ασχοληθεί καθόλου με τα τεχνικά–παραγωγικά στοιχεία της επένδυσής του, αφού μπορούμε να σχεδιάσουμε, κατασκευάσουμε και εγκαταστήσουμε όλη του την παραγωγική διαδικασία, προμηθεύοντας μάλιστα όλα τα υλικά. Άρα κάνουμε εύκολο ένα πολύπλοκο και κρίσιμο κομμάτι σε οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει στη βιομηχανική παραγωγή.
Ένα άλλο διαφορετικό παράδειγμα της δράσης μας είναι ότι ήδη χρηματοδοτούμε την ανάπτυξη μιας σειράς τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ για την Ελληνική Βιομηχανία, με σκοπό να ενημερώσει το κοινό και να εμπνεύσει του νέους να ασχοληθούν με τη βιομηχανική παραγωγή.

Τι διαφοροποιεί την Axl Imperial από τις άλλες εταιρείες του κλάδου;

Αν και είναι σύνηθες το ενδιαφέρον τόσο των υποψήφιων πελατών όσο και επενδυτών στη «διαφοροποίηση» μιας εταιρείας ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και δείγμα πιθανής εμπορικής επιτυχίας, εμείς δεν έχουμε αυτήν την οπτική. Εξ’ άλλου όπως σας είπα, το όνειρό μας – ή όραμά μας καλύτερα, δεν είναι να επικρατήσουμε έναντι του ανταγωνισμού μας. Είναι να αναπτυχθεί η βιομηχανία στη χώρα μας.

Δεν είναι δηλαδή αυτοσκοπός μας να διαφοροποιηθούμε, ούτε φτιάξαμε την εταιρεία μας με γνώμονα τη διαφορετικότητά μας από τον ανταγωνισμό. Παρ’ αυτά, υπάρχουν αντικειμενικά κάποια σημεία στα οποία μπορεί να δει κανείς μια εναλλακτική προσέγγιση από εμάς στη συγκεκριμένη αγορά, όπως η λογική του One Stop Shop και η βιομηχανική μέτρηση υψηλής ακριβείας, όπως προαναφέραμε. Τελικά πιστεύουμε, όμως, ότι δεν είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που θα μας δώσουν το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.
Γνωρίζουμε καλά πώς το τελικό μας πλεονέκτημα θα μας το δώσει η ομάδα μας, κάτι το οποίο θα μεταφραστεί σε επαγγελματισμό, τεχνικά άρτιες και γρήγορες παραδόσεις, τίμια κοστολόγηση, και μείωση σφαλμάτων – στοιχεία που θα κάνουν τους πελάτες μας ευχαριστημένους, να συνεργάζονται ξανά μαζί μας, να μας συστήνουν και να μας εμπιστεύονται σε ολοένα μεγαλύτερα projects.

Ποιες συνεργασίες έχετε συνάψει με εμπορικά σήματα του εξωτερικού και ποια είναι η προστιθέμενη αξία που έχουν προσδώσει στην Axl Imperial ως προς τους πελάτες της;

Έχουμε αρκετές συνεργασίες με εταιρείες του εξωτερικού με λογική αποκλειστικότητας. Οι πιο σημαντικές είναι η Keyence, η οποία είναι ένας leader στον τομέα του sensoring και βιομηχανικής μέτρησης, η ιταλική Gefran και η Seifert που ειδικεύεται στην ψύξη – θέρμανση μηχανών και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, η Keller στην οπτική θερμομέτρηση, η Williamson, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, βάσει του επενδυτικού μας πλάνου, πριν τρία χρόνια εξαγοράσαμε την εταιρεία Dotek, η οποία εμπορεύεται προϊόντα και υλοποιεί έργα επεξεργασίας νερού, τα οποία είναι επίσης ζωτικής σημασίας για πολλές βιομηχανίες.
Όλες οι εταιρείες προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα και υψηλή τεχνολογία. Η κάθε μία είναι γνωστός παγκόσμιος οργανισμός στον τομέα της και εξασφαλίζει απρόσκοπτη και άριστη λειτουργία στα προϊόντα της, κάτι που κάνει την καθημερινότητα του χρήστη καθώς και την δική μας, εύκολη και απροβλημάτιστη.

Πώς προσεγγίζει η Axl Imperial τη διαδικασία σχεδιασμού και υλοποίησης λύσεων αυτοματισμού, προσαρμοσμένων για τους πελάτες της; Μπορείτε να μοιραστείτε ένα παράδειγμα επιτυχημένου έργου που να αναδεικνύει την προσέγγισή σας;

Το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα είναι να γίνει αντιληπτή τόσο από εμάς όσο και από τους ίδιους τους πελάτες μας, η πραγματική τους ανάγκη. Αναφέρομαι στους ίδιους τους πελάτες, διότι πολλές φορές νομίζουν ότι χρειάζονται κάποια συγκεκριμένη λύση, αλλά η πραγματική απάντηση στο πρόβλημά τους μπορεί να είναι διαφορετική.

Σε δεύτερο στάδιο, μελετούμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές. Αφού αποφασίσουμε με τον πελάτη το βέλτιστο δρόμο, σχεδιάζουμε τη λύση και την κοστολογούμε. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι το σχεδιασμό και την κοστολόγηση δεν την χρεώνεται ο πελάτης, παρά το γεγονός ότι για εμάς όπως καταλαβαίνετε έχει σημαντικά κόστη σε ανθρώπινες ώρες εγασίας, οι οποίες δεν είναι οικονομικές, διότι όλοι οι συνάδελφοι στο τμήμα είναι μηχανικοί πολυτεχνείου ή άλλης ανώτατης σχολής εσωτερικού ή εξωτερικού με πολυετή εμπειρία.

Κατ’ όπιν αποδοχής της προσφοράς μας, ξεκινούν οι προ-μετρήσεις στο χώρο του πελάτη, γίνεται ο τελικός σχεδιασμός και ξεκινάει η παραγγελία των υλικών. Με το που συγκεντρώσουμε τα υλικά ξεκινάει το στάδιο της κατασκευής και του προγραμματισμού του λογισμικού αν αυτός είναι αναγκαίος για την εφαρμογή.
Αμέσως μετά είναι το στάδιο του trial and testing, όπου λύνονται προβλήματα λειτουργίας και γίνονται οι λεπτομερείς ρυθμίσεις. Τέλος, είναι η παράδοση στον πελάτη με τις τελικές ρυθμίσεις στο χώρο του σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένα πρόσφατο και σχετικά πολύπλοκο έργο κατά το οποίο ένα οπτικό ρομπότ που σχεδιάσαμε και κατασκευάσαμε για λογαριασμό μεγάλης εταιρείας κατασκευής μπαταριών, κάνει οπτικό ποιοτικό έλεγχο στις μπαταρίες μετά την παραγωγή τους για να διασφαλιστεί η παράλειψη αστοχιών.
Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας, οι πελάτες μας περιέγραψαν τί ήθελαν να επιτύχουν και έτσι εμείς σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε μια λύση, όπου πάνω σε ρομποτικούς βραχίονες τοποθετήσαμε βιομηχανικές κάμερες. Οι βραχίονες με τις κάμερες «κοιτάνε» και διαβάζουν το τελικό προϊόν για ελαττώματα βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών που έδωσε ο πελάτης.

Στον τομέα του βιομηχανικού αυτοματισμού, η τεχνολογία εξελίσσεται συνεχώς. Πώς η Axl Imperial παραμένει ενήμερη με τις τελευταίες εξελίξεις και τις ενσωματώνει στις λύσεις που προσφέρει;

Τα τεχνολογικά update της ομάδας μας γίνονται καθημερινά με τρεις τρόπους. Πρώτον, η ίδια η ομάδα των μηχανικών μας ενημερώνεται από τις διασυνδέσεις μας στην παγκόσμια αγορά για όλες τις εξελίξεις του χώρου όσον αφορά στα νέα προϊόντα, νέες τεχνολογίες και νέες εφαρμογές. Ενημερώνονται επίσης για νέους πιθανούς τρόπους χρήσης των υπαρχόντων προϊόντων μας, βλέποντας τρόπους χρήσης τους από τρίτους.
Επιπλέον, έχουμε συστηματική ενημέρωση από όλες τις εταιρείες που συνεργαζόμαστε για νέα προϊόντα και υπηρεσίες τους, καθώς και για case studies που έχουν πραγματοποιηθεί σε πελάτες τους.
Τέλος, από ανάγνωση άρθρων από περιοδικά του χώρου, τα οποία αναφέρουν εξελίξεις στην αγορά και νέες τεχνολογίες. Δεν χρειάζεται να τονίσω πόσο αναγκαία είναι η εκσυγχρόνιση της γνώσης στον τομέα μας.

Η Axl Imperial δίνει έμφαση στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας κόστους. Μπορείτε να αναλύσετε πώς οι υπηρεσίες σας «με το κλειδί στο χέρι» επιτυγχάνουν αυτούς τους στόχους για τους πελάτες σας;

Υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική για την επίτευξη της παραγωγικότητας και της αποδοτικότητας κόστους για τους πελάτες μας. Αυτή μπορεί να συνοψιστεί στην εξής έννοια: τυποποίηση. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου πολλές από τις εφαρμογές που προσφέρουμε ή και κομμάτια αυτών, τις έχουμε τυποποιήσει (και συνεχίζουμε να τυποποιούμε και άλλες).
Αυτό σημαίνει ότι έχουμε καταλήξει στα υλικά που είναι ποιοτικά και συνεργάζονται καλά μεταξύ τους, έχουμε κάνει όλες τις απαραίτητες δοκιμές και έτσι έχουμε τυποποιήσει μια σειρά από ρομποτικές και αυτοματιστικές λύσεις τις οποίες προσφέρουμε είτε ακέραιες, είτε ως κομμάτια εφαρμογών που μπορεί να έχει ανάγκη ο εκάστοτε πελάτης. Ξέρουμε με αυτόν τον τρόπο πως αυτό που θα δώσουμε είναι δοκιμασμένο, δουλεύει σωστά μακροπρόθεσμα, και είναι συμφέρον για τον πελάτη, δηλαδή δεν θα τον δυσκολέψει, δεν θα τον «κρεμάσει» και θα του επιτύχει μακροχρόνια οικονομία.
Επιπροσθέτως, όταν ένας πελάτης έρχεται σε εμάς με ένα πρόβλημα και χωρίς προτεινόμενη τεχνική λύση, του λύνουμε κυριολεκτικά τα χέρια προσφέροντας του μια ολοκληρωμένη λύση, σχεδιασμένη, κατασκευασμένη, δοκιμασμένη και τοποθετημένη. Μπορεί συνεπώς αυτός να συγκεντρωθεί στο business του χωρίς να δαπανά την ενέργειά του και εργατο-ώρες στην ανάπτυξη των διαδικασιών του.

Η συνεργασία είναι συχνά το «κλειδί» επιτυχίας σε πολύπλοκα έργα. Πώς συνεργάζεται η Axl Imperial με τους πελάτες για να κατανοήσει τις μοναδικές απαιτήσεις τους και να εξασφαλίσει επιτυχή αποτελέσματα του έργου;

Η συνεργασία δεν είναι συχνά το κλειδί της επιτυχίας στα έργα. Η συνεργασία είναι πάντα το κλειδί! Ο βασικός δε παράγων μιας επιτυχημένης συνεργασίας είναι η σωστή επικοινωνία. Στο πρώτο παράγοντα λοιπόν που δίνουμε μεγάλη προσοχή, είναι η άριστη επικοινωνία με τους πελάτες μας. Από το να καταλάβουμε τις πραγματικές τους ανάγκες, έως το να τους επικοινωνήσουμε σωστά το προτεινόμενο αποτέλεσμα, χωρίς να δημιουργήσουμε υπερβολικές προσδοκίες, αλλά δίνοντας πάντα πρακτική και οικονομική λύση, η επικοινωνία μας είναι το Α και το Ω στις συνεργασίες μας με τους πελάτες.
Μέσα από τις επικοινωνίες μας καταλαβαίνουμε τις πραγματικές τους ανάγκες, τις προσδοκίες τους, το μέγεθος και το «βάθος» της λύσης που πρέπει να προτείνουμε και κοινοποιούμε και εμείς τις δυνατότητές μας, τι πραγματικά θα παραδοθεί, το πότε και με ποιά κόστη.
Σίγουρα σε πιο πολύπλοκα έργα μπορεί να υπάρξουν και λάθη και καθυστερήσεις αλλά πάντα με σωστή επικοινωνία, εξηγώντας και διευκρινίζοντας τις καταστάσεις κανένας πελάτης δεν προβληματίζεται. Το καταλαβαίνουμε βέβαια και εμείς αυτό από τους δικούς μας προμηθευτές, όπου και λάθη γίνονται και καθυστερήσεις, αλλά όταν υπάρχει καλή επικοινωνία και νοιώθουν και οι δύο πλευρές την τίμια τοποθέτηση της άλλης τότε όλα τα προβλήματα λύνονται.

Ο ποιοτικός έλεγχος και η αξιοπιστία είναι ζωτικής σημασίας στο βιομηχανικό αυτοματισμό. Ποια μέτρα λαμβάνει η Axl Imperial για να διασφαλίσει την ανθεκτικότητα και την απόδοση των προσαρμοσμένων μηχανημάτων και λύσεων που παρέχει;

Για να το πούμε απλά, μια καλή εφαρμογή είναι σαν ένα καλό πιάτο φαγητού. Πρώτον, τα υλικά πρέπει να είναι ποιοτικά. Δεν γίνεται καλό πιάτο χωρίς καλές πρώτες ύλες. Δεύτερον, η τεχνογνωσία του σεφ είναι υψίστης σημασίας, γι’ αυτό και εμείς δίνουμε τεράστιο βάρος στην τεχνογνωσία και την εμπειρία των ανθρώπων μας και των συνεργατών μας. Τρίτον, είναι η δοκιμή. Δοκιμάζουμε πριν σερβίρουμε. Τεστάρουμε τα προϊόντα μας ξανά και ξανά πριν την παράδοση στον πελάτη για να εγγυηθούμε το αποτέλεσμα.
Τέλος όμως, έχουμε και κάποια «μυστικά» που δεν έχουν οι σεφ, ώστε να εγγυηθούμε καλή μακρόχρονη λειτουργία. Με σένσορες και προγράμματα παρακολούθησης λειτουργίας βλέπουμε τη λειτουργία των μηχανών μας και όπου χρειάζεται επεμβαίνουμε απομακρυσμένα. Πολλές φορές χωρίς να ενοχλήσουμε καθόλου τον πελάτη.
Όπως όλες οι τέχνες και οι επιστήμες έτσι και οι ρομποτικές εφαρμογές έχουν την τεχνογνωσία τους και τα «μυστικά» τους. Η Axl Imperial έχει φροντίσει να στελεχωθεί με τεχνοκράτες και έχει την εμπειρία να φέρει εις πέρας πολύπλοκες τεχνικές εφαρμογές και να διασφαλίσει για τους πελάτες της ποιότητα, απόδοση και ανθεκτικότητα στο χρόνο.