Τις πύλες της νέας της παραγωγικής μονάδας στη Λαμία ανοίγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmazac, με το επενδυτικό της πλάνο να προχωρά ταχύτερα από το αναμενόμενο. Πιο συγκεκριμένα, οι εξειδικευμένες ομάδες μηχανικών της Pharmazac, ολοκλήρωσαν τον Ιούλιο την εγκατάσταση της νέας, πλήρως εξοπλισμένης μονάδας παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Λαμίας. Η υπερσύγχρονη μονάδα, που στήθηκε σε συνεργασία με τον αμερικανικό κολοσσό General Electric και τους κορυφαίους παρόχους του κλάδου, αποτελεί επένδυση ύψους 8 εκατ. ευρώ και έχει έκταση 1.000 τ.μ.

Όπως σημειώνει η εταιρεία, το έργο διαθέτει πολλαπλές γραμμές παραγωγής, ενώ ολοκληρώθηκε νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα. Η Pharmazac αποτελεί μία από τις φαρμακοβιομηχανίες που σπεύδουν να καλύψουν το κενό που υπάρχει στην ελληνική παραγωγή ραδιοφαρμάκων, σκευασμάτων που χρησιμεύουν σε σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους και ειδικότερα στη διάγνωση διαφόρων μορφών καρκίνου. Τα εν λόγω σκευάσματα έχουν ιδιαιτέρως μικρή διάρκεια ζωής (περί τις 12 ώρες), επομένως η παραγωγή τους και η έγκαιρη διανομή τους σε Ελλάδα και Βαλκάνια αποτελεί ένα στοίχημα για τις εγχώριες φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Το φιλόδοξο πενταετές πλάνο
Η εν λόγω επένδυση εντάσσεται στο πενταετές πλάνο της Pharmazac, ύψους περίπου 28 εκατ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση ακόμα μιας μονάδας παραγωγής φαρμάκων στη Βιομηχανική Περιοχή της Κερατέας, σε έκταση 10.000 τ.μ. Στόχος του ιδρυτή της Pharmazac, Παναγιώτη Ζάκου, είναι η μετατροπή της σε μια πλήρως καθετοποιημένη φαρμακοβιομηχανία, η οποία θα αναπτύσσει και θα παράγει δικά της φάρμακα. Μάλιστα, οι παραπάνω μονάδες αναμένεται να δημιουργήσουν περίπου 120 θέσεις εργασίας μέσα στο επόμενο διάστημα. Επιπλέον, θα συμβάλουν στην ενίσχυση του τζίρου της εταιρείας, ο οποίος το 2019 έκλεισε ενισχυμένος στα 17,4 εκατ.