Η έννοια των έξυπνων εργοστασίων περιλαμβάνει τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και η αυτοματοποίηση για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους. Ωστόσο, τα εργοστάσια του μέλλοντος υπερβαίνουν την παραπάνω ιδέα και δημιουργούν ένα εντελώς νέο μοντέλο που είναι πιο βιώσιμο, ευέλικτο και συνδεδεμένο.
Τα έξυπνα εργοστάσια γίνονται ολοένα και πιο σημαντικά καθώς οι επιχειρήσεις προσπαθούν να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά.
Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αυξανόμενη τάση προς τα έξυπνα εργοστάσια, γνωστά και ως τα εργοστάσια του Industry 4.0. Αυτά τα εργοστάσια ενσωματώνουν τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες, όπως το Internet of Things (IoT), την τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα big data analytics, για να βελτιστοποιήσουν τις λειτουργίες τους και να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους. Η παραδοσιακή διαδικασία παραγωγής χαρακτηρίζεται από χειρωνακτική εργασία, μεγάλες γραμμές παραγωγής και υψηλό βαθμό ανθρώπινης συμμετοχής. Αυτή η προσέγγιση έχει πολλά μειονεκτήματα, όπως η έλλειψη ευελιξίας, η χαμηλή απόδοση και το υψηλό κόστος. Αντίθετα, τα έξυπνα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί για να είναι εξαιρετικά αυτοματοποιημένα, χρησιμοποιώντας μηχανές και ρομπότ για την εκτέλεση των περισσότερων από τις εργασίες που απαιτούνταν χειρωνακτική εργασία.
Πλεονεκτήματα των «έξυπνων» εργοστασίων
Ένα από τα βασικά οφέλη των έξυπνων εργοστασίων είναι η ικανότητά τους να βελτιώνουν την απόδοση. Με την αυτοματοποίηση πολλών από τις εργασίες που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν το χρόνο και τους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή αγαθών. Αυτό οδηγεί σε ταχύτερους χρόνους ολοκλήρωσης, χαμηλότερο κόστος και υψηλότερα περιθώρια κέρδους. Τα έξυπνα εργοστάσια μπορούν επίσης να είναι πιο ευέλικτα από τις παραδοσιακές εγκαταστάσεις παραγωγής, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται γρήγορα στις αλλαγές στη ζήτηση ή στις διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού.
Ένα άλλο πλεονέκτημα των έξυπνων εργοστασίων είναι η ικανότητά τους να βελτιώνουν τον ποιοτικό έλεγχο. Χρησιμοποιώντας αισθητήρες και άλλες τεχνολογίες παρακολούθησης, οι επιχειρήσεις μπορούν να εντοπίσουν και να διορθώσουν σφάλματα σε πραγματικό χρόνο, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα πληρούν τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε βιομηχανίες όπως η αεροδιαστημική, οι ιατρικές συσκευές και η αυτοκινητοβιομηχανία, όπου ακόμη και μικρά ελαττώματα μπορεί να έχουν σοβαρές συνέπειες. Τα έξυπνα εργοστάσια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να μειώσουν τις περιβαλλοντικές τους επιπτώσεις. Βελτιστοποιώντας τις δραστηριότητές τους, οι εταιρείες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, την παραγωγή αποβλήτων και τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Αυτό όχι μόνο ωφελεί το περιβάλλον, αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να συμμορφωθούν με τους ολοένα και πιο αυστηρούς κανονισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα.
Ίσως το πιο σημαντικό, τα έξυπνα εργοστάσια μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά. Καθώς οι καταναλωτές απαιτούν ολοένα και πιο εξατομικευμένα προϊόντα, μικρότερους χρόνους παράδοσης και υψηλότερη ποιότητα, οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι σε θέση να ανταποκρίνονται γρήγορα και αποτελεσματικά σε αυτές τις απαιτήσεις. Τα έξυπνα εργοστάσια μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να το επιτύχουν αυτό δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παράγουν προϊόντα πιο γρήγορα, με μεγαλύτερη ευελιξία και προσαρμογή και με χαμηλότερο κόστος.
Προκλήσεις στην εφαρμογή των έξυπνων εργοστασίων
Φυσικά, υπάρχουν και προκλήσεις που σχετίζονται με την εφαρμογή έξυπνων εργοστασίων. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι η ανάγκη για εργατικό δυναμικό υψηλής εξειδίκευσης. Καθώς τα έξυπνα εργοστάσια βασίζονται περισσότερο στην τεχνολογία, οι εργαζόμενοι πρέπει να εκπαιδευτούν σε νέες δεξιότητες, όπως η ανάλυση δεδομένων, ο προγραμματισμός και η αυτοματοποίηση. Αυτό απαιτεί σημαντική επένδυση στην κατάρτιση και την εκπαίδευση, η οποία μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για πολλές επιχειρήσεις. Μια άλλη πρόκληση είναι η ανάγκη για ισχυρή ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Καθώς τα έξυπνα εργοστάσια συνδέονται όλο και περισσότερο και εξαρτώνται από τις ψηφιακές τεχνολογίες, γίνονται πιο ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις. Αυτό απαιτεί από τις επιχειρήσεις να επενδύουν σε ισχυρά μέτρα κυβερνοασφάλειας, όπως τείχη προστασίας, συστήματα ανίχνευσης εισβολών και τακτικούς ελέγχους ασφαλείας. Τέλος, υπάρχει η πρόκληση της ενσωμάτωσης των νέων τεχνολογιών με τις υπάρχουσες διαδικασίες παραγωγής. Τα έξυπνα εργοστάσια απαιτούν υψηλό βαθμό συντονισμού και επικοινωνίας μεταξύ διαφορετικών μηχανών και συστημάτων. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να επιτευχθεί, ιδιαίτερα σε παλαιότερες εγκαταστάσεις παραγωγής που δεν σχεδιάστηκαν έχοντας υπόψη αυτές τις απαιτήσεις.
Ο ανθρώπινος παράγοντας ακρογωνιαίος λίθος στην επίτευξη των «έξυπνων» εργοστασίων
Αν και τα έξυπνα εργοστάσια χαρακτηρίζονται από την ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματισμών, ο ρόλος των ανθρώπινων εργαζομένων παραμένει κρίσιμος για την επιτυχία αυτών των εργασιών. Στην πραγματικότητα, η αυξανόμενη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών στη βιομηχανική παραγωγή δημιουργεί νέες ευκαιρίες για το ανθρώπινο δυναμικό για να προσθέσουν αξία στη διαδικασία παραγωγής. Ένας από τους βασικούς ρόλους των εργαζομένων σε έξυπνα εργοστάσια είναι να παρακολουθούν και να ελέγχουν τη διαδικασία παραγωγής. Ενώ οι μηχανές και τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια από τους ανθρώπους, εξακολουθούν να απαιτούν ανθρώπινη επίβλεψη για να διασφαλιστεί ότι λειτουργούν σωστά και αποτελεσματικά. Οι εργαζόμενοι είναι υπεύθυνοι για τη ρύθμιση και την παρακολούθηση των μηχανημάτων, τον προγραμματισμό και τη ρύθμιση του εξοπλισμού όπως απαιτείται και την αντιμετώπιση προβλημάτων που προκύπτουν ενώ σε πολλές περιπτώσεις εργάζονται μαζί με τα συνεργατικά ρομπότ Cobots για να επιτελέσουν δύσκολες εργασίες.
Ένας άλλος σημαντικός ρόλος για τους εργαζόμενους σε έξυπνα εργοστάσια είναι να εκτελούν εργασίες που απαιτούν ανθρώπινες δεξιότητες και εξειδίκευση. Ενώ οι μηχανές και τα ρομπότ μπορούν να εκτελέσουν πολλές εργασίες, εξακολουθούν να μην έχουν τη δημιουργικότητα, την προσαρμοστικότητα και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων των ανθρώπων που εργάζονται. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται για την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν κρίση, κριτική σκέψη και λήψη αποφάσεων. Για παράδειγμα, μπορεί να είναι υπεύθυνοι για τον ποιοτικό έλεγχο, τη δοκιμή και την επιθεώρηση προϊόντων, καθώς και για το σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής.
Εκτός από αυτούς τους παραδοσιακούς ρόλους, οι εργαζόμενοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν εργαλεία ανάλυσης δεδομένων και τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν δεδομένα και να εντοπίσουν ευκαιρίες για βελτιστοποίηση. Παρά την αυξανόμενη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματισμών στη βιομηχανική παραγωγή, ο ρόλος των εργαζομένων σε έξυπνα εργοστάσια παραμένει κρίσιμος για την επιτυχία αυτών των εργασιών. Οι άνθρωποι φέρνουν μοναδικές δεξιότητες, τεχνογνωσία και δημιουργικότητα στη διαδικασία παραγωγής και είναι αναγκαίοι για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των μηχανών, την εκτέλεση εργασιών που απαιτούν ανθρώπινες δεξιότητες. Απαραίτητη είναι επίσης και η κρίση τους αλλά και η συνεργασία με μηχανές και ρομπότ για τη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών.
Οι κορυφαίες τάσεις στον κόσμο των έξυπνων εργοστασίων
Ο κόσμος της μεταποίησης υφίσταται έναν μετασχηματισμό, οδηγούμενος από την άνοδο των έξυπνων εργοστασίων. Αυτά τα εργοστάσια, τα οποία χαρακτηρίζονται από την ενσωμάτωση προηγμένων ψηφιακών τεχνολογιών και αυτοματισμών, επαναπροσδιορίζουν τον τρόπο παραγωγής των αγαθών. Ακολουθούν μερικές από τις κορυφαίες τάσεις που διαμορφώνουν το μέλλον των έξυπνων εργοστασίων:
Internet of Things (IoT): Ένα από τα βασικά στοιχεία των έξυπνων εργοστασίων είναι το Internet of Things (IoT). Αυτή η τεχνολογία περιλαμβάνει τη σύνδεση φυσικών συσκευών στο διαδίκτυο, επιτρέποντάς τους να επικοινωνούν μεταξύ τους και να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα. Το IoT χρησιμοποιείται σε έξυπνα εργοστάσια για να καταστεί δυνατή η παρακολούθηση και ο έλεγχος σε πραγματικό χρόνο της παραγωγικής διαδικασίας, καθώς και η προγνωστική συντήρηση και ο ποιοτικός έλεγχος.
Τεχνητή Νοημοσύνη (AI): Η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια άλλη κρίσιμη τεχνολογία που διαμορφώνει το μέλλον των έξυπνων εργοστασίων. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, τη μείωση των απορριμμάτων και τη βελτίωση του ποιοτικού ελέγχου. Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης χρησιμοποιούνται για την ανάλυση δεδομένων από αισθητήρες και άλλες πηγές για τον εντοπισμό προτύπων και τάσεων και για την πραγματοποίηση προβλέψεων για μελλοντικά γεγονότα.
Big Data Analytics: Οι τεράστιες ποσότητες δεδομένων που παράγονται από έξυπνα εργοστάσια χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής και την ενημέρωση της λήψης αποφάσεων.
Τα εργαλεία ανάλυσης μεγάλων δεδομένων χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό ευκαιριών βελτιστοποίησης και τον εντοπισμό και τη διόρθωση σφαλμάτων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα έξυπνα εργοστάσια να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά και να παράγουν προϊόντα υψηλότερης ποιότητας.
3d printing ή Κατασκευή προσθέτων: Η κατασκευή πρόσθετων, γνωστή και ως τρισδιάστατη εκτύπωση, είναι μια τάση που μεταμορφώνει τη βιομηχανία παραγωγής. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται σε έξυπνα εργοστάσια για την παραγωγή πολύπλοκων ανταλλακτικών και εξαρτημάτων πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η παραγωγή προσθέτων επιτρέπει επίσης την παραγωγή εξατομικευμένων προϊόντων σε μεγάλη κλίμακα, κάτι που δεν ήταν δυνατό με τις παραδοσιακές μεθόδους κατασκευής.
Συνεργατική ρομποτική: Τα συνεργατικά ρομπότ, ή «cobots», είναι ένας τύπος ρομπότ που μπορεί να εργαστεί μαζί με ανθρώπους στο εργοστάσιο. Αυτά τα ρομπότ χρησιμοποιούνται σε έξυπνα εργοστάσια για την αυτοματοποίηση επαναλαμβανόμενων εργασιών, τη μείωση του κινδύνου τραυματισμών και την αύξηση της αποτελεσματικότητας.
Digital Twins: Ένα ψηφιακό δίδυμο είναι ένα εικονικό αντίγραφο ενός φυσικού αντικειμένου ή συστήματος. Στα έξυπνα εργοστάσια, τα ψηφιακά δίδυμα χρησιμοποιούνται για την προσομοίωση και τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής προτού εφαρμοστούν στον πραγματικό κόσμο. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στα έξυπνα εργοστάσια να δοκιμάσουν και να βελτιώσουν τις διαδικασίες τους χωρίς τον κίνδυνο διακοπής της παραγωγής.
Edge Computing: Ο υπολογισμός edge περιλαμβάνει την επεξεργασία δεδομένων στην άκρη του δικτύου, κοντά στο σημείο όπου παράγονται. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με το cloud computing, το οποίο περιλαμβάνει την επεξεργασία δεδομένων σε κεντρικά κέντρα δεδομένων. Το Edge computing χρησιμοποιείται σε έξυπνα εργοστάσια για να επιτρέψει τη λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο και να μειώσει τον λανθάνοντα χρόνο.
Κυβερνοασφάλεια: Με την αυξανόμενη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών σε έξυπνα εργοστάσια, η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο γίνεται όλο και πιο σημαντικό μέλημα. Τα έξυπνα εργοστάσια είναι ευάλωτα σε κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες μπορούν να διαταράξουν την παραγωγή, να θέσουν σε κίνδυνο ευαίσθητα δεδομένα και να προκαλέσουν ζημιά στον εξοπλισμό. Ως αποτέλεσμα, η κυβερνοασφάλεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τους έξυπνους χειριστές εργοστασίων.
Συμπερασματικά, το μέλλον της μεταποίησης διαμορφώνεται από έξυπνα εργοστάσια, τα οποία ενσωματώνουν προηγμένες ψηφιακές τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών παραγωγής, τη βελτίωση της αποδοτικότητας και την ενίσχυση του ποιοτικού ελέγχου. Αυτές οι τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των IoT, AI, big data analytics, additive manufacturing, της συνεργατικής ρομποτικής, των digital twins, edge computing και Cybersecurity, μεταμορφώνουν τον κλάδο της βιομηχανικής παραγωγής και δημιουργούν νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις. Τα έξυπνα εργοστάσια αποτελούν κρίσιμο συστατικό του μέλλοντος. Συνδυάζοντας τις τελευταίες τεχνολογίες με τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής, οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιστοποιήσουν τις δραστηριότητές τους, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά τους και να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε μια ταχέως μεταβαλλόμενη παγκόσμια αγορά.
TITAN: Καινοτομεί στις Ψηφιακές Τεχνολογίες του μέλλοντος
Αντώνης Κύρκος, Group Chief Digital and Strategy Officer
Φωκίων Τασούλας, Group Innovation and Technology Director
Στο νέο περιβάλλον, με τις ψηφιακές τεχνολογίες να αλλάζουν ριζικά το σύνολο των κλάδων της οικονομίας και την εφαρμογή τους να συνιστά κρίσιμο παράγοντα ανάπτυξης των επιχειρήσεων, ειδικά στο βιομηχανικό κλάδο, ο Όμιλος TITAN έχει αποφασίσει να δράσει με ευελιξία και διάθεση καινοτομίας. Το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που υλοποιεί, μετρά ήδη έξι χρόνια ζωής, και είναι ιδιαιτέρως φιλόδοξο, με τις κυριότερες δράσεις του να έχουν ήδη επεκταθεί στην παραγωγική διαδικασία των εργοστασίων του Ομίλου στις ΗΠΑ, την Ελλάδα, την Αίγυπτο, τη Βραζιλία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανεβάζοντας τον πήχη της λειτουργικής απόδοσης σε όλα τα επίπεδα.
Τα βήματα έγιναν σταδιακά, αλλά με μία συνεχή διάθεση καινοτομίας, πρωτόγνωρης στον κλάδο του τσιμέντου. Εφαρμόσαμε πιλοτικά μια σειρά ψηφιακών λύσεων με άξονα τον τεράστιο όγκο λειτουργικών δεδομένων (big data) και την τεχνητή νοημοσύνη, υλοποιώντας ένα νέο τρόπο σκέψης, τη λεγόμενη «μάθηση μέσω δοκιμών» (test & learn). Αντίθετα από κάποιες πεποιθήσεις, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη βαριά βιομηχανία δεν απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε πάγια και εξοπλισμό. Πράγματι, η σημαντικότερη επένδυση που πραγματοποιήσαμε ήταν στην ανάπτυξη του ταλέντου στελεχών μας με βαθιά γνώση των βιομηχανικών διαδικασιών, παράλληλα με την προσέλκυση νέων επιστημόνων με εξειδίκευση στην ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων.
Το 2020, ιδρύσαμε το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού του Ομίλου, έναν πυρήνα εξειδικευμένων ψηφιακών γνώσεων και εργαλείων, που επέτρεψε στην ψηφιακή τεχνολογία να μετασχηματίσει το DNA της παραγωγής και της εφοδιαστικής αλυσίδας και να την επαναπροσδιορίσει. Αυτόνομοι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης για τη βελτιστοποίηση της γραμμής παραγωγής τσιμέντου σε πραγματικό χρόνο, προγνωστικά μοντέλα μηχανιστικής μάθησης (machine learning) που προβλέπουν αστοχίες εξοπλισμού και αυξάνουν την αξιοπιστία της γραμμής παραγωγής, μοντέλα βελτιστοποίησης αποθέματος ανταλλακτικών που μειώνουν τα αποθέματα ταχέως κινούμενων υλικών και αναλωσίμων, και ψηφιακά δίδυμα (digital twins) του δικτύου διανομής των προϊόντων μας που βελτιστοποιούν την αποδοτικότητα των μεταφορών και την εμπειρία του πελάτη, όλα βασισμένα σε μία πλατφόρμα από έναν τεράστιο όγκο big data, προερχόμενα από χιλιάδες αισθητήρες ενσωματωμένους στον εξοπλισμό των εργοστασίων και πρωτογενή δεδομένα της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα
Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά. Βασικοί παραγωγικοί και οικονομικοί δείκτες, όπως η παραγωγικότητα των βιομηχανικών γραμμών, η μείωση στην κατανάλωση ενέργειας και στις εκπομπές CO2 βελτιώθηκαν σε διψήφιο επί τοις εκατό επίπεδο, χωρίς σημαντική πρόσθετη επένδυση στον εξοπλισμό. Παράλληλα, αυξάνουμε την παραγωγικότητα των εφοδιαστικών αλυσίδων, μειώνουμε το κεφάλαιο κίνησης σε ανταλλακτικά και αναλώσιμα, προβλέπουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τη ζήτηση των προϊόντων μας και προσφέρουμε στους πελάτες μας μία πλήρως ψηφιακή εμπειρία. Η εικόνα είναι με άλλα λόγια εντυπωσιακή – ως σύγκριση, στο βιομηχανικό περιβάλλον μια βελτίωση της τάξης του 3-4% μέσω παραδοσιακών τεχνολογιών θεωρείται επίτευγμα. Αξίζει να σημειώσουμε ότι για κάποια από αυτά τα ψηφιακά εργαλεία ο Τιτάνας πρωτοπόρησε σε διεθνές επίπεδο, με ανάπτυξη λύσεων που πρώτη φορά εφαρμόστηκαν σε γραμμές παραγωγής τσιμέντου παγκοσμίως.
CemAI: Νέας γενιάς προγνωστική συντήρηση εργοστασίων τσιμέντου
Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο Όμιλος TITAN ίδρυσε στις ΗΠΑ τη spin-off εταιρεία CemAI (https://cemai.com/), η οποία προσφέρει στον κλάδο τσιμέντου διεθνώς μια πρωτοποριακή υπηρεσία νέας γενιάς για την προγνωστική συντήρηση εργοστασίων.
Η υπηρεσία χρησιμοποιεί την προγνωστική ανάλυση και φέρνει τη συντήρηση των εργοστασίων τσιμέντου στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, συνδυάζοντας με μοναδικό τρόπο τη χρήση ενός λογισμικού, του οποίου η CemAI έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα για τον κλάδο τσιμέντου, με τη συνεχή παρακολούθηση και επίλυση πιθανών συμβάντων από ειδικούς με εκτενή εργοστασιακή εμπειρία. Η νέα υπηρεσία εφαρμόζεται ήδη σε γραμμές παραγωγής τσιμέντου σε όλο τον κόσμο και δίνει τη δυνατότητα στους πελάτες της CemAI να μεγιστοποιήσουν τη λειτουργική αποδοτικότητα και αξιοπιστία των εργοστασίων τους, καθιστώντας παράλληλα τις διαδικασίες τους πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές.
Μελλοντικές επενδύσεις
Μία καινοτόμος, πράσινη, εξωστρεφής, διεθνώς ανταγωνιστική βιομηχανία είναι το σημείο αναφοράς για το στρατηγικό σχεδιασμό του Ομίλου. Θεωρούμε την τεχνητή νοημοσύνη και τον «ψηφιακό τρόπο σκέψης» ως παράμετρο διαμόρφωσης του μέλλοντος στο παγκόσμιο επιχειρείν. Όπως αναφέραμε, έχουμε ήδη αναπτύξει ψηφιακά εργαλεία -και διερευνούμε διαρκώς νέα- για την «οικοδόμηση» του «έξυπνου, πράσινου εργοστασίου του μέλλοντος» με στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 στην παραγωγική διαδικασία όσο και στα ίδια τα προϊόντα τσιμέντου και σκυροδέματος, την αύξηση της παραγωγής και τις ποιοτικές βελτιώσεις. Παράλληλα, επενδύουμε στην ανάπτυξη εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης για την ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα του στόλου των οχημάτων μας και στη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πελατών μας.
Τα προγράμματα ψηφιακού μετασχηματισμού υλοποιούνται επιτυχώς στο βιομηχανικό περιβάλλον μέσα από τη δημιουργική σύνθεση ταλαντούχων στελεχών με συμπληρωματικά γνωστικά πεδία, από τους μηχανικούς των εργοστασίων και τους αυτοματιστές, ως τους επιστήμονες δεδομένων και τους διαχειριστές έργων. Το «αύριο» στη βιομηχανία συνιστά project πολυδιάστατο, για τον λόγο αυτό έχουμε το βλέμμα μας στραμμένο στη δημιουργία οικοσυστήματος διασύνδεσης επιστημονικής κοινότητας/start-ups/βιομηχανίας, στην εφαρμογή πιο ευέλικτου τρόπου εργασίας και την επανακατάρτιση των εργαζομένων μας – αλλά και την καλλιέργεια των δεξιοτήτων που απαιτούνται με προγράμματα όπως το ReGeneration Academy for Digital Acceleration Powered by TITAN. Η θέση του Ομίλου στην ελληνική οικονομία και κοινωνία είναι τέτοια, λόγω του μεγέθους και της ιστορίας του, που υπαγορεύει και μια λογική «πυξίδας» για το βιομηχανικό κλάδο.