Εταιρεία παραγωγής μεταλλικών πωμάτων στη Νότια Αφρική εξαγόρασε η ελληνική εταιρεία Astir Vitogiannis, θυγατρική της Ideal Holdings, κίνηση που οδηγεί στο διπλασιασμό της παραγωγικής της δυναμικότητας.

Πιο συγκεκριμένα, η κατά 100% θυγατρική της IDEAL Holdings Α.Ε., Astir Vitogiannis S.A. υπέγραψε συμφωνία με την The South African Breweries Proprietary Limited («SAB»),η οποία ανήκει στην AB InBev, για την εξαγορά της πλειοψηφικής συμμετοχής της SAB στην Coleus Packaging Proprietary Limited.

Η Coleus διαθέτει παραγωγικές εγκαταστάσεις στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής και προμηθεύει μεταλλικά πώματα σε ζυθοποιίες και εταιρείες ποτών και αναψυκτικών στην Νότια Αφρική και τις γύρω χώρες. Η εταιρεία διέθεσε περισσότερα από 6,2 δισεκατομμύρια πώματα το 2021 στους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των: AB InBev Group, Heineken, Distell, Diageo και Coca Cola και οι οποίες αποτελούν το 98% των πωλήσεών της. Η Coleus, η οποία απασχολεί συνολικά 140 εργαζόμενους, το 2021 είχε πωλήσεις ZAR 521,8 εκατ. (31,4 εκατ. ευρώ), EBITDA ZAR 59,6 εκατ. (3,6 εκατ. ευρώ) και καθαρό δανεισμό ZAR 120 εκατ. (7,2 εκατ. ευρώ).Η τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία είναι 1 ευρώ= 16,6 ZAR.

Το 2021 η Astir και η Coleus είχαν συνολικές πωλήσεις 12,5 δισεκατομμυρίων πωμάτων. Η συμφωνία θα επιτρέψει συνέργειες τόσο στα έσοδα και στο κόστος, καθώς και στην εξυπηρέτηση πελατών σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.

Η συναλλαγή θα χρηματοδοτηθεί με την ολοκλήρωσή της τόσο με ίδια κεφάλαια της Astir όσο και με χρηματοδότηση σε ZAR από τοπικές τράπεζες. Κατόπιν συμφωνίας, η ολοκλήρωση της συναλλαγής υπόκειται σε ορισμένες συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν τους προσεχείς μήνες.

Ο Πρόεδρος της IDEAL Holdings κ. Λάμπρος Παπακωνσταντίνου σχολίασε: «Η Astir γίνεται πλέον διεθνής παίκτης, ο οποίος ήταν και ο στόχος που είχαμε θέσει από κοινού με τον κ. Στυλιανό Βυτογιάννη όταν επενδύσαμε στην Astir. Η εξαγορά της Coleus είναι σημαντική, προσθετική στα κέρδη ανά μετοχή, διπλασιάζει το μέγεθος της Astir και δημιουργεί αξία για την IDEAL Holdings».