Με το βλέμμα στραμμένο στην 26η COP, την παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στην Γλασκώβη, οι χώρες θεσπίζουν δράσεις για τον περιορισμό των εκπομπών σύμφωνα με τους στόχους που ορίστηκαν στη συμφωνία του Παρισίου με στόχο την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Σήμερα, η ανάγκη ενεργειακής απόδοσης είναι πιο επιτακτική από ποτέ, για την απαλλαγή των βιομηχανιών και των υποδομών από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Συχνά παραβλέπεται ότι οι κινητήρες υψηλής ενεργειακής απόδοσης που ελέγχονται από ρυθμιστές στροφών παίζουν καθοριστικό ρόλο στον δρόμο για να εξασφαλίσουμε ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα. Οι ηλεκτροκινητήρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 45% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιείται από ηλεκτροκινητήρες σε κτίρια ή βιομηχανικές εφαρμογές.

Ο αντίκτυπος των τεχνολογιών υψηλής ενεργειακής απόδοσης
Πολλά από τα συστήματα που οδηγούνται από ηλεκτροκινητήρες και ρυθμιστές στροφών βασίζονται σε παρωχημένες και μη αποδοτικές τεχνολογίες που κατασπαταλούν ενέργεια. «Η επένδυση σε τελευταίες τεχνολογίες υψηλής ενεργειακής απόδοσης μπορεί να έχει πολύ σημαντικό αντίκτυπο» είπε ο Morten Wierod, Πρόεδρος των Συστημάτων Κίνησης (Motion) της ABB, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του Virtual Roundtable που διοργάνωσε η εταιρεία. «Έρευνες έχουν δείξει ότι αν οι 300 εκατομμύρια ηλεκτροκινητήρες και ρυθμιστές στροφών που είναι εγκατεστημένοι παγκοσμίως αντικατασταθούν με βελτιωμένο υψηλής ενεργειακής απόδοσης εξοπλισμό, η παγκόσμια ηλεκτρική κατανάλωση μπορεί να μειωθεί κατά 10%. Η εξοικονόμηση αυτή ισούται με περισσότερο από το 90% της ετήσιας κατανάλωσης όλης της Ευρώπης». Η ABB βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εξασφαλίζοντας υψηλού επιπέδου τεχνολογία που βοηθά τους πελάτες της νότιας Ευρώπης να χρησιμοποιήσουν λιγότερη ενέργεια και να περιορίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εταιρειών
Η Ιταλική εταιρεία Farina Presse, ανέπτυξε μια πρέσα με σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας, που χρησιμοποιείται σε βαριές βιομηχανίες, όπως αυτές των μετάλλων. Το σύστημα είναι εξοπλισμένο με έναν κινητήρα και ειδικό ρυθμιστή στροφών της ΑΒΒ που επιτρέπει την επιστροφή ενέργειας στο ηλεκτρικό δίκτυο, περιορίζοντας την κατανάλωση περισσότερο από 40%. Η ενέργεια που ξοδεύεται από μια συμβατική πρέσα υπό μορφή θερμότητας που εκλύεται στο περιβάλλον, αγγίζει τις 388.000 kWh, ενώ η πρέσα που διαθέτει σύστημα ανάκτησης κινητικής ενέργειας περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου κατά 300 τόνους.

Το μέγεθος αυτό για να αντισταθμιστεί απαιτούνται 4.500 δέντρα. Αντιστοίχως, η επίσης ιταλική Sacmi Packaging and Chocolate ανέλυσε τον κύκλο επεξεργασίας υψηλής ποιότητας μαύρης σοκολάτας που παράγεται σε ένα εργοστάσιο που λειτουργεί σχεδόν 7.000 ώρες το χρόνο. Εκτιμήθηκε ότι αντικαθιστώντας τους ηλεκτροκινητήρες ενεργειακής κλάσης IE3, με σύγχρονους κινητήρες μαγνητικής αντίστασης της ABB ενεργειακής κλάσης IE5, εξασφαλίζει 3-4% εξοικονόμηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ περιορίζει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως και 22 τόνους ετησίως.«Αυτά τα παραδείγματα είναι μια δυνατή απόδειξη της δέσμευσης της ABB για την προστασία του περιβάλλοντος σε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας στην βιομηχανία αλλά και τις κτιριακές εγκαταστάσεις» είπε ο Alessandro Pueroni, Lead Business Area Manager Motion Southern Europe & Italy της ABB.

«Ένας βασικός πυλώνας της στρατηγικής βιωσιμότητας της εταιρείας μας για το 2030 είναι η δέσμευση να μειώσουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου των λειτουργιών των πελάτων μας κατ’ ελάχιστο κατά 100 εκατομμύρια τόνους, συνεργαζόμενοι στενά με ιδρύματα, κυβερνητικούς φορείς και πανεπιστήμια. Με αυτή την προσέγγιση ενθαρρύνουμε όλους τους εμπλεκόμενους στις χώρες μας, συμπεριλαμβανομένων των επιχειρήσεων αλλά και των μέσων ενημέρωσης, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή και να γίνουμε κομμάτι του Κινήματος Ενεργειακής Αποδοτικότητας».